Ohak-Der, İçişleri Bakanlığı tarafından desteklenen “Mardin’de Kan Davalarının Nedenleri ve Sonuçları” konulu projesini uluslararası bir çalıştayla bitiriyor. İran, Irak ve Suriye’den gelen uzmanların katılımıyla bugün başlayan Uluslararası Kan Davası Çalıştay Mardin Artuklu Üniversitesi işbirliğiyle yapılıyor.
Çalıştayda kan davası olgusunu bölge ülkelerinden gelen çok sayıda uzmanın katılımıyla ve konuyu tarih, dil, din, töre, kültür, devlet, hukuk, coğrafya, şiddet gibi açılardan ele alınıyor.
Ohak-Der Yönetim Kurulu Başkanı ve projenin koordinatörü M. Burhan Hedbi, “Birbirlerini öldürdükten sonra, araya insanları koyarak ve konuşarak barışmanın yerine, canlara kıyılmadan konuşmayı önemseyen ve öneren projeyi, “Bir koyun için birbirini öldürüp 99 koyun keserek barışma kültürüne hayır!” şeklinde tanımladı.
Kan davasının insanlık ile başlayan bir sorun olduğunu dile getiren Hedbi, bugün de Suriye, Irak, İran ve Türkiye’den birçok akademisyen, din alimi, yazar ve alanında uzman kişilerin katılımıyla kan davalarının sebep-sonuçlarını masaya yatıracaklarını söyledi.
Gün boyu süren tartışmaların ardından Türkçe, Arapça ve Kürtçe dillerinde sonuç bildirgesinin hazırlanacağını ifade eden Hedbi, sonuç bildirgesinin basınla paylaşılmasının ardından çalıştayın sona ereceğini sözlerine ekledi.
Çalıştayın panel bölümünde ise Yazar İlhami Işık “Kan davası ve siyaset”, Mardin Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyeti Başkanı A. Kadir Üründü “Kan davalarında basının dili” İranlı Perwiz Cihani “Habil ve Kabil’den günümüze öldürmek” ve Yazar Müfit Yüksel “Tarihte kan davaları ve aşiretler” konularında birer sonum yaptılar. (M. Salih Keskin – İLKHA)