Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, bir dizi ziyaret için geldiği Gaziantep'te nohut tohumu dağıtımı törenine katıldı.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen "Baklagil Üretimini Geliştirme" projesi kapsamında 350 çiftçiye 70 ton nohut tohumu dağıtıldı. Büyükşehir Belediyesi Suludere Şantiyesi'nde nohut tohumu dağıtım törenine katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, kentsel dönüşüm ve riskli binalar ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Törende konuşan Bakan Kurum, Türkiye'nin tarım ülkesi olduğunu hatırlatarak, "Her zaman tarım sektörünü desteklememiz gerekiyor. Çiftçinin harmanında ne varsa bizim torbamızda o var. Çiftçimiz ne ekiyorsa biz onu yiyoruz. Ekonomik savaşla başa çıkamayanlar bugünlerde ise gıdayla alakalı halde üreticinin 2 liraya sattığı malı marketlerde 9-10 liraya kadar satmaya çalışıyorlar. Cumhurbaşkanımızın talimatıyla bütün belediyelerimiz tanzim satış noktalarında çalışmaları başlattı. Belediyelerimiz hem çiftçimizin hem de vatandaşları mağdur etmeyecek bu çalışmaları yürüyor." dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı seçim manifestosunu hatırlatan Bakan Kurum, "15 maddelik seçim manifestosunun 8'i Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve belediyelerimizi direkt ilgilendiren konular. Artık şehir planları, 50-100 yıl süreç içeren ve içiresinde hakkaniyet çerçevesinde vatandaşın rızası doğrultusunda yapılacak. Bu şehir planlaması da bütün şehrin geleceğini ilgilendirecek şekilde bir çalışma yapılmasıydı." ifadelerini kullandı.
İstanbul Kartal'da yaşanan olayı hatırlatan Kurum, Türkiye genelindeki kentsel dönüşüm çalışmalarına hız vereceklerini belirterek, 81 ilde 5 yıl içinde bir buçuk milyon konutun dönüşümü hedeflediklerini açıkladı.
"Kartal'da yıkılan binamızın etrafındaki 9 riskli binayı boşalttık"
Bakan Kurum, "İkinci önemli bir madde ise kentsel dönüşümdü. Geçen günlerde Kartal'da 21 tane canımız gitti. Göçükten annesinin kucağındaki yavrusuyla annesini çıkardık. Çok üzüldük ve bütün Türkiye çok üzüldü. 2012 yılında cumhurbaşkanımızın başlattığı kentsel dönüşüm seferberliğinde bugüne kadar 590 bin konutun dönüşümünü sağladık. Hedefimiz, 5 yılda 1,5 milyon konutun dönüşümünü sağlamaktır. Kartal'da yıkılan binamızın etrafındaki 9 riskli binayı daha boşalttık ve 158 vatandaşımızın taşınma işi bugün itibari ile tamamlandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ekiplerimiz bölgedeki 9 binanın da yıkımını gerçekleştirecek. Bunları yaparken hiçbir vatandaşımızı mağdur etmedik. Taşınma için ilgili bakanlıklarımızla Cumhurbaşkanımızın talimatıyla 5'er bin lira verdik ve onları güvenli bir şekilde sağlam binalara taşıdık. Yine evi yıkılacak riskli binalarda oturan vatandaşlarımıza da bin 500 liraya kadar kira yardımı yapıyoruz. Evin eşyası için evine giremeyen vatandaşlarımıza da taşınması ve eşyasını alabilmesi için yaklaşık 40 bin lira yardım ediyoruz." diye konuştu.
