Kahramanmaraş, Gaziantep, Diyarbakır, Şanlıurfa, Adıyaman ve depremden etkilenen diğer illerde IHO Ebrar, Avrupa Yetim Eli ve Yetimler Vakfı ile birlikte çalışan Umut Kervanı, bölgede ihtiyaç duyulan giyim gıda ve sıcak yemek dağıtımının yanında vefat edenlerin gömülmesi için kefen ihtiyacının karşılanması adına da ciddi çalışma yapıyor.
Yaptıkları çalışmalarla ilgili İLKHA muhabirine açıklama yapan Umut Kervanı Genel Başkanı Cengiz Kurtaran, depremzedeler için kurulan aş evleri ile sadece Adıyaman'da günlük 25 bin kişiye sıcak yemek ikramı yaptıklarını, diğer kuruluşlarla yaptıkları ortak çalışmalarla her mahallede belli ekipler oluşturarak çeşitli yardım çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini ifade etti.
Özellikle Adıyaman'da ilk günlerde çok yetersiz çalışma olduğunu, bölgeye gittiklerinde halkın yollarını keserek yakınlarının enkaz altında olduğunu ve feryatlarla kurtarılmaları için kendilerinden yardım istediklerini belirten Kurtaran, ısrarlar sebebiyle bazı taleplere karşılık vererek enkaz çalışmalarını katılıp bazı insanların canlı olarak çıkarılmalarına vesile olduklarını dile getirdi.
"Yollarda göçükler olduğu için ilk günlerde bazı bölgelere ulaşamadık"
Kurtaran, "Biz insani yardım için gitmiştik. Elimizde arama kurtarma çalışması yapmak için malzeme yoktu. Gittiğimiz tüm bölgelerde insanların ilk etapta özellikle yiyecek yemeğe, içecek suya ihtiyaçları olduğunu gördük. İnsanlar dışarıda ve her yer kapalı. Binlerce binanın yıkıldığı iller tamamen hayalet şehre dönüşmüştü. Temel ihtiyaçlar su, ekmek, sıcak yemek olmakla birlikte kış ayı olması sebebiyle barınma ve ısınma ihtiyacı da vardı. Bu ihtiyaçların giderilmesi için de acil çağrı yaptık. Yardımsever halkımız hiç beklemeden yardımlarını göndermeye başladı. İlk günlerde bazı bölgelere ulaşamadık. Çünkü yollarda göçükler vardı, köprüler yıkılmıştı. Bunun için de bazı bölgelere geç müdahale edildi. Özellikle Adıyaman'da bu sıkıntı yaşandı. Adıyaman'da 2 gün sonra arama kurtarma çalışması başlayabildi. Adıyaman'da her sokakta yıkılan binalar var. Şu anda Adıyaman'da devam eden arama kurtarma çalışmaları da yetersiz kalıyor. 5'inci gün olmasına rağmen insanlar enkazların başında sevdiklerinin canlı kurtarılmalarını bekliyorlar. Bizim de ümidimiz yakınları enkaz altında olanların sevdiklerine sağ salim kavuşmalarıdır." dedi.
"Mobil ekiplerle ücra köylere ulaşıyoruz"
Depremden etkilenen illerde hala ciddi insani yardıma ihtiyaç olduğunu, tüm üye ve gönüllüleriyle depremzedeler için seferber olduklarını vurgulayan Kurtaran, "Şu anda Adıyaman'da günlük 25 bin kişiye sıcak yemek dağıtımı yapıyoruz. Ücra kısımlardaki kardeşlerimiz için de mobil ekiplerle yiyecek, barınma ve giyim yardımı ulaştırıyoruz. Musibetin oranı çok büyük. Böyle bir durumda devlet aciz kaldı dememiz doğru değildir. Böyle bir şeye hızlıca müdahale etmek imkânsız gibi. 10 ilde yıkımın gerçekleşmesi işi çok zorlaştırdı. Bu imtihanı dayanışma ve yardımlaşma ile aşacağız inşallah." diye konuştu.
Diğer yardım kuruluşlarıyla koordineli bir şekilde çalışma yürüttüklerini, herkesin yardım yapacağı bölge ve mahallelerin belirlendiğini aktaran Kurtaran, bundan sonraki çalışmalarda da aynı şeklide devam etmeyi hedeflediklerini ve bölgede yaklaşık 3 ay kadar daha çalışma yapmaya devam edeceklerini kaydetti.
"Bundan sonra nakdi yardıma ihtiyaç var"
Bu aşamadan sonra hayırseverlerin nakdi yardım yapmaları için çağrı yapan Kurtaran, "Malzemeleri şu anda stoklamakta sıkıntı yaşıyoruz. Depolar dolmuş durumda. Bu süreç uzayacağı için ihtiyaç devam edecek. Ancak o zaman neye ihtiyaç varsa o alınacak. Bunun için nakdi yardım yapılması daha önemli. Vefat edenlere Allah'tan rahmet, yaralılara şifa, enkaz altında kalanların da en kısa sürede sağ salim çıkmalarını rabbimden temenni ediyorum." şeklinde konuştu. (İLKHA)