Türkiye’ye özgü bir model üzerinde çalışmalarımızda sona geldik

​“4. Enerjide Ar-Ge Çalıştayı” açılışında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’ye özgü bir model üzerinde yaptıkları çalışmalarda sona geldiklerini söyledi.

EPDK koordinatörlüğünde Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) ve Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği Derneği (GAZBİR) tarafından düzenlenen “4. Enerjide Ar-Ge Çalıştayı” enerji sektörünün üst düzey temsilcilerini bir araya getirdi.

Çalıştay açılışında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Bakanlık bünyesinde Ar-Ge’de yeni bir dönem başlatmak için Ar-Ge buluşmaları düzenlediklerini söyledi.

Dönmez, “Ar-Ge yaklaşım belgesinin sonuna geldik ve çalıştayın ikinci gününde herkesin görüş ve düşünceleriyle katkı sunduğu yaklaşım belgemizi yarın ki oturumlarda katılımcılarımıza sunacağız.” dedi.

Enerji sektöründe Ar-Ge kümelenmesini sağlamak için tarafların birbirleriyle iletişimi ve koordinasyonunun çok önemli olduğunu belirten Dönmez, “Burada önemli şey sürdürülebilirlik. Bir fikrin somutlaşması, sayısız başarısızlıktan sonra meyvelerini verebilir. Ar-Ge’de sabırla ve ısrarla bu deneyleri yapmak zorundasınız. Bize ulaşan görüşlerde de dünyadaki örnekleri gibi bir Ar-Ge yapılanmasının, mevcut modelle birlikte enerji sektöründeki ivmelenmeyi artıracağı dile getirildi. Sunumlarda anlatılan Avrupa ve OECD ülkelerindeki modelleri inceledik. Türkiye’ye özgü bir model üzerinde çalışmalarımızda sona geldik. İnşallah yakında sizlerle de paylaşacağız.” diye konuştu.

Girişimcilik modeli önerileri

Dağıtım şirketlerinin yeni fikirlere ve girişimlere daha fazla yönelmesi için model önerilerini sıralayan Dönmez şunları kaydetti:

“Standart girişimcilik modeli dört ana bileşenden oluşacak. Kurum içi destek mentor ekibinin kurulması. Fikir, tecrübe ve hukuki konularda destek ekibi oluşturarak Ar-Ge yönetimini yönlendirebilirsiniz. İkinci olarak kurum dışı faaliyetler. Dağıtım şirketlerinden ayrı ayrı fikir yarışmaları açmalarını bekliyoruz. Üçüncü olarak kurum içi girişimcilik fikirleri. Son olarak ortak hareket etmek. Fikirlerini üst seviyeye çıkarmayı düşündüğünüz girişimcilerle EPDK’ya başvurmanızı iyi fikirlerinizin ödüllendirilmesini bekliyoruz.”

“Ar-Ge Enerjideki Dışa Bağımlılığı Azaltacak”

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Elitaş, her ülkenin en temel ihtiyaçlarından birini enerjinin oluşturduğunu vurguladı.

Ülkenin enerji ihtiyacını ve enerjide dışa bağımlığını azaltmak için şeffaf ve tüketici odaklı sistemin kurulması gerektiğini belirten Elitaş, “Türkiye’de Ar-Ge çalışmalarının ağırlığı giderek artmaktadır. Sektörün istihdamını ve bilgi düzeyini yükselterek Türkiye’ni uluslararası alandaki başarısını artıracak çalışmalar önem kazanmaktadır. Yerlileştirme ve teknoloji gelişmesi konusunda ortaya konulan Ar-Ge, Türkiye’nin enerjideki dışa bağımlığını azaltacak potansiyele sahiptir.” diye konuştu.

EPDK’dan Ar-Ge’ye 100 Milyon TL Destek

EPDK'nin enerji sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin bünyesinde Ar-Ge kültürünün oluşmasına büyük önem verdiğini dile getiren EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, "Senelik 100 milyon liraya ulaşan Ar-Ge desteğimiz de bu anlayışımızın bir göstergesi." ifadelerini kullandı.

Yılmaz, 2014 yılında 30 Ar-Ge projesi başvurusuyla çıkılan bu yolda 500'ü geçen proje başvurusunun kabul edilen 213 onaylı projenin ve sonuçlanan 84 projenin Kurum olarak gururunu yaşadıklarına dikkati çekerek, “Hizmet kalitesini artırmak tüketicinin yüzünü daha fazla güldürecek yeni projelere de ihtiyaç var. Çünkü Ar-Ge durmayı değil daima araştırmayı ve daha iyiye ulaşmayı ifade eden bir kavramdır.” diye konuştu.

Ar-Ge merkezleriyle ilgili düzenlemeler yapacaklarını bildiren EPDK Başkanı Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü:

“Desteklerimiz artacak. Önümüzdeki dönemde dağıtım şirketleri tarafından kurulacak Ar-Ge merkezleriyle ilgili de düzenlememiz olacak. Ülkemizin gelişmesiyle birlikte doğalgaz ve elektrik şebekesinin daha iyi bir şebekeye ulaşmasını sağlayabileceğimize de inanıyoruz. Kayıp kaçak sorununun ortadan kalkması yolunda Ar-Ge çalışmalarından önemli faydalar aldık. Bugün Ar-Ge sayesinde kaçak akaryakıt problemi ortadan kalkmıştır. Aynı şekilde de kayıp-kaçak konusunda da önemli başarılar elde edeceğimize inanıyorum.”

Çalıştayına, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Elitaş ve EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz’ın yanı sıra; ELDER ve GAZBİR temsilcileri, elektrik ve doğalgaz dağıtım şirketleri çalışanları, üniversiteler ile kamu kurum ve kuruluşlarından çok sayıda temsilci katıldı.

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İstanbul Haberleri

Atatürk'e hakaret ettiği gerekçesiyle tutuklanan doktor serbest bırakıldı
HÜDA PAR'dan Dr. Mehmet Arslan'a cezaevinde ziyaret
MAZLUMDER: Duyarlı insanlar üzerinde kurulan baskılar kabul edilemez
HÜDA PAR: Gözaltına alınan gençler bir an önce serbest bırakılmalıdır!
"Bilinçli bir irade sahibinin (Vacib-ül Vücud) varlığı zorunludur"