Türkiye'de son 8 günde 43 kişi suda boğuldu

​Türkiye genelinde sıcak havalarında etkisiyle serinlemek amacıyla suya giden 3'ü yabancı uyrruklu olmak üzere 43 kişi hayatını kaybetti.

Yüzmek için dalgalı ve akıntılı denizler ile nehirlerin tercih edilmesi, olası boğulma vakalarını beraberinde getiriyor. Başta çocuklar olmak üzere yüzme bilmeyenlerin kendilerini sulara bırakması boğulma olaylarını artırıyor.

Ülke genelinde 17-24 Temmuz arasında deniz, göl, gölet, baraj ve ırmaklardaki boğulma vakaları yaşandı.

İstanbul, Adana, Batman, Sakarya, Çankırı, Şanlıurfa, Mersin, Amasya, Samsun, Bursa Kocaeli, Siirt, Burdur, Konya, Edirne Bartın, Adıyaman, Antalya, Aydın, Hakkari, Kastamonu ve Kahramanmaraş olmak üzere 22 şehirde 8 günde meydana gelen boğulma vakalarında 16'sı çocuk ve 3'ü yabancı uyruklu olmak üzere 43 kişi hayatını kaybetti.

AFAD'dan boğulmalara karşı uyarı

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) yapılan yazılı açıklamada, yaz mevsiminin gelmesiyle vatandaşları güvenli şekilde yüzebilmeleri için boğulmalara karşı uyardı.

Açıklamada, "Olası boğulma vakalarının önüne geçmek için öncelikle tehlikeli ve can kurtaranı olmayan sularda yüzmemeliyiz" denildi.

Baraj ve göllerin zeminlerinin genellikle bataklık olduğu belirtilen açıklamada, risklere rağmen boğulma ihtimaline karşı kurtarma anında yapılması gerekenler şöyle sıralandı:

-Bulunduğumuz yer ile suda boğulan kişi yakın mesafede ise öncelikle kişiye uzun bir çubuk, ip ya da ipe bağlı can simidi, arabaların yedek lastiği gibi materyalleri atarak ulaşmaya çalışmalıyız.

-Boğulan kişinin bulunduğu yer karaya uzak bir mesafede ise yanımıza can simidi alarak yüzmeli boğulmakta olan kişinin can simidine tutunmasını ve yüzerek karaya çıkmasını sağlamalıyız.

-İyi bir yüzücüysek boğulmakta olan kişiyi yüzü yukarı gelecek şekilde döndürmeli ve bileğinden ya da saçından tutarak karaya çekmeliyiz.

-Boğulan kişinin baş ve gövdesi düz bir çizgide olacak şekilde mümkünse iki kişi ile karaya çıkarmalıyız.

-Zaman geçirmeden tıbbi yardım istenmeli

Ayrıca kurtarma süreçlerinde, yüzme bilen ve bu konuda eğitim görmüş kişilerin görev almasının çok önemli olduğu belirtilen açıklamada, aksi halde kurtarıcının da boğulabileceğinin unutulmaması gerektiği hatırlatıldı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri

Bakanlıktan "Kış lastiği uygulaması" açıklaması
Ehliyetlerin yenilenme süresi uzatıldı
Kışlık araç bakımlarında yapılması gerekenler?
3 belediyeye kayyum atandı
Hac kuraları sonuçları erişime açıldı