Ukrayna krizi Batı ve Rusya arasındaki gerginliği daha da derinleştiriyor. Yapılan tüm ateşkes anlaşmalarına rağmen çatışmalar devam ediyor. BM tarafından yapılan resmi açıklamaya göre, Ukrayna ordusu ve Rus yanlısı ayrılıkçılar arasındaki çatışmalarda 5350 kişi hayatını kaybetti.
BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Ra'ad Zeid Al-Hussein'in 3 Şubat'ta verdiği bilgilere göre, Ukrayna'da Nisan 2014 yılından bu yana Ukrayna'nın doğusundaki Donbass bölgesinde Rus yanlısı ayrılıkçılar ve Ukrayna ordusu arasındaki çatışmalarda 5350 kişi öldü ve 12.230 kişi yaralandı.
Bu rakamlar, Suriye krizinin başlangıcına çok benziyor. Ukrayna'da gerçekten çok şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Sivil halk bölgeyi terk etmeye çalışırken bombardıman altında öldürülüyor.
Rusya'nın ayrılıkçılara verdiği silah desteği de artık sır olmaktan çoktan çıktı. Rusya Donetsk, Lugansk bölgelerdeki ayrılıkçılara tank, roket sistemleri ve ağır silahlar dâhil olmak üzere ciddi askeri desteği sağlamaktadır. Ukrayna ordusu tarafından ele geçirilen bölgeleri üç ay içeresinde Rusya'nın silah desteği ile ayrılıkçılar tarafından çoğu geri alındı.
Doğu Ukrayna'da şuanda devam eden çatışmalar, demiryollarını birbirine bağlayan merkez olarak bilinen Debaltsev'da yaşanıyor. Doğu Ukrayna'da yer alan Debaltsev'de Donetsk ve Lugans'ı birbirini bağlayan demiryolları bulunmaktadır. Şehirde elektrik yok, sivil insanlar bölgeyi terk etmeye çalışıyor. Çok sayıda ev bombardımanda yıkıldı. İnsanlar zor kış koşullarında yaşam mücadelesi veriyor. “Şehirde insanlar var, ancak hayat yok,” diyor bölgeden bilgi veren gazeteciler.
Bölgede sadece son üç hafta içeresinde 250 sivil öldürüldü ve 540 sivil yaralandı. En korkunç açıklamalar ayrılıkçı gruplardan gelmekte. Ayrılıkçı gruplar, saldırıya geçeceklerini ve hiçbir anlaşmaya razı olmadıklarını söylemekteler. Bu da NATO'dan yapılan açıklamanın doğru olduğunu gösteriyor. NATO, Rus tarafını ayrılıkçılara ağır silahlar vermekle suçlayan bir açıklama yapmıştı.
SİLAH ÜRETİCİLERİNİN BASKISI
Ukrayna bölgedeki krizi kontrol altına almak için Batı'dan ordunun modernize edilmesi için destek istiyor. Ukrayna ordusunun özellikle Ruslarda olmayan teknolojiye ihtiyacı var. Ukrayna ABD'den pilotsuz uçak ve yüksek manevralara sahip helikopter ve tank istiyor.
Rus yanlısı ayrılıkçılarda ise hava savunma roket sistemleri, Rus tankları ve modern otomatik silahlar bulunmaktadır. Ve şimdilik ayrılıkçılar silah konusunda bir sıkıntı çekmiyor. Batı ise Ukrayna'ya silah desteği vermekte acele etmiyor. Bölgede 5,2 milyon insan var. Bir de Ukrayna'ya silah desteği her tarafın silah desteği alacağı anlamına geliyor.
Ayrıca, Batı verdiği modern teknolojinin bazı grupların eline geçeceğinden de endişe ediyor. Daha da önemlisi, eğer Batı Ukrayna'ya silah desteği verirse Rusya bunu resmen kendine karşı bir savaş kabul edebilir. Dolayısıyla Batı, Rusya ile savaşa girmiş olacaktır.
Ancak, bu krizin başlangıcının de önemli sebeplerinden olan silah satışları her gün geçtikçe gündemi meşgul etmeye devam ediyor. Batı'daki silah üreticileri baskıyı arttırıyorlar. Sabırsızlık büyüyor.
Silah üreticileri ellerindeki imkânları kullanarak baskıyı arttırıyorlar. Silah üreticileri, Doğu Ukrayna'daki çatışmaları hemen bitirmek istediklerini söylüyorlar! Ukrayna'ya modern silahlar verelim ve Rusya geri adım atmak zorunda kalacak.
ABD Başkanı Putin ile görüştü. Sonuç yok! ABD, AB ile birlikte Rusya'ya karşı ekonomik yaptırımlar uyguladı. Rusya milyarca zarar gördüğü halde bir zerre kadar Ukrayna konusunda değişikliğe girmedi, deniliyor. Ancak ABD Başkanı Barak Obama yine de aceleci davranmıyor. Beyaz Saray geçmişin hatalarından ders çıkarıyor. Dolayısıyla Ukrayna'ya silah yardımı için acele etmek gibi bir niyeti yok.
BÖLGEDE SİLAHLANMA TEHLİKESİ
Tarih gösteriyor ki her çatışma silahlarla çözülemez. Amerikalılar Ukrayna'ya modern silah yardımı yapmaya başlarsa, Moskova da Rus yanlısı grupları silahla donatmaya ve geliştirmeye başlayacak. Böyle bir silahlanma yarışında yararlanacak olan tek taraf, silah tüccarlarıdır.
Doğu Ukrayna'da yaşanan savaşta silah birikmesi sadece bir şiddetin artışı anlamına gelecektir. Ve tarafların hiç biri krizin böyle bir renge bürünmesini istemez. Özellikle Almanya Başbakanı Angela Merkel, Ukrayna'ya yeni silahlar vermeye karşı çıkmaktadır. Bunun neticesini yakın zamanda Merkel'in Obama ile görüşmesinde göreceğiz.
BÖLGEDE GÖNÜLLÜLER SAVAŞIYOR
Ukrayna Ordusunun yanında savaşan gönüllüler de var. Danimarka vatandaşı olan eski Çeçen İçkeriya ordusunda general rütbeli İsa Munayev, geçen günlerde girdiği çatışmalarda öldürüldü. Munayev, Ukrayna'da gönüllüler birliği kurmuş, sıcak çatışmalarda yer alıyordu.
Munayev'in kurduğu birlikte Çeçen, Danimarkalı, Polonyalı, Kırımlı, Ukraynalı gönüllüler yer alıyor. Bu birlik Ukrayna'nın bağımsızlığı ve toprak bütünlüğü için Rus işgalcilere karşı savaştığını savunuyor…
Öbür tarafından Rusya ekonomik kriz ile boğuşuyor. Putin düşen petrol fiyatları ile zorluk çekerken öbür taraftan petrol fiyatlarının yükselmesi için yeni görüşmeler peşinde.
Ülkede hangi önlem paketi alınırsa alınsın her hangi bir şekilde ekonomide iyileşme söz konusu olmuyor. Her gün yeni ekonomik paketler açıklanıyor. Son zamanlarda Putin'in ABD'deki çevrecilere ciddi destek sağladığı konuşuluyor.
Çevreciler de ABD'de petrol üretimini yavaşlatacaklar ve böylece petrol fiyatlarının yükseleceği konuşuluyor. Ayrıca Suudi Arabistan'ın yeni kralı Selman, Suriye konusunda Rusya'ya geri adım attırırsa petrol fiyatlarındaki tutumun değişebileceği konuşuluyor.
Kısacası bu birkaç ay içeresinde ya Ukrayna'da büyük bir savaş başlar ya da Rusya geri adım atarak kendi iç problemlerine döner veya Batı ve Rusya arasındaki problemden dolayı çok büyük kan akabilir…