Uluslararası Sivil Toplum Kuruluşlarından BM’ye Suriye çağrısı

Dünya genelinde faaliyet gösteren Uluslararası Sivil Toplum Kuruluşları New York’ta bir araya gelerek yaptıkları basın açıklamasında BM’yi Suriye konusunda acil toplanmaya çağırdılar.

Dünya genelinde faaliyet gösteren 5 kıtadan ve 45 farklı ülkeden 223 sivil toplum kuruluşu New York’ta 1 Aralık 2016 tarihinde bir basın açıklaması yaparak Birleşmiş Milletler Genel Kuruluna, Suriye konusunda acil toplantı çağrısında bulundular.

BM’nin Suriye’de insanları koruma konusunda yetersiz kaldığını belirten katılımcılar, BM’nin en önemli görevinin barış olduğunu ve bu konuda daha fazla çalışmaları gerektiğini ifade ettiler.

Dünyanın önde gelen; “Action Aid International, Amnesty International, Asia Forum for Human Rights and Development (FORUM-ASIA), Brazilian Association of NGOs (ABONG), CARE International, Cairo Institute for Human Rights Studies (CIHRS), Human Rights Watch, International Rescue Committee, Global Centre for the Responsibility to Protect, Oxfam, Save the Children, Pan-African Lawyers Union, Physicians for Human Rights (PHR), World Vision ve İHH” gibi kuruluşlarının da aralarında bulunduğu 223 sivil toplum kuruluşu yayınladıkları deklarasyona imza atarak BM’nin Suriye konusunda acil toplanılması gerektiğini belirttiler.

Toplantıda, Suriye’de insanlık dramının yaşandığını, gözlerin kapatılarak Halep’te yaşanan gerçeklere duyarsız kalınamayacağını belirten katılımcılar, Suriye’de savaş suçu işlendiğini ve masum insanların öldürüldüğünü dile getirdiler.

“Sivil ölümlerinin sebebi rejim güçleri ve müttefiklerin hedef gözetmeden yaptıkları saldırılardır”

Açıklamada Uluslararası Sivil Toplum, BM üyelerine seslenerek, “Suriye’de barış için birleşelim” çağrısında bulunuldu. Yapılan açıklamada BM Güvenlik Konseyinin Suriyeliler konusunda sınıfta kalındığı belirtildi. Açıklamada, “Kriz neredeyse 6’ıncı yılını tamamlarken yarım milyon insan öldürüldü ve 11 milyon insan evlerini terk etmek zorunda bırakıldı. Yakın zamanda Suriye, Rusya Devleti ve müttefikleri doğu Halep’e ve orada mahsur kalmış olan 250 bin sivile umursamadan kanunsuz saldırılar gerçekleştirdi. BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nden yapılan açıklamaya göre ‘sivil ölümlerinin büyük bölümünün sebebi rejim güçleri ve müttefikleri tarafından şehrin doğu bölgesine hedef gözetmeden yapılan hava saldırıları’ olsa da silahlı muhalif güçler de batı Halep’te sivillerin bulunduğu mahallelere havan topu ve roket attılar. Bu kıyımları durdurmak ve sorumlularına hesap sormak için yapılan teşebbüsler Güvenlik Konseyi’ndeki veto gücünü suiistimal etmekte olan Rusya tarafından defalarca engellendi.” ifadeleri kullanıldı.

Başka bir Srebrenica ve Ruanda katliamı yaşanmasın

BM’nin Suriye özel elçisi Staffan de Mistura’nın başka bir Srebrenica ve Ruanda katliamının yaşanmaması için BM’yi “Bir şey olmadığı takdirde önümüzdeki o duvara yazılan ve ne hazindir ki artık kabul etmeye hazır olduğumuz başka bir Srebrenica, başka bir Ruanda…” sözleriyle uyardı.

Açıklamanın devamında, “Çıkmaza giren Güvenlik Konseyi’ndeki durumun kısa zamanda çözülüp çözülmeyeceği konusunda herhangi bir işaret yok henüz. BM uluslararası barış ve güvenliğin koruyucusu olarak kendi tüzüğünde belirtilen sorumluluklarını yerine getirmediği gibi Suriye halkını koruma görevini de başaramamıştır. İşte bu yüzden biz 223 sivil toplum kuruluşu BM üyesi ülkeleri harekete geçip Halep’te ve Suriye’nin diğer yerlerinde kanunsuz saldırıların durdurulmasını ve tüm ihtiyaç sahiplerine hayat kurtaracak insani yardım malzemesinin herhangi bir kısıtlama olmaksızın derhal ulaştırılmasını talep etmek için BM Genel Kurulu’nu acil özel toplantıya çağırmaya davet ediyoruz. Ayrıca üye ülkeler tüm taraflardan bu vahim suçları işleyenleri uluslararası hukuk önüne çıkarmak için her türlü yolu denemelidirler.” denildi.

BM en kısa zamanda Acil Olağanüstü Genel Kurulunu toplamalıdır

“Tarih bu konuda harekete geçmeyenleri sertçe yargılayacaktır.” Diye uyarının yapıldığı açıklamanın sonunda, şu ifadelere yer verildi:

“Genel Kurulu harekete geçirmek için Kanada’nın önderlik etmesini memnuniyetle karşılıyor ve tüm üye ülkeleri tüm bölgelerden 73 ülkeye katılarak bu teşebbüsü desteklemeye davet ediyoruz. Bu ülkeler daha önce de Güvenlik Konseyi tıkanma noktasına geldiğinde BM üye ülkelerin yaptığı gibi en kısa zamanda Acil Olağanüstü Genel Kurulu toplamak için çalışmalıdır. Bilhassa soykırım, insanlık suçu ve savaş suçlarını önlemeye veya durdurmaya yönelik “zamanında ve kararlı eylem” de bulunma yeminini de içeren Hesap Verebilirlik, Uyum ve Şeffaflık İlkeleri’ni destekleyen 112 üyeyi buna destek vermeye ve BM Genel Kurulu yoluyla anlamlı bir eylemde bulunmanın gerekliliğini savunmaya çağırıyoruz. Eylemsizlik seçeneği bulunmamalıdır. BM’ye üye ülkeler Suriye’deki katliamları durdurmak ve milyonlarca sivili korumak için ellerindeki tüm diplomatik araçları kullanmalıdırlar. Tarih bu konuda harekete geçmeyenleri sertçe yargılayacaktır.”

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri

Bakanlıktan "Kış lastiği uygulaması" açıklaması
Ehliyetlerin yenilenme süresi uzatıldı
Kışlık araç bakımlarında yapılması gerekenler?
3 belediyeye kayyum atandı
Hac kuraları sonuçları erişime açıldı