"Türkiye'de MERS tespit edilen vaka yoktur"

Batman İl Sağlık Müdürlüğü açıklama yaparak, Türkiye'de MERS açısından şüpheli bulunan 522 olası vaka için yapılan laboratuvar çalışmaları sonucunda MERS tespit edilen vakanın olmadığı belirtildi.

BATMAN - Batman İl Sağlık Müdürlüğü açıklama yaparak, son günlerde tüm dünya gündemini meşgul eden MERS vakasıyla ilgili bilgilendirmelerde bulundu. Olası hastalığa karşı alınması gereken tedbirler açıklamada yer aldı.

 

MERS’in insanlarda çoğunlukla soğuk algınlığına sebep olan virüsler olduğu belirtilen açıklamada, “Ancak çok daha ciddi solunum yolu hastalıklarına da sebep olabilmektedirler. Hastalık genel olarak ateş, öksürük, nefes darlığı ve solunum sıkıntısı ile birlikte ortaya çıkan akut ciddi solunum yolu hastalığı tablosu ile görülmektedir. MERS 21. Yüzyılın ilk uluslararası sağlık acil durumu olarak 2003 yılında daha önceden bilinmeyen bir virüs halinde ortaya çıkmıştı ve yüzlerce insanın hayatını kaybetmesine neden olmuştu. Yaklaşık 10 yıl sonra  Coronavirüs ailesinden, daha önceden insan ya da hayvanlarda tespit edilmemiş olan MERS Eylül 2012'de insanlarda ilk defa tanımlanmıştır.” denildi.

 

“MERS vaka sayıları ve vaka tespit edilen ülkelerin sayıları artıyor”

Mayıs ayı itibariyle MERS’in, SARS’tan farklı olarak kolaylıkla veya sürekli olarak insanlar arasında yayılmadığı vurgulanan açıklamada, “Ancak kısıtlı ve devamlı olmayan bir yolla insandan insana bulaşabilmektedir. MERS vaka sayıları ve vaka tespit edilen ülkelerin sayıları artmaya devam etmektedir. 30 Nisan tarihi itibariyle dünya genelinde tespit edilmiş olan MERS vaka sayısı 424’tür ve bu hastalardan 131’i hayatını kaybetmiştir. Tespit edilen vakaların yüzde 80’i Suudi Arabistan’dan ve yüzde 11’i de Birleşik Arap Emirlikleri’nden bildirilmiş olsa da Katar, Ürdün, Umman, Kuveyt, Mısır, İngiltere, Almanya, Fransa, Yunanistan, İtalya, Tunus, Malezya, Filipinler ve Amerika Birleşik Devletleri’nde de MERS vakaları tespit edilmiştir.” ifadelerine yer verildi.

 

“Tüm vakaların Orta Doğu ile bir bağlantısı vardır”

Ülkemizde MERS açısından şüpheli bulunan 522 olası vaka için yapılan laboratuvar çalışmaları sonucunda MERS tespit edilen vakanın olmadığının altı çizilen açıklamada, 2014 yılı Mart ayının ortasından itibaren vaka sayılarında keskin bir artış olmuştur. Enfeksiyona toplumdan yakalanan vaka sayılarında da Mart ayının ortasından itibaren artış olmuştur. Bu vakaların daha önceden doğrulanmış bir MERS vakası ile teması olmayıp bazılarının hayvanlar ile temas öyküsü vardır. Turistler, seyahat edenler, misafir işçiler, hacı adayları ve umre ziyaretçilerinin; virüsün hayvansal ya da çevresel kaynağına, doğrulanmış bir vakaya ya da bir hastaneye maruz kalarak hastalığa yakalanmaları olasıdır. Şu ana kadar yukarıda sayılan ülkelerde exporte vakaların neden olduğu bulaşma gerçekleşmiştir ancak bu bulaşma sürekli olarak devam etmemiştir. Tüm vakaların Orta Doğu ile bir bağlantısı vardır.”  İfadeleri kullanıldı.

 

Hac ve Umre’ye gidenlerin dikkat etmesi gereken korunma tedbirleri

Açıklamada, Hac ve Umre’ye gidecek olan vatandaşların dikkat etmesi gereken hususlar şöyle sıralandı:

“-Kalabalık alanlarda maske kullanılmalıdır, hayvanlarla temas edilmemelidir, çiğ süt ve hayvansal ürünler tüketilmemelidir, çiğ tüketilecek sebze ve meyveler iyice yıkanarak tüketilmelidir. Kişisel temizlik kurallarına dikkat edilmelidir.

-Sabun ve su ile sık sık elleri yıkamalı, su ve sabun olmadığı durumlarda el dezenfektanları kullanılmalıdır.

-Virüsün bulaşma yollarından olan ağız, burun ve gözlere temas etmekten kaçınmalıdır.

-Grip gibi mikroplarla kirlenmiş olma ihtimali olan yüzey ve eşyaları temizleyip dezenfekte etmelidir.

-Hasta kişiler ile yakın temastan kaçınmalıdır.

-Hastayken, hastalığı bulaştırmamak için mümkün olduğunca diğer insanlarla temas etmekten kaçınmalı, aksırma ve öksürme esnasında burunu ve ağzı kağıt mendille kapatmalı, kullanılan kağıt mendili çöp kutusuna atmalı ve kağıt mendilin bulunmadığı durumlarda kolun iç yüzüne aksırmalı ya da öksürmelidir

-Grip benzeri bir hastalık geçirildiğinde istirahat etmeli, ateşin düşmesinden sonra da tedavi ya da başka gerekliliklerin olması dışında en az 24 saat istirahat etmeye devam etmelidir.

-Suudi Arabistan ziyaretinden sonraki 14 gün içerisinde ateş ile birlikte alt solunum yolu hastalığı belirtileri (öksürük, nefes darlığı) olan kişiler bir sağlık kuruluşuna başvurmalı ve başvurduğu hekime seyahatine dair bilgi vermelidir.” (M.Fatih Akgül-İLKHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Batman Haberleri

Batman Umut Kervanı 5 tır daha deprem bölgesine gönderdi
Batman halkı Kur'an için meydanlara indi
Zahire ve Hububatçılar: Üretimin artması için ciddi seferberlik başlatılmalı
Batman’da yatırımcılar istihdamı artırmak için OSB’de yer talebinde bulunuyor
Batman Üniversitesi Rektörü Demir basın mensuplarıyla bir araya geldi