Tütün üreticiliği yeniden canlanıyor

Yıllar önce uygulanan kota sistemiyle unutulmaya yüz tutan tütün ekiciliği Batman’da yeniden canlanıyor.

Bölgenin önemli gelir kaynağı olan ve yıllar önce uygulanan kota sistemiyle unutulmaya yüz tutan tütün ekiciliği Batman’da yeniden canlanıyor. Batmanlı çiftçilere özel şirketlerin talebi üzerine, birçok aile geçimini tekrar tütünden sağlamaya başladı.

Kilosu 7 TL ile 10 TL arası alıcı bulan tütün için çiftçiler, devletin destek vermesini bekliyor. 40-50 yıllık mesleklerine geri dönmenin sevincini yaşayan çiftçiler, fiyatların böyle devam etmesi durumunda tütün üretiminin tekrar canlanacağını belirtiler.

Tütün ekiminin son 2 yıldır tekrar yaygınlaşmaya başladığını söyleyen çiftçilerden Savaş Kaya, “Tütün işini yapıyoruz. Bu işi babamız ve dedelerimiz yapmış. Yaklaşık 8 yıl öncesine kadar tütün işi yapılıyordu. Devlet kota sistemi koydu. Kota sisteminden sonra yasakladı. Şimdi özel sektör aracılığıyla bu işi sözleşmeli özel sipariş olarak yapmaya başladık. Devletimizin bir daha bu konuda destek olmasını istiyoruz. Maddi durumuz kötü, bu iş iyi gelir getirdiği için tütün üretimini yaptırtsın. Bundan bir lokma ekmek yiyebilelim.” dedi.

“Tütünün en düşüğünü 7 TL, en iyisini de 10 TL’den satıyoruz”

Yıllar sonra tekrar tütün işine başladıklarını ifade eden Kaya, “Yaklaşık 8 yıldır tütüne ara vermiştik. 2 yıldır tütün işine tekrar başladık. Özel sektörler için üretim yapıyoruz. Özel sektörle anlaşmamız 7 TL ile 10 TL arasıdır. Tütünün en düşüğü kilosu 7 TL, en iyisini de 10 TL’den satıyoruz. Çocuklarımızın ekmek kapısıdır. Bu gelirin ilerletilmesini istiyoruz. Millet de devlet de bir fayda görsün.” diye konuştu.

Kavurucu sıcaklar altında çalıştıklarını ve sıcaktan korunmak için yoğun çabalar sarf ettiklerini belirten Kaya, son olarak şunları aktardı: “Sıcaklardan korunmak için gölgelikler yapıyoruz. Öğle saatlerinde sıcaklar arttığında gölgeliklerde dinleniyoruz. Aşırı sıcaklardan dolayı bazen ürünlerimiz de yanıyor. Bu yüzden de daha yoğun emek harcıyoruz. Sabah saat 06.00’da iş başı yapıyoruz. Saat 10.30’da istirahata çekiliyoruz. Akşama doğru saat 16.00’da tekrar iş başı yapıyoruz. 19.00-20.00 arası da evimize geçiyoruz. Ortalama 40 yıllık mesleğimizdir. Bu mesleğimizin tekrar elimize geçmesi üzerine bu işi devletle beraber yapmak istiyoruz.”

“Devletten destek bekliyoruz”

Tarladan toplanan tütünlere evde yapılan işlemleri anlatan çiftçilerden Abdurrahim Ok, “Bir zamanlar mesleğimiz olan tütün üretimini yapıyorduk. Eskiden tütün olmasaydı geçimimiz olmuyordu. Yıllarca tütün üretimini bırakmak zorunda kaldık. Bugün özel sektör çıkmış, onlar için üretim yapıyoruz. Tütünü tarladan toplayıp evde bazı işlenmeler yaptıktan sonra güneş önünde kurumaya bırakıyoruz. Bu işlemlerden sonra satıp geçimimizi bununla sağlıyoruz. Bu iş olmasa elimizde bir meslek kalmamış. Millet fakirdir. Tütün ekmeye mecburuz, geçimimiz bunun üzerinedir. Tütün ekicilerine devletin destek olmasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)




































 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Batman Haberleri

Batman Umut Kervanı 5 tır daha deprem bölgesine gönderdi
Batman halkı Kur'an için meydanlara indi
Zahire ve Hububatçılar: Üretimin artması için ciddi seferberlik başlatılmalı
Batman’da yatırımcılar istihdamı artırmak için OSB’de yer talebinde bulunuyor
Batman Üniversitesi Rektörü Demir basın mensuplarıyla bir araya geldi