Uluslararası Bitlis ve Yöresi Manevi Mimarları Sempozyumu düzenlendi

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) İslami İlimler Fakültesi tarafından "Uluslararası Bitlis ve Yöresi Manevi Mimarları" konulu online sempozyum düzenlendi.

Alanında uzman öğretim üyeleri tarafından sunumların gerçekleştirildiği sempozyumda konuşan Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, Bitlis’in konumu itibariyle tarihi yolların kavşak noktasında bulunduğuna dikkat çekti.

Bitlis’in stratejik konumunun kenti bir ilim ve kültür merkezi haline getirdiğini söyleyen Prof. Elmastaş, "Bitlis, tarihi süreçte dini ve etnik açıdan farklılık gösteren çok sayıda topluluğa ev sahipliği yapmıştır. Özellikle Osmanlılar döneminde medreseleriyle ilim, ahlak ve maneviyatı toplumsal alanda en yoğun hisseden şehirlerden biridir Bitlis. Bu medreseler o dönemin üniversiteleri, Bitlis’in toplumsal yapısında önemli izler bırakmıştır. Bu merkezler, yetiştirdikleri binlerce talebesiyle sadece bölgeye değil, aynı zamanda Anadolu’nun her tarafına ilim ve irfan erbabı gönderen bir misyon kazanmıştır." dedi.

Bu medreselerde İslami ilimlerin yanında fenni ilimlerinde öğretildiğine vurgu yapan Elmastaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

Sanılanın aksine bu medreseler, sadece dini ilimler öğretilen merkezler değildi. Bu kurumlarda Arapça Grameri, Belağat, Hat ve Tezhip, Tasavvuf, Fıkıh, Hadis, Siyer gibi dini ilimlerin yanında Felsefe, Astronomi, Coğrafya, Siyaset, Tıp, Matematik, Biyoloji, Kimya, Fizik gibi diğer ilimler de verilmekteydi. Dolayısıyla Bitlis, yetiştirdiği bilginlerle hemen her dönemde çevresini aydınlatan bir merkez konumunda olmuştur. Bu vesileyle 'Uluslararası Bitlis ve Yöresi Manevi Mimarları Sempozyumu'nun başarılı geçmesini diliyorum. Bu sempozyumun düzenlenmesinde başta İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nurullah Ulutaş olmak üzere sempozyum düzenleme kurulunda ve bilim kurulunda görev alan tüm hocalarımıza şükranlarımı arz ediyorum. Ayrıca davetimizi kırmayıp, çok değerli bildirileriyle sempozyumumuza katkı sağlayan saygıdeğer hocalarıma çok teşekkür ediyorum. Saygılar sunuyorum.

12 oturum şeklinde düzenlenen sempozyuma yurt içi ve yurt dışından 40’tan fazla akademisyen katıldı.


İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Bitlis Haberleri

Dur ihtarına uymayan tur otobüsünün bagajında 55 düzensiz göçmen yakalandı
Eren ailesi Bitlis'te 1 milyon meyve ağacını toprakla buluşturuyor
Bitlis’te "Bi hareketine bakar hayat" bilgilendirme programı gerçekleştirildi
Kaçmaya çalışan kamyon kasasında 91 düzensiz göçmen yakalandı
Bitlis’te kış öncesi koordinasyon toplantısı yapıldı