Üniversite adayları sınav sisteminin değişmesinden şikâyetçi

Gaziantep’te YKS’ye giren öğrenciler, sürekli sınav sisteminin değişmesinden şikâyetçi olurken, veliler de çocukları için dönüm noktası olan bu tür sınavların ikamet ettikleri mahallelerde yapılmasını istedi.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığının takvimine göre 23-24 Haziran 2018 tarihlerinde yapılması planlanan, ancak Cumhurbaşkanlığı ve 27'nci Dönem Milletvekili Genel Seçimleri nedeniyle bir hafta sonraya ertelenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS), ilk oturumu bugün yapıldı. Sınavın, ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testi (AYT) ile Yabancı Dil Testi (YDT) de yarın gerçekleştirilecek.

Türkiye'nin her yerinde olduğu gibi Gaziantep'te de YKS heyecanı yaşandı. Gaziantep genelindeki pek çok okulda ve Gaziantep Üniversitesi kampüsünde gerçekleştirilen sınava giren adaylar, sabahın erken saatlerinden itibaren aileleriyle birlikte okulların önünde toplandı.

Saat 10.00 itibariyle kapılar kapatılırken, bu saatten sonra gelen adaylar içeri alınmadı. Bazı adayların ise son anda ancak binalara girebildi.

Sınav öncesi adaylar, kimlik kontrolünün ardından sınava girecekleri salonlara alındılar. Öğrencilerin salonlara alınmasının ardından dışarıda bekleyen velilerin kimisi çocuklarının başarılı olması için dua ederken, okul bahçesinde bekleyen velilerden kimisi de yanında getirdiği Kur'an-ı Kerim'i ve Yasin’i Şerif’leri okudu.

Sınava giren adaylar, sürekli sınav sisteminin değişmesinden şikâyetçi olduklarını belirterek, eğitimin bir ülke ve o ülkede yaşayanlar için ne kadar önemli olduğunun farkına varılmasını, bundan dolayı bu şekilde sürekli sınav sistemlerinin değiştirilmemesini istediler.

“Sınav sisteminin değişmesi bizi bir şekilde etkiliyor”

LYS sistemini daha olumlu bulduğunu belirten Büşra Nur Alkan, “Heyecanım yok. Sınava güzel bir şekilde hazırlandım. İnşallah güzel geçeceğini düşünüyorum. Ama geçen seneki sınav sisteminin daha güzel olduğunu düşünüyorum. Bu sınava ilk defa giriyorum. Ben sağlık alanını düşünüyorum ve sağlık alanı olmazsa da mühendislik düşünüyorum. Sınav sisteminin değişmesi bizi bir şekilde etkiliyor. Bunun için psikolojimiz bozuluyor. Bu durumdan olumsuz etkileniyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Yeni sistem daha güzel bir sisteme benziyor”

Gaziantep Üniversitesi öğrencisi olduğunu belirten Cumali Güngör ise “Bu sene tekrar sınava girmek ve şansımı denemek istedim. İnşallah hayırlısı olsun. Bu üçüncü defadır üniversite sınavlarına giriyorum. Daha önce sistem farklıydı. Şu an nasıl olacağını bilmiyoruz. Bütün arkadaşlarımız için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Sınav sisteminin bu şekilde sürekli değişmesi öğrencileri olumsuz etkiler. Bu yeni sistemi ben az çok araştırdım ama daha güzel bir sisteme benziyor. En azından iki oturum var.  İnşallah hayırlısı olsun. Bütün öğrenci arkadaşlarımıza da başarılar diliyorum. Cenab-ı Hak, hakkımızda hayırlısını nasip etsin.” temennisinde bulundu.

“Sınav sisteminin değişmesi ister istemez bizi olumsuz etkiledi”

Sınav sisteminin değişmesinin ister istemez kendilerini olumsuz etkilediğine dikkat çeken Mustafa Dal ise, şunları söyledi:

“Geçen sene bir travma geçirdik. Şimdi heyecan diye bir şey yok. Allah'ın izni ile sınava gireceğiz. Bu sınava ikinci defa giriyorum. Daha doğrusu ilk hazırlığım. Geçen sene aldığım puanı beğenmedim ve inşallah bu sefer olacak. Sınav sisteminin değişmesi ister istemez bizi olumsuz etkiledi. En azından strateji olarak bizim bir çalışmamız vardı. Bizimde ister istemez çalışma düzenimiz biraz değişti. Ama yinede memnunuz.”

“Trafik yoğun olduğu için çocuğumu ışıklarda indirip koşmasını istedim”

1-2 dakika sınava geç kalan öğrencilerin sınıfa alınmamasının yanlış olduğunu belirten öğrenci velileri ise, uzak mesafeden gelenlerin ve birden fazla çocuğu sınava girecek olan velilerin,  çocuklarının sınav yerlerinin birbirinden çok farklı ve çok uzak bölgelere verilmesinin yanlış olduğunu söylediler.

Trafik yoğunluğundan dolayı çocuğunun sınava son 2 dakikada koşarak yetişebildiğini belirten Osman Özyiğit, “Sınava oğlