Ücretsiz maske konusu bir muammaya dönüştü

Covid-19 salgını nedeniyle fahiş fiyatlarla satılmaya başlanan ve daha sonra satışı yasaklanarak bedava dağıtılacağı belirtilen maskeler nedeniyle halkın yaşadığı mağduriyet sürüyor.

Bazı vatandaşlar, Sağlık Bakanlığı tarafından cep telefonlarına gelen mesajla eczanelerden ücretsiz maske alabilirken, bazı vatandaşlar ise hala kendilerine gelecek mesajı bekliyor. Bakanlıktan kendilerine mesaj gelmediği, satışı da yasak olduğu için maske temin edemeyen vatandaşlar çifte mağduriyet yaşıyor.

19 Nisan itibariyle cep telefonlarına mesaj yolu ile gelen şifreyle eczanelerden ücretsiz maske alan vatandaşlar, 10 gün sonra tekrar maske almaları gerekirken, aradan geçen 2 haftaya rağmen ikinci defa maske alamıyor.

Bu konuda mağduriyet yaşadıklarını belirten vatandaşlardan Serhat Aydemir, ücretsiz maske için hala kendisine mesaj gelmediğini ve ne ücretli ne de ücretsiz maske alamadığından yakındı.

Eczacı Muhammed Nur Özgen, maske alma süresi dolan vatandaşların tekrar maske almak için geldiklerini ama sisteme girdiklerinde adlarına bedava maskenin bulunmadığına dikkat çekerek mağduriyet yaşayan vatandaşlara, belirsizlikten dolayı ne diyeceklerini bilmemenin sıkıntısını yaşadıklarını söyledi.

Malatya Eczacılar Odası Başkanı Ebru Sönmez ise, konuyla ilgili Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ile görüştüklerini ve ikinci şifreyi yaş sıralamasına göre göndermeye başladıklarını aktararak vatandaşların "Hayat Eve Sığar" uygulamasını telefonlarına indirmek suretiyle eczanelere gitmeden de maske alıp alamayacaklarını öğrenebileceklerini söyledi.

Maskelerin tekrar eczanelerde satılabilmesi için Eczacılar Birliğinin Sağlık Bakanlığı ile görüştüğünü aktaran Sönmez, belirlenecek makul bir fiyatla maskelerin eczaneler üzerinden tekrar satışının yapılabileceğini belirtti.

"Ne ücretli ne de ücretsiz maske alamıyoruz!"

Bedava maske almak için kendisine hala mesaj gelmediğini söyleyen Serhat Aydemir, "Eczaneye gelerek şansımı deneyeyim dedim, arkadaşlar baktılar ama hala gelmemiş. Ne ücretli ne de ücretsiz maske alamıyoruz. Bu kullandığım maske de belediyenin verdiği maskedir. O da dağıtanlarla tevafuken karşılaştık. Şu an maske konusunda gerçekten mağduriyet yaşıyoruz. Kimsenin mağdur olmaması için Devlet yetkililerinin maske muammasıyla ilgili sorunu çözüp vatandaşlara yardımcı olmalarını istiyoruz. Kimse mağdur olmasın." çağrısında bulundu.

Sağlık Bakanlığının ücretsiz vermeleri için zimmetli olarak kendilerine gönderdiği maskeleri Eczacılar olarak yaklaşık 2 haftayı aşkın bir süredir halka verdiklerini hatırlatan Eczacı Muhammed Nur Özgen, şöyle devam etti:

Tüm meslektaşlarımızla birlikte vaktimizin çoğunu vatandaşlara maske dağıtarak geçiriyoruz ve bundan da şikâyetçi değiliz. Çünkü halkımızın sağlığı bizim için çok önemlidir. Vatandaşların yaşadığı bazı sıkıntılar var. Bedava maske dağıtımı ile ilgili belli olmayan konular var. Biz eczacılar bile bazı konulara hâkim değiliz. Halka ne diyeceğimizi tam olarak bilemiyoruz. Yetkililerden isteğimiz; belli olmayan konuları açıklamalarıdır. Neyin ne olduğunu herkes bilsin. Örnek olarak bedava maske verilmesi ile ilgili bazı vatandaşlara mesaj gelirken bazılarına ise gelmiyor. Mesaj alamayan vatandaşlar sürekli gelip 'niçin bize mesaj gelmedi, ne zaman gelecek' diye soruyorlar. Biz de bilmediğimizden cevap veremiyoruz.

"Bir maske koduyla bir aylık maske verilebilseydi çok daha iyi olurdu"

Maske konusundaki belirsizliklerin çözülmesini istediklerini kaydeden Özgen, "Bize zimmetli olan maskeleri, bir maske koduyla her bir vatandaşa ücretsiz bir şekilde 5 maske verme hakkına sahibiz. Ancak bir hafta sonra maske bitiyor tekrar lazım oluyor. İlk başta bir hafta, sonra tekrar alabilirler denildi ama şu ana kadar böyle bir sistem açılmamış. Vatandaşlar ikinci defa maske almaya gelmeye başladı ama kendilerine çıkmadığı için maalesef veremiyoruz ve bundan dolayı eczanelerde yoğunluk oluşuyor. Bir maske koduyla en az bir aya yetecek kadar maske verilebilirse çok daha iyi olacağını düşünüyorum." dedi.

"Herkesin adına telefon olmadığı için kendilerine kod gelmeyen hastalar sıkıntı yaşamaya başladı"

Sağlık Bakanlığı ve Türk Eczacılar Birliğinin yaptıkları görüşmeler sonucunda eczaneler üzerinden vatandaşlara ücretsiz maske verilmesinin kararlaştırıldığını hatırlatan Malatya Eczacılar Odası Başkanı Ebru Sönmez, ücretsiz maske verilmesi ile ilgili yaşanan sıkıntıları şöyle anlattı:

Bu sorun ilk önce İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerde yaşandı. Hem maske satışı yasaklandı hem de halk ücretsiz alamadı. Biz, Malatya'da maske sıkıntının olduğu dönemde, hastalar maske sıkıntısı yaşamasın diye Valilik ile Büyükşehir Belediyesi ile görüştük. Valimiz sağ olsun Yeni Camii civarında ücretsiz maske dağıtmaya başladı. Şifreler, Malatya'mızın da içerisinde bulunduğu 30 büyükşehir ve Zonguldak'a 19 Nisan itibariyle gelmeye başladı. Şifrelerin gelmesiyle maskeler elimize ulaştı ama herkesin adına telefon olmadığı için kendilerine kod gelmeyen hastalar sıkıntı yaşamaya başladı. Bu defa sistem üzerinden hastanın T.C. numarası, baba adı ve doğum yılının girildiği bir sistem açıldı. Bu sistemde vatandaşa kod gelmeden sistem üzerinden öğrenerek maskelerini temin ettiler.

Malatya'da mevcut 239 eczanenin bulunduğunu ve her eczaneye 4 bin 500 ile 5 bin 500 adet maske dağıtımının yapıldığını belirten Sönmez, şimdiye kadar toplamda bir milyon 195 bin adet maskenin halka ücretsiz dağıtıldığını söyledi.

"29 Nisan'dan sonra ikinci bir şifrenin gelmesi gerekiyordu ama gelmedi"

Sönmez, "İlk maskeler 19 Nisan'da verilmeye başlanmıştı. Vatandaşların tekrar maske alabilmeleri için 29 Nisan'dan sonra ikinci bir şifrenin kendilerine gelmesi gerekiyordu çünkü ilk şifrenin üzerinden 10 gün geçmişti ama şifre gelmedi. Bununla ilgili bugün Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ile görüştüm. Kendileri, şifrelerin yavaş yavaş gitmeye başladığını ve yaş sıralamasına göre gönderildiğini söylediler. Şifre İlk önce 57 ile 65 yaş arası olan vatandaşlara gidecek daha sonra sırasıyla diğer yaş gruplarına gidecek." bilgisini paylaştı.

"Eczanelere gitmeden de 'Hayat Eve Sığar' uygulamasıyla maske alınıp-alınamayacağı öğrenilebilir"

Vatandaşların "Hayat Eve Sığar" uygulamasını telefonlarına indirmesi halinde eczanelere gitmeden de maske alıp alamayacaklarını öğrenebileceklerini dile getiren Sönmez, bunun için uygulamada bulunan "Maske talep et" butonuna tıklamanın yeterli olacağını söyledi.

"En yakın zamanda maskeler makul bir fiyatla eczanelerde satılabilecek"

Maskelerin tekrar eczanelerde satılabilmesi için Eczacılar Birliğinin Sağlık Bakanlığı ile görüştüğünü aktaran Sönmez, "Büyük bir ihtimalle bir fiyat belirlenecek ve bu fiyatın üzerine çıkılmayacak şekilde eczaneler üzerinden satış yapılabilecek. Ama henüz bize bilgi gelmedi. Halkımızın yaşadıkları sıkıntıları sürekli dile getiriyoruz. Türkiye Eczacılar Birliği de bu konuda Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ve Sağlık Bakanlığıyla görüşmeler sağlıyor. Büyük bir ihtimalle en yakın zamanda maske satışlarına serbestlik gelecek. Ama tabi halkımızın mağdur olacağı fahiş fiyat olmayacak şekilde firmalara belirli bir fiyat gelecek. Belki bize en fazla bir liraya gelecek, biz de bir 25 ya da bir buçuğa satacağız." diye belirtti.

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri

15 ilde eğitime "kar ve buzlanma" tatili
24 ilde kar yağışı nedeniyle okullar tatil edildi
AFAD'dan 38 kente "turuncu" ve "sarı" kod uyarısı
30 ilde eğitime "kar ve buzlanma" tatili
Bakanlıktan "Kış lastiği uygulaması" açıklaması