Uluslararası Seramik Fuarı UNICERA İstanbul'da açıldı

Seramik ve yapı sektörünün lider ve ihracatçı markalarının bir araya geldiği Türkiye'nin en büyük ihtisas fuarı olan "Uluslararası Seramik Banyo Mutfak Fuarı" UNICERA İstanbul'da açıldı.

Fuarın açılış töreninde konuşan Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Dr. Nureddin Nebati dünyada yaşanan Corona virüsü salgınına rağmen Türkiye'de fuarların hızla devam etmesinden dolayı memnun olduklarını ifade etti.

"Geçen yıl 181 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştirildi"

Nebati, "Hükümet olarak ilk andan itibaren sağlık alanında gerekli tedbirleri almış bulunmaktayız. Bugün burada yurtdışından gelen insanların sayısında artış olduğunu görebiliyoruz. İhracat her zaman ülkeye, iş dünyasına ve üretime katkı sağlıyor. Geçen yıl 181 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştirildi. Bu yıl ise ilk 2 ayda 30 milyar doları yakaladık. Bunun anlamı, yılsonunda geçen yılın da üzerinde yeni bir ihracat rekoru kıracağımızdır." dedi.

Seramik sektörünün ithalatta en az bağımlı olan sektör olduğunu ifade eden Nebati, geçen yıl yaşanan sorunlara rağmen cari fazlanın 1,7 milyar dolar gerçekleştiğini belirterek, ihracata katkı sunan seramik sektörü temsilcilerine teşekkür etti.

"Türkiye, dünyanın her tarafına çok hızlı bir şekilde ulaşabilecek bir konuma sahip"

Nebati, "Hangi sektörde, hangi segmentte olursa olsun bu ülke üretir. Bu ülke ortaya koymuş olduğu performansı ile gerçekten enteresan bir konumda yer alıyor. Dünyanın hiçbir ülkesi bu kadar çok çeşit ve alternatifli üretim kapasitesine sahip değildir. Bir ilde tarım öne çıkarken başka bir ilde turizm, bir diğerinde ise sanayi ön plana çıkabiliyor. Ülkemiz, 'Ben hazırım. Her türlü kaynağım var; dünyaya arz edebilirsiniz.' diyor. İş dünyası da bu arzı değerlendirerek fırsata dönüştürüyor. Dışarda kavga olabilir, ama ülkemiz dünyanın her tarafına çok hızlı bir şekilde ulaşabilecek bir konuma sahip. Seramik sektörü bu potansiyeli göz önüne alarak ihracatını yüzde 10'ların üzerinde artıracaktır, buna inanıyoruz" diye konuştu.

"İptal edilen büyük fuarların yerine İstanbul alternatiflerini sunabiliriz"

Açılışta konuşan CNR Holding CEO'su Ali Bulut ise, "Bu yılın başından itibaren Corona virüsü yüzünden Avrupa, Asya ve Amerika'da çok sayıda büyük fuar iptal edildi. Bu nedenle hem ihracatçılarımız daha önce planladıkları dış fuar katılımlarının önemli bir bölümünü gerçekleştiremeyecekler hem de uluslararası alıcılar geleneksel olarak iptal edilen bu fuarlarda verdikleri siparişleri veremeyecek ve erteleyecekler. Bir taraftan olumsuz görünen bu resmin diğer tarafında bizim açımızdan bariz fırsatlar yer alıyor. Zira ülkemiz şu ana kadar dünyanın, Corona virüsünden etkilenmeyen çok az sayıda ülkesi arasında yer alıyor. Bu dönemde ihracatçı sektörler ile birlikte, Türkiye'nin güvenle seyahat edilebilecek ve ticaret yapılabilecek bir ülke olduğu mesajını tüm dünyaya vererek, iptal edilen büyük fuarların yerine İstanbul alternatiflerini sunabiliriz. Bunun için Ticaret Bakanlığımız, TİM ve ihracatçı birliklerimiz ile birlikte yeni ve pragmatik bir program ve yol haritası belirlenmesinde fayda görüyoruz." şeklinde konuştu.

"2020 yılının ilk 2 ayını da aylık bazda yeni rekorlarla kapatmak bizler için bir övünç kaynağı oldu"

Corona virüsü sebebiyle birçok ülkede fuarların iptal edildiğini hatırlatarak konuşmasına başlayan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, "Corona virüsü ve ülkeler arası ticari gerginlikler küresel ticaret hacmini daraltmaya devam ediyor. Geçtiğimiz yıl, Dünya ticareti neredeyse her ay küçülme yaşadı. Buna rağmen biz ihracatçılarımızın özverili çabalarıyla, ardı ardına rekorlar açıkladık. 2020 yılının ilk 2 ayını da aylık bazda yeni rekorlarla kapatmak bizler için bir övünç kaynağı oldu. Nihai hedefimiz olan, 'Dış Ticaret Fazlası Veren Türkiye' hedefine emin ve kararlı adımlarla ilerlediğimiz bu yolda, seramik sektörümüzün katkıları da takdire şayandır." dedi.

"Sektörümüz yüzde 16,3'lük artışla ihracatını en çok artıran ilk 5 sektör arasında yer aldı"

2019 yılında, Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri sektörünün 3,5 milyar doları aşan ihracatıyla 2018'e göre ihracatını yaklaşık yüzde 18 artırarak en çok ihracat artışı yakalayan dördüncü sektör olduğunu belirten İsmail Gülle, "Bu ihracatın üçte birini aşkın kısmı olan 1,2 milyar doları seramik ürünlerinde gerçekleşti. Yine aybaşında açıkladığımız şubat ayı ihracat rakamlarında; ihracatımız geçen sene şubat ayına göre yüzde 2,3'lük artışla yine rekorları sürdürürken, sektörümüz yüzde 16,3'lük artışla ihracatını en çok artıran ilk 5 sektör arasında yer aldı." ifadelerini kullandı.

Fuarın açılış töreninde, Tesisat İnşaat Malzemecileri Derneği (TİMDER) Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Eşer, Türkiye Seramik Federasyonu (TSF) Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Çenesiz ve Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran birer konuşma yaptı.

4 günde 100 bin kişiden fazla ziyaretçiyi ağırlaması beklenen fuar, 14 Mart tarihine kadar ziyaret edilebilecek.

İLKHA










İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İstanbul Haberleri

"İnsanlık ittifakı" İstanbul'da buluştu
Yılbaşı kutlaması dini açıdan bir felakettir
Kolay para kazanma hırsı bireyi çıkmaza sürükler
HÜDA PAR Milletvekili Dinç'ten siyonizm ile topyekûn mücadele etme çağrısı
Atatürk'e hakaret ettiği gerekçesiyle tutuklanan doktor serbest bırakıldı