"Türkiye'de riskli bina kalsın istemiyoruz"
81 ildeki belediyelere riskli binaların yıkımı ile ilgili bir genelge gönderdiklerini belirten Bakan Kurum, "Manifesto çerçevesinde zaten bütün belediyelerimiz bütün başkanlarımız ve bakanlarımız kentsel dönüşümle alakalı her yerde her noktada çalışmaya gayret gösteriyoruz ve dün itibariyle 81 ilimize bir genelge yolladık. Bu genelgenin içeriği neydi? Bu genelgenin içerisinde şehirde riskli bina varsa vatandaşın canını, malını riske atan bir durum söz konusuysa 3 ay içinde bütün belediye başkanlarımız bu riskli alanları tespit edecekler, bu riskli alanların öncelik sırasına göre de bir kentsel dönüşüm strateji planı getirecekler. Bu strateji planı çerçevesinde de şehirlerimizde kentsel dönüşümü inşallah hızlı etkin bir şekilde cumhurbaşkanı hükümet sistemi ruhuna uygun bir şekilde vatandaşımızı mağdur etmeyecek şekilde bu dönüşüm işini inşallah gerçekleştirmiş olacağız. Hedefimiz 20 yılda Türkiye'deki 6,7 milyon konutun dönüşümünü gerçekleştirmek. Bu noktada biz bakanlık olarak her türlü fedakarlığa hazırız. Cumhurbaşkanımızın talimatları çerçevesinde arkadaşlarımız tüm Türkiye'ye ilişkin planlarını yaptılar ve belediyelerimizle birlikte inşallah bu süreci yöneteceğiz ve önümüzdeki 20 yıllık süreçte de artık Türkiye'de riskli bina kalsın istemiyoruz ve deprem riski taşıyan vatandaşımız olsun istemiyoruz. Çünkü istiyoruz ki biz bir daha analar ağlamasın, bir daha başka ocaklara ateş düşmesin diyoruz. Buna ilişkin gerçekten kararlıyız. 81 ilimizde de bu çalışmayı kararlı bir şekilde yürüteceğiz." şeklinde konuştu.
"81 ilimizde en az bir tane millet bahçesi projemiz var"
Bakan kurum, "Biliyorsunuz şehirlerdeki yaşam kalitesini arttırmak adına biz 81 ilimizde en az bir tane millet bahçesi projemiz var. Bu millet bahçesi projesiyle birlikte de kişi başı yeşil alan miktarını arttırıyoruz ve bu yeşil alan miktarıyla birlikte gencimiz, çocuklarımız, yaşlılarımız bu alanlarda vakit geçirebilecekler. Bu alanlarda genci çocuğu yaşlısı 7 gün 24 saat huzurlu bir şekilde yaşam sürecekler. Marka şehirler adına bu projelerimiz önemli. Bu vesileyle biliyorsunuz Antep'te biz 2 tane millet bahçesi yapıyoruz. Daha önce yaptığımız, açtıklarımız Şahinbey'de bitirdiğimiz büyük bir kent ormanı var. Bunu artık saymıyoruz. Bitirdiğimiz için ama yeni 2 tane millet bahçemiz var. İnşallah bugün birinin ziyaretini gerçekleştireceğiz. Şehirlerin yaşam kalitesini arttırmak adına altyapıdan üstyapıya bütün şehrin ihtiyaçları olan atık su arıtma tesisleri düzenli depolama tesislerini de 2023 yılı hedefimiz tüm Türkiye'deki nüfusumuzun tamamına inşallah 2023 yılı sonu itibarıyla hizmet vermek. Bu çerçevede zaten belediye başkanlarımızla projelerimizi yürütüyoruz." diye belirtti.
Gaziantep'in önemli bir ihtiyacının sosyal konut olduğunu aktaran Kurum, kentte 3 ayrı bölgede hem sosyal konut hem orta gelir düzeyi konut hem emeklilere hem de çalışan memurlara yönelik projeler yürüttüklerini belirtti.
Çevre bilincini geliştirmek için birçok proje geliştirdiklerini, sıfır atık projesinin de bunlardan bir tanesi olduğunu sözlerine ekleyen Bakan Kurum, artık şehirlere ve köylere çöp kamyonlarının girmesini istemediklerini ifade etti.
"İthalatı önlemenin yolu yerli ve milli üretimi desteklemekten geçiyor"
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de eli nasırlı çiftçilerin bu memleketin toprağına alın teriyle, akıl teriyle değer ürettiklerini belirterek, "Burası bereketli hilal, Mezopotamya, Doğu Akdeniz arasında toprak kıpkırmızı, çevreyi, toprağı, suyu ve havayı korumak en büyük görevimizdir ve bunlar Allah'ın bize verdiği emanettir. Bu emanetlerle uğraşan çiftçilerimiz bizim gözümüzün nurudur. Toprak anadır toprak yardır, toprak tevazudur, toprak berekettir. İthalatı önlemenin yolu yerli ve milli üretimi desteklemekten geçiyor."
Konuşmaların ardından Bakan Kurum, Gaziantep Valisi Davut Gül ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin çiftçilere nohut tohumu ve bez dağıttı.
İLKHA