"Türkiye’de yıllık 350 bin ünite kan açığı var"

Üniversitelerde Kan Bağışı Projesi kapsamında Muş Alparslan Üniversitesinde (MŞU) kan bağışı standı kuruldu. Kan bağışıyla ilgili açıklamalarda bulunan Muş Kızılay Kan Bağış Merkezi Müdürü, Türkiye'de yıllık 350 bin ünite kan açığı olduğunu söyledi.

Muş Alparslan Üniversitesinde (MŞU) "Üniversitelerde Kan Bağışı Projesi" kapsamında Kızılay Muş Şubesi tarafında İslami İlimler Fakültesinde açılan standa öğrenci ve akademisyenler yoğun ilgi gösterdi.

Burada kan bağışıyla ilgili açıklamalarda bulunan Muş Kızılay Kan Bağış Merkezi Müdürü Dr. Kenan Şeker, Türkiye'de yıllık 350 bin ünite kan açığı olduğunu söyledi.

Muş Alparslan Üniversitesindeki kan bağış oranlarının diğer üniversitelere kıyasla çok düşük olduğunu belirten Şeker, "Bizim üniversitelerle ilgili yaklaşık 2 yıllık bir programımız var. Üniversitelerde kan bağışı projesiyle yola çıktık. Şu anda hedef 23 projemiz var. Biz bu projeler kapsamında üniversitelerden kan alıyoruz. Maalesef Muş Alparslan Üniversitesindeki kan bağış oranlarımız diğer üniversitelerin çok altındadır. Bu konuda Muş'ta yıllık aldığımız kanın üçte birini bir günde veren üniversitelerimiz var. Alparslan üniversitesinde de sınıflarda eğitim vererek kan alma oranlarını yukarı çıkarmaya çalışıyoruz. Kan bağışı eğitim seviyesiyle ilgili bir şey, eğitim seviyesi arttıkça kan verme oranı artıyor." dedi.

Ülke genelinde yıllık 350 bin ünite kan açığı olduğunu ve bunun giderilmesi için günlük 10 bin ünite kan bağışı olması gerektiğini ifade eden Şeker, "Türkiye'nin kan ihtiyacı 2 buçuk milyon olduğu tahmin edilmektedir. Biz 2016 yılında ilk defa 2 milyonu geçerek 2 milyon 150 bin ünitenin üzerinde kan aldık. Yani 350 bin ünite kan alamadık. Bayram ve resmi tatillerini saymazsak Türkiye'de her gün 10 bin ünite kan almamız lazım ki kan ihtiyacımızı giderelim. Günlük 10 bin ünite kan almamız gerekirken ortalama 8 bin 500 ünite kan alıyoruz. Günlük yaklaşık 3 bin 500 ünite kan açığımız var. Bu kan açığı kış aylarında ve ramazan aylarında maalesef artmaktadır. En son elimizdeki kan günlük 7 bin üniteye çıktıktan sonra genel başkanımız bir çağrıda bulunmuştu. Biz düzenli olarak ülke genelinde 10 bin ünite kan vereceğiz, kanlarımız hastanelerde, dolaplarda hazır olacak, hangi vatandaşımızın ihtiyacı varsa ona göre kullanacağız." ifadelerini kullandı.

Kan bağışında bulunan öğrenci Şükrü Dinç ise "Bugün burada kan vermek için bulunuyoruz. Malum ülkemizde kan ihtiyacı bulunmaktadır. Maalesef toplumda çok az bir kesim kan bağışında bulunmaktadır. Biz de burada hasta olan birine şifa olmak adına kan veriyoruz." şeklinde konuştu.

Türkiye'de kan bağışı açığı bulunduğunu ve bu kan açığının bir şekilde karşılanması gerektiğini söyleyen Suat Özgen, öğrenciler olarak bir nebze de olsa yardımda bulunmaya çalıştıklarını dile getirdi. (Ayetullah Tarhan-İLKHA)












 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Sağlık Haberleri

Diyabet hastalarında ayak sağlığına dikkat!
Ceviz tüketerek kalbinizi koruyun
Çocuklarda bağışıklığı kuvvetlendirmenin yolları
Uzmanlar: Yutma güçlüğü, nörolojik hastalıkların komplikasyonu olarak görülüyor
Kahve alışkanlığı sağlıklı mı?