Her mahalle, cadde ve sokakta birden fazla ulusal marketin açıldığına dikkat çeken Çağlayan, salgın nedeniyle iş yapamayan küçük esnafın, ulusal marketlerin sıklıkla açılmasıyla birlikte iflasın eşiğine geldiğini hatırlattı.
Belediyenin, her yerde ulusal marketlerin açılmasına ruhsat vermesinin doğru olmadığının altını çizen Çağlayan, Muş esnafının yaşadığı mağduriyetinin önüne geçilmesi çağrısında bulundu.
Ulusal marketlerin, kentte bıraktıkları çöp yığınlarından başka Muş ekonomisine hiçbir katkısının olmadığına dikkat çeken Çağlayan, her açılan marketin ilin ekonomisine bir darbe olduğunu söyledi.
Muş esnafı mağdur ediliyor
Yerel market ve bakkalların ilin ihtiyacını karşılayabilecek potansiyele sahip olduğunu dile getiren Çağlayan "Ekonomik sıkıntılarla boğuşan esnafımız şimdi de ilimizde yoğun bir şekilde açılan ulusal marketlerin yaşattığı mağduriyet ile karşı karşıya kaldı. Neredeyse her sokak başında, her caddede birkaç market açıldı. Yerel maket ve mahalle bakkallarımız halkımızın ihtiyacını karşılayabilecek yeterlilikte iken, bu ulusal marketlerin seri bir şekilde açılması, açılmasına izin ve ruhsat verilmesinin mantığını ve nedenini anlayamıyoruz. Mahalle başında, mahalle halkının katkı ve destekleriyle ayakta kalabilen, evine ekmek götürme çabasında olan bir bakkalımızın, marketimizin hemen karşısına bir ulusal marketin açılması kabul edilebilir değil. Bu ahlaki de değil, bunun mantıklı bir açıklaması da yoktur." dedi.
Esnaf sorunun çözülmesini istiyor
Esnafın, bu konuda yaşadığı mağduriyeti kendilerine ilettiğini belirten Çağlayan "Salgından dolayı zor günler yaşayan esnafımızın sıkıntıları, bu marketlerin açılmasıyla katlanmış durumdadır. Bu vesileyle esnafımız, il başkanlığımızı ziyaret ederek yaşadıkları sıkıntıları, şikâyet ve taleplerini bizimle paylaştılar. Esnafımız, yaşanan bu durumun kabul edilemez olduğunu, her mahalle başında, her caddede ulusal marketlerin açılmasının kendilerini iflasın eğişine getirdiğini, bu soruna acilen bir çözüm bulunması gerektiğini belirtmekle beraber yaşadıkları birçok sorunu da bizimle paylaştılar." ifadelerini kullandı.
Belediye ulusal marketlere ruhsat vermeyi sınırlandırmalı
Belediyenin, sıklıkla açılan ulusal marketlere ruhsat vermesinin mantıklı bir gerekçesinin olmadığının altını çizen çağlayan, şunları söyledi:
Büyükşehirlere kıyasla bir mahalle mesabesinde olan ilimizde, ulusal marketlerin seri bir şekilde açılmasını çok masumane bir olay olarak görmek mümkün değildir. Özellikle belediyenin buna dair mantıklı bir gerekçe göstermesi, açıklama yapması gerekir. Biz, ulusal marketlerin açıldığı mahalle ve cadde isimlerini zikretmeyeceğiz. Çünkü Muş bir bütündür. Her cadde ve sokakta açılan ulusal bir market demek, yerel esnafımıza ve ilimiz ekonomisine indirilen bir darbe demektir. Kendi çöpünü, hurdasını dahi ilimiz halkına vermeyen, halkımızı her anlamda mahrum bırakan bir anlayışın, ne madden ne de manen ilimize sunacağı bir katkısı olmamıştır ve olmayacaktır. Bu marketlerin oluşturduğu diğer bir tahribat ise toplumumuz arasındaki sosyal dayanışma kültürünü yok etmesidir. Bu toplumu ayakta tutan değerlerimizden bir tanesi de sosyal dayanışma kültürüdür. Bir toplumda dayanışma kültürünün yok olması demek, o toplumun bireyselleşmesi, yalnızlaşması demektir. Sorun sadece ekonomik boyutlu değildir. Sorun, bizi biz yapan değerlerimizin de yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmış olmasıdır.
Halk yerel esnaftan alışveriş yapmalı
Öncelikle ulusal marketlerin açılmasına son verilmesi ve belediyenin bu marketlere açılma ruhsatı vermemesi gerektiğini belirten Çağlayan, ulusal marketlerin şehir dışına taşınması ve marketlerin açılmasına bir sınırlama getirilmesi gerektiğini ifade etti.
Muş Esnaf ve Sanatkârlar Odası ile Ticaret ve Sanayi Odasına da çağrıda bulunan Çağlayan, esnafın yaşadığı mağduriyetlere karşı kayıtsız kalınmaması gerektiğini belirtti.
Çağlayan, alışverişlerin ulusal marketlerden değil, yerel esnaftan yapılması için Muş halkına çağrıda bulundu.