Türkiye’de tarım bitme noktasında

Uluslararası Mardin Tarım Ekipmanları, Gıda ve Hayvancılık Fuarı’na katılan firmalar da çiftçiler de sadece bölgede değil Türkiye’de tarımın bitme noktasına geldiğini ifade ettiler.

Mardin'deki bir alışveriş merkezinin fuar alanında düzenlenen 6. Uluslararası Mardin Tarım Ekipmanları Gıda ve Hayvancılık Fuarı (MAGROTEX 2019), düzenlenen törenle açıldı.

Fuarın açılışına Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, Artuklu Belediye Başkanı Abdulkadir Tutaşı, meslek oda başkanları, STK temsilcileri ile çok sayıda iş adamı ve kurum temsilcileri katıldı.

Fuarın açılışına; Mardin Valisi Mustafa Yaman, ilçe kaymakamları, siyasi parti temsilcileri ve milletvekillerinin katılmaması dikkat çekti.

4 Mayıs’a kadar kapılarını ziyaretçilere açık tutacak Uluslararası Mardin Tarım Ekipmanları Gıda ve Hayvancılık Fuarı'nda (MAGROTEX 2019) tohum, gübre, yem, fidan, sulama üniteleri, seracılık, ilaçlama gibi tarım ve tarım teknolojileri ürünlerinin yanında gıda ürünleri de sergileniyor.

Yerli-yabancı 150 firmanın katıldığı fuarın açılışı katılım sağlayan protokolün kurdele kesimiyle gerçekleşti. Protokol üyeleri, daha sonra alandaki stantları gezerek yetkililerden bilgi aldı.

Fuarın katılımcı firma yetkilileri de fuarı gezen vatandaşlar da pahalılıktan yakınarak, ülke tarımının gidişatının iyi olmadığını dile getirdiler.

“Her şey çok pahalı, çiftçiler olarak öldük”

40 yıldır çiftçilik yaptığını belirten Nurettin Kılıç, fuarda çok güzel tarım ekipmanların bulunduğunu ancak fiyatlarının çok yüksek olduğunu söyledi.

Kılıç, “Sabahtan beri fuar alanında geçiyorum, çok aradım A'dan Z'ye kadar ama her şey çok pahalı. Para da yok! Devlet sağ olsun para bırakmamış, çiftçileri öldürmüş. Çiftçi olarak biz öldük. Kemeri sıktık sıktık ama o da olmuyor. Artık kemeri açtık, kemer yok, kalmadı. Türkiye'nin her yerinde çiftlik ölmüş, sadece bölgede değil. Bir tane balya makinesi alacağım, geçen 32 bin TL idi şu anda 80 bin TL. Nasıl çalışacağım ki… Mazot pahalı, iki gündür yonca ekmişim mazotu ala ala hepsi gitti, para kalmadı. Çok pahalı, ne yapacağız bilemiyoruz.” dedi.

“Elektrik konusu çözülmesi lazım”

Kılıç Tarım yetkilisi Mehmet Emin Turan da çiftçilerin çok zor durumda olduğunu, bunun da kendilerine yansıdığını söyledi.

Turan, “Beklentimiz çok yüksek ama bakalım ne olacak. Şimdilik güzel gidiyor, inşallah daha güzel şeyler olacak. Ben ziraat mühendisiyim, aynı zamanda bir çiftçiyim. Bölgede çiftçiler gerçekten çok zor durumda. Özellikle girdiler çok ama çok yüksek. Bu girdilerin düşürülmesi lazımdır. Mazot, gübre destekleri verilmesi lazımdır. Yani devlet tarafından karşılanması lazım yoksa çiftçi çok zor duruma düşecek. Son birkaç yıldan beri Dicle EDAŞ bu bölgeye yoğunluğu verdi. Çiftçiler artık elektrik parasını dahi karşılayamaz duruma geldi. Elektrik konusunda sanayiden tarım elektriğine geçiş yapılması lazımdır. Bende çifti çocuğuyum, 50 yıldan beri babalarımız bu mesleği yapıyor. Bize mesleği onlardan aldık. Sürdürmeye çalışıyoruz ama son kaç yıldır artık çekilmez hale geldi. Mazot 3 liradan 6 liraya yükseldi. Gübre 800 liradan 2 milyon oldu. Devlet bir şeyler yapmazsa çiftçiler artık bu işi bırakmak zorunda kalacaklar.” diye konuştu.

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Mardin Haberleri

Mardin Umut Kervanı 100 aileye gıda yardımında bulundu
Hareket halindeki tır alev aldı
TBMM Başkanı Mustafa Şentop Mardin'de etkinliklere katıldı
HÜDA PAR Mardin'deki elektrik sorunlarını araştırmak için komisyon kurdu
Kızıltepe Umut Kervanından yetim ve muhtaçlar yararına kermes