UND Başkanı Çetin Nuhoğlu, salgın kısıtlamalarının kalkmasının ardından bölge ziyaretleri kapsamında Mardinli nakliyecilerle bir araya geldi.
Bir otelde yapılan toplantıda konuşan Nuhoğlu, bulundukları bölgenin ihracatına destek veren nakliyecilerin ayakta kalmasının ve güçlenmesinin ülke ve sektör için önemli olduğunu söyledi.
UND’nin son dönemde yaptığı çalışmalar ve gelecekte atacağı adımlarla ilgi sunum yaparken nakliyecilerin işlerine sahip çıkmalarını isteyen Nuhoğlu, Habur Sınır Kapısı’na yakınlığı ve konumu itibarıyla Mardin’in lojistik üssü olabileceğini belirtti.
“Yıllık stratejik planlar hazırlıyoruz”
2001 yılında göreve geldikten sonra çok güçlü bir yapı oluşturduklarını, yönetim kurulunun, icra kurulunun, çalışma guruplarının görevlerinin tanımlı olduğunu söyleyen Nuhoğlu, “Biz yıllık ve 3 yıllık stratejik planlar hazırlıyoruz ve hangi adımları atacağımız, hangi konulara ağırlık vereceğimiz, nakliyecilerin haklarını korumak için hangi çalışmaları yapacağımız burada yer alıyor. En iyi şirketlerde böyle bir yapıyı göremezsiniz.” dedi.
“Karşılıksız kalan tek bir talep yok”
UND Bölge ve Konu Çalışma gruplarının sorunların tespiti ve çözüm yolları konusunda etkin görev almasından duyduğu memnuniyeti dile getirdikten Nuhoğlu, UND’de sektör temsilcilerinden, çalışma gruplarından gelen her türlü talebe cevap verildiğini, karşılıksız kalan tek bir talebin bulunmadığını aktardı.
“Sektöre hizmet benim için vatan borcudur”
“Sektöre hizmet benim için vatan borcudur” diyerek konuşmasına devam eden Nuhoğlu, sektöre karşı kim haksızlık yaparsa, kim sektöre zarar verirse, firmaların sektörün geleceğini kim çalarsa ona karşı durduklarını ve böyle devam edeceklerini dile getirdi.
“Türkiye’nin ihracattan başka şansı yok”
Nuhoğlu, “Benim görevim sizin daha fazla büyümeniz güçlenmeniz için çalışmak. Ancak bu sektör için bu kadar çalışmamın bir nedeni de bu sektörü gerçekten çok sevmem. Bu sektörün ülke için ne kadar değerli olduğunu biliyorum. Türkiye’nin ihracattan başka şansı yok, Türkiye’nin kalkınmasında ihracat her şeyin önünde gelir ve ihracatta öncelikle Avrupa’ya gelir. Biz mallarımızın yarısından fazlasını AB ülkelerine satıyoruz. Bunu bildiğimiz için lojistik sektörünün yıldızı tekrar parlayacak.” dedi.
“Gençlere büyük önem veriyoruz”
Gençlere büyük önem verdiklerini ve bu amaçla Genç UND Akademi’nin kurulduğunu aktaran Nuhoğlu, şöyle dedi:
“Biz çocuklarınızı, torunlarınızı geleceğe hazırlamak zorundayız. Gençlerimiz sektörümüzün gelecekteki sahipleri olacaklar. Genç UND’de 471 genç üyemiz var. Onlarla birlikte çok önemli çalışmalar yapıyoruz. İşte geleceğin planlanması bu. Hemen belki firmalarınıza bu yansımayacak ama 5 yıl sonra bunun ne kadar değerli olduğunu göreceksiniz.”
UND’nin bölge ülkelerinde yaptığı çalışmalar
Salgın ile birlikte Türkmenistan sınırının kapanması nedeniyle bölgenin yangın yerine döndüğünü belirten Nuhoğlu, UND’nin bölge ülkelerinde yaptığı çalışmalar hakkında bilgiler verdi.
Türkmenistan’ın bölgede sadece Türkiye ile değil hiçbir ülke ile iş birliğine yanaşmayan bir tavır sergilediğini belirten Nuhoğlu, UND’nin Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan ve Rusya’da önemli adımlar attığını, toplantılar organize ettiğini ve taşımaların sürmesi için büyük bir mücadele verdiğini anlattı.
Nuhoğlu; Rusya ek geçiş belgesi alımında, Azerbaycan Hazar geçişindeki ücretlerin indirilmesinde, Orta Koridor’un geliştirilmesi için çalışmaların başlamasında, Rusya-Türkiye Ro-Ro hattının devreye girmesinde, UND’nin etkin bir görev üstlendiğini kaydetti.
Bölgedeki ülkelerin hepsinin zor ülkeler olduğunu, UND’nin buna rağmen, muhatap alınan ve dinlenen bir dernek olarak öne çıktığını anlatan Nuhoğlu, en sorunlu ülkelerin başında gelen İran’a 6 defa giderek çözüm aradığını söyledi.
Buradaki kritik gelişmenin Orta Koridor olacağını, buna büyük önem verdiğini ve önümüzdeki dönemde buraya odaklanacağını belirten Nuhoğlu, “Orta Koridor’u geliştirirsek ne Rusya’ya ne de Hazar’daki yüksek Ro-Ro fiyatlarına mecbur kalacağız.” dedi.
Çin ile imzalanan Karayolu Anlaşması’nın da önümüzdeki dönemde büyük fırsat sunacağını söyleyen Nuhoğlu, ilk yıl 30 bin taşımanın yapılacağını belirtti.
“Lojistiğin önemi pandemi ile birlikte bütün dünyada anlaşıldı”
Salgın nedeniyle lojistiğin öneminin daha da anlaşıldığının altını çizen Nuhoğlu, şöyle konuştu:
“Allah, bir daha insanlığın başına böyle bir pandemi yaşatmasın. Dünyada yaklaşık 100 milyona yakın insanı kaybettik, Türkiye’de 50 bine yaklaşıyor. Ekonomi durdu, her şey durdu ama her musibette bir nasihat vardır. Moral bozmaya gerek yok, çünkü pandemi dediğimiz olayda lojistik sektörü çok daha ön plana çıktı. İnanların yemeğe, gıdaya, suya, ilaca ihtiyacı var. 2021, 2022, 2023 yılları çok iyi geçecek. Çünkü lojistik, bütün dünyada önemi daha da anlaşıldı.”
“Habur’da 50 şoför arkadaşımızı istihdam edip 20 çekici kiraladık”
Habur’da yaşanan sıkıntılara da değinen Nuhoğlu, sıkıntıları aşmak için yoğun çaba harcadığını belirtti. Nuhoğlu, “Salgın sürecinde Habur’da 50 şoför arkadaşımızı istihdam edip 20 çekici kiraladık. O tarihlerde Türkiye tarafından 7-8 bin araç ve aynı şekilde karşı tarafta da bir o kadar araç park halindeydi. Buradan araçları aldık ve karşıya geçtik, karşıdaki organizasyonları yaparak kısa sürede sorunu bu şekilde çözmüş olduk. Bu sistem 14 ay tıkır tıkır çalıştı.” dedi.