Güçlü sanayisi, yüksek iş gücü potansiyeli ve ihracatıyla da Türkiye’nin en önemli sanayi iş merkezleri arasında yer alan Gaziantep’te ayakkabı sektörü her geçen gün gelişerek daha da büyüyor. Ayakkabı sektöründe Türkiye’de üretimin İstanbul ve Gaziantep üzerinde yoğunlaştığına dikkat çeken sektör temsilcileri, ayakkabı ihracatında Gaziantep'in payının yüzde 17 olduğunu belirtiyor.
Geçen yıl Türkiye'nin ayakkabı ihracatının yüzde 17'sinin Gaziantep’ten karşılandığını, bu rakamı bu yıl yüzde 20’ye çıkarmayı hedeflediklerini söyleyen Gaziantep Kunduracılar Odası Başkanı Mehmet Emin İnce, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, sektör olarak dünya pazarına açılmak istediklerini belirtti.
Türkiye’de ayakkabı sektörünün dünyada 22’nci sırada yer aldığını belirten İnce, sektörün geleceğinin Türkiye açısından daha parlak olduğunu vurguladı.
"Gaziantep ayakkabı sektöründe büyük bir başarı yakaladı"
Gaziantep’in ayakkabı sektöründe büyük bir başarı yakaladığını belirten İnce, "Çıta oldukça yükseldi. Gaziantepli ayakkabı üreticilerimiz, Türkiye’nin sayılı markalarına ve zincir mağazalarında Gaziantep ayakkabısını raflarda çok rahat bir şekilde kendisine yer bulmalarını sağlayabildi." dedi.
"Eğitimli ayakkabıcılar daha güzel ürünlerle dünya pazarını zorlayacaklardır"
İnce, "Bu noktada Gaziantep ayakkabı lisesi ve üniversitesiyle de alttan eğitimli gençlerin bu sektöre kazanmasını sağlayarak büyük bir başarıyı elde ettik. İleriki zamanda ben ümit ediyorum ki eğitimli ayakkabıcılar, daha güzel ürünlerle Türk ve dünya pazarını zorlayacaklardır." ifadelerini kullandı.
"12 Aralık 2018 tarihinde GAPSHOES fuarı açılacak"
Gaziantep’in ayakkabı üretiminde terlik ile birlikte İstanbul’dan sonra en büyük üretici durumunda da olduğunu belirten İnce, "Yine Gaziantep İstanbul ayakkabı fuarından sonra Gaziantep’te düzenlenen GAPSHOES fuarıyla da Türkiye’nin Ortadoğu’ya açılan kapısı olma pozisyonunda büyük bir başarı elde etmiştir. 12 Aralık 2018 tarihinde saat 12.00’da da ‘En iyi fuarı biz yaparız’ sloganıyla başta federasyon başkanımız, 81 ilin ayakkabıcılar odası başkanları ile fuarda hep birlikte Gaziantep ekonomisine katkı sağlamak için ümit ediyorum ki büyük bir birliktelik sağlayarak çalışacağız." şeklinde konuştu.
Gaziantep'te üretilen kaliteli ayakkabıların ülke genelinde tanınan büyük markaların ilgisini çektiğini belirten İnce, Avrupa ve Ortadoğu ülkelerinin ayakkabı ihtiyaçlarının büyük bir kısmının Gaziantep'ten temin edildiğini belirtti.
"Kentte büyük bir aile, çalışan, üreten ve hayal gücünü zorlayan bir meslek grubu var"
Gaziantep'te odalara kayıtlı 2 bin 500 sektör temsilcisinin bulunduğuna işaret eden İnce, "4 ayrı oda çatısı altında yaklaşık 2 bin 500 civarında bir ayakkabı ailesi var. Bu aile perakende sektöründen terlik imalatına, ayakkabı tamircisinden taban imalatçısına kadar dinamikleri güçlü alt yapısı olan heyecanlı, kalabalık, geniş üretken ve başarılı bir ailedir." diye konuştu.
"Türkiye'nin ayakkabı ihracatının yüzde 17'si Gaziantep'ten gerçekleşti"
Gaziantep'teki ayakkabı ihracatının her geçen gün büyüdüğünü vurgulayan İnce, Türkiye'nin ayakkabı ihracatının yüzde 17'sinin de Gaziantep'ten gerçekleştiğini, ayakkabı ve terlik sektöründe Gaziantep'in İstanbul'dan sonra ikinci üretim merkezi olduğunu, sektörde yaklaşık 11 bin kişinin istihdam edildiğini belirterek, şunları söyledi:
"Bu sene ilk 7 aylık rakamımız 101 milyon dolarla yüzde 18’lik rakama ulaştık. Yılsonuna kadar yüzde 20’yi yakalayacağız. İç piyasadaki daralmadan dolayı yönümüzü batıya çevirdik. Şubat ayında Micam Ayakkabı Fuarı'na Gaziantep Ayakkabıcılar Odası olarak 40 tane firmamızla birlikte bu fuarı gezmeye gideceğiz. Avrupa pazarında kendimize daha iyi şekilde yer edinmeye çalışacağız. Bunu başaracak alt yapıya ve bilgi birikimine sahibiz."
"Suriyelilerle birlikte modaya yön vermeye başladık"
Sektörde çalışan Suriyelilerle birlikte Gaziantep’te bayan ayakkabı imalatında İzmir’i yakaladıklarını ve yeni ürünler ürettiklerini belirten İnce, "Onlarla birlikte şu an modaya yön vermeye başladık. Onların hayal gücü bizim bilgi ve birikimimiz, alt yapımızla ortaya güzel ürünler çıkmaya başladı. Bunları da şu an yurt dışı pazarlara özellikle Ortadoğu’ya keyifli ve güzel bir şekilde satıyoruz." diye belirtti.
İnce, "Döviz kurunda yaşanan rakamlardan dolayı ayakkabımız şu an Avrupa’da fiyat bazında rekabet edilebilir bir durumda bulunmaktadır. Bundan dolayı da biz o pazarda kendimize daha rahat bir yer edinebileceğimizi düşünüyorum." dedi.
"Ayakkabı ve terlikte Türkiye’de iyi bir yere sahibiz"
Ayakkabı sektörünün sürekli büyüyen, gelişen ve kendisini geliştiren heyecanlı bir sektör olduğuna da dikkat çeken İnce, "Ayakkabı sektörü kendisi ile birlikte de otomobil sektörü ve savunma sanayi gibi alt sektörleri olan ve çalıştıran güçlü bir sektör. Moda ürettiği içinde sürekli yenilenen ve yeni ürünler üretebilen bir sektör. Yine ayakkabının dışında terlik, yemeni ve Gaziantep’e özgü kutnu kumaşından terlikleri ve ayakkabıları üreten bir şehir. Bundan dolayı çok gururlu ve mutluyuz. Bugün yemenimizi Amerika’ya ve Avrupa’ya çok rahat bir şekilde satabiliyoruz. Kutnu kumaşımızdan yapılan ayakkabı ve terlikleri dünya pazarına pazarlayabilmek için var gücümüzle gayret gösteriyoruz. Bu işi yapanlara da şu an oda destek veriyoruz. Ayakkabı ve terlikte şu anda Türkiye’de iyi bir yere sahibiz. İstanbul’dan sonra Gaziantep, Türkiye’nin en büyük üreticisi pozisyonundadır. İhracat rakamlarına baktığımızda şu an yıl sonu itibariyle yüzde 20’yi yakalayabileceğimiz net bir şekilde görülmektedir." diye konuştu.
İnce, sektörü daha da geliştirmek için ihracatçılar birliği, sanayi ve ticaret odası ile Gaziantep Esnaf ve Sanatkarlar Odası ile birlikte sürekli istişare içinde olduklarını belirterek, Gaziantep Üniversitesiyle de uyumlu bir şekilde AR-GE merkezini kurmak için hazırlıklarının son hız devam ettiğini ve merkezin bu yıl sonunda hizmete açılacağını da sözlerine ekledi.
İLKHA