Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Oğuzeli Meslek Yüksekokulu’nda düzenlenen “Suriye Meselesi” konulu konferansta konuşan Prof. Dr. Hilmi Bayraktar, Türkiye’de meydana gelen olaylar ile Suriye’de meydana gelen olaylar arasında doğrudan bir ilişki bulunduğuna dikkat çekti.
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Oğuzeli Meslek Yüksekokulu’nda “Suriye Meselesi” konulu konferans düzenlendi.
Konferansa konuşmacı olarak katılan Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hilmi Bayraktar, “Ülkemizde meydana gelen olaylar ile Suriye’de meydana gelen olaylar arasında doğrudan bir ilişki bulunmaktadır. 15 Temmuz hadisesi Suriye meselesiyle doğrudan ilgilidir.” dedi.
Bayraktar, “Milletler, coğrafyalara hakim olduklarını sanırlar. Ancak coğrafyalar milletlere hakimdir. Bu çerçevede Türkiye Suriye’deki olaylarla ilgilenmeli mi gibi bir soru, yanlış bir sorudur. Çünkü yanı başımızda meydana gelen güvenlik ve huzurumuzu doğrudan da etkileyen bir olaya elbette müdahil olmalıyız.” ifadelerini kullandı.
“Suriye’de huzur ve barışın sağlanması Türkiye’de huzur ve barış içinde yaşamamız için şarttır. Gaziantep’te huzur ve barış içinde yaşamamızın şartı Halep’te huzur ve barışın sağlanmasıdır.” diyen Bayraktar Suriye’den gelen göçmenler konusundaki tepkileri de haklı bulmadığını söyleyerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“1920 yılında 11 milyon olan nüfusumuz üzerine 3 milyon mülteci aldık ve herhangi bir sorun ortaya çıkmadı. Türkiye milleti kendisine sığınan insanlara tarih boyunca hep kucak açmıştır. Bizim en büyük zenginliğimiz farklılıkları tek bir potada eritebilme gücümüzdür. Suriyeli mülteciler zamanla ülkemize uyum sağlayacaktır.”
15 Temmuz FETÖ darbe girişiminin Türkiye’ye hakim olma mücadelesi değil, Türkiye’yi bölme ve parçalama mücadelesi olduğunu da vurgulayan Bayraktar, “ABD yıllarca besleyip muhafaza ettiği Fethullah Gülen’e 15 Temmuzda Türkiye’yi bölme ve parçalama görevi vermiştir. Türkiye, Suriye’ye dönüştürülmeye çalışılmıştır. Çukur kazanlarda bu amaçla hareket etmişlerdir. Ancak halkımız tıpkı Kurtuluş Savaşı’nda verilen mücadele gibi bu girişimi boşa çıkarmış, Sevr Antlaşmasını yeniden tarihe gömmüştür.” değerlendirmesinde bulundu.
Tarihi tekerrür ettirmemek için tarihin iyi bilinmesi gerektiğini söyleyen Bayraktar, öğrencilere tarihi öğrenmeleri ve sorgulamaları tavsiyesinde bulundu. (İLKHA)