​Türkiye’de yaklaşık 5 milyon dekar alanda pamuk ekiliyor

Az sayıda ülke ekolojisi pamuk tarımına elverişli olması nedeniyle, dünya üretiminin yüzde 80’ine yakını Türkiye’nin de içinde bulunduğu ülkeler tarafından gerçekleştiriliyor.

Adana Tarım ve Orman İl Müdürü Adil Alan, 2020/2021 üretim sezonu için Hindistan’ın 6,5 milyon ton lif pamuk üretimiyle en büyük üretici olacağı tahmin ettiklerini belirtirken, Hindistan’ı sırayla Çin, ABD ve Brezilya’nın izleyeceği, Türkiye’nin ise dünya pamuk üretiminde 7'nci sırada yer aldığını tahmin ettiklerini söyledi.

2019 TUİK verilerine göre, Türkiye pamuk ekiliş alanının 4 milyon 778 bin 681 dekar üretim miktarı 2 milyon 200 bin ton, ortalama verim ise dekara 460 kilogram olarak gerçekleştiğini aktaran Alan, Adana’da genellikle mart ve nisan aylarında pamuk ekimi yapıldığını söyledi.

Ekilen pamuğun üretim miktarı 2019 TÜİK verilerine göre 374 bin 668 alanda 205 bin 670 ton olduğunu aktaran Alan, pamuk tarımı için uygun hava şartlara sahip olan Adana’da ortalama verimin 549 kilogram olduğunu kaydetti.

“Pamuk ilimizde sanayisi ve Çukobirlik üretici kooperatifi olan, katma değeri yüksek, stratejik ve vazgeçilmeyecek bir bitkidir.” diyen Alan, ilde 2019 yılı itibari ile 46 adet çırçır fabrikasının mevcut olduğu bilgisini paylaştı.

Türkiye genelinde olduğu gibi Adana’da da son yıllarda pamuk ekiliş ve üretim miktarında azalış gözlendiğini açıklayan Alan, 2020 yılı ekiliş alanlarının tahmini olarak 225 bin olup ortalama dekara 516 kilogram ile 116 bin 80 ton civarında üretim beklendiğini kaydetti.

Pamuğun dünyada en önemli bitkiler arasında olduğunu söyleyen Alan, ürünün parasal değerine de değinirken şu ifadeleri kullandı:

"Dekar başına 62 lirası mazot, 4 lirası gübre olmak üzere 66 lira ile en fazla destek alan ürün olmuştur. Bununla beraber kilograma 80 kuruş fark ödemesi ile Bakanlığımızın bu desteği ekiliş alanlarının önümüzdeki yıllarda daha da artacağı beklenmektedir. Bu yıl Adana'da 3 bin 278 pamuk üreticisine toplam 142 milyon 661 bin 142 TL destek ödemesi yapılmıştır. 2020 yılı destekleme fiyatı Tarımsal Destekleme Tebliğinin yayımlanmasını müteakiben belli olacaktır. Pamuk satış fiyatı 4,30 TL civarında seyretmektedir."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Tarım Ve Hayvancılık Haberleri

Hububat alım fiyatları açıklandı
Hububat hastalıklarına karşı nelere dikkat edilmeli ve ne yapılması gerekir?
Son dönemde yağan yoğun yağışların zirai, ürünlere toprağa ve su rezervlerine faydası var mı?
Tarımda 22 yıl sonra ilk kez sayım yapılacak
TMO tarihinin en yüksek hububat alımını gerçekleştirdi