Ukrayna’da Rus yanlısı ayrılıkçıların ayrılmak için mücadele ettiği doğu bölgesine özerklik tanıyan kanun kabul edildi. Kanun kapsamında ayrılıkçıların safında savaşanlar da affediliyor.
Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko, 3 yıl boyunca doğuda milislerin elindeki bölgelere özerklik tanıyan yasayı meclisten geçirdi. Kanunla bölgedeki tüm devlet kurumlarında Rusça resmi dil oldu, iç savaşa giden süreçte ayrılıkçıların en önemli isteklerinden biri de buydu.
Ukrayna Meclisi ayrıca Donetsk ve Lugansk’taki çatışmalara katılan milislere adli dokunulmazlık getirdi. Af yasası, çatışmalara katılan Ukrayna askerlerini ve milisleri kapsıyor.
Uluslararası Af Örgütü iki tarafın da Lugansk ve Donetsk’te savaş suçu işlemiş olabileceğini rapor etmişti.
"ARTIK UKRAYNA'NIN BİR PARÇASI DEĞİLİZ"
Ancak, bu sınırlı özerkliğin de Rusya’ya bağlanmak isteyen ayrılıkçı liderleri tümüyle ikna etmesi beklenmiyor.
7 Nisan'da düzenlenen referandumla bağımsızlığını ilan eden Donetsk’te ayrılıkçıların lideri Aleksander Zakarçenko, “Kiev’deki hükümet ateşkesi kendi ordusunu yeniden toparlayabilmek için kullanıyor” açıklamasını yaptı.
Donbas'taki Rus yanlısı milislerin lideri Andrey Purgin de özerklik yasasını reddederken, AFP’de yer alan açıklamasında "Dunbas'ta tam özerklik yürürlüğe girecek. Bu bölgenin artık Ukrayna'a bir işi yok. Ama Ukrayna istediği yasayı kabul edebilir. Ama Ukrayna'daki federal planı içinde değiliz" dedi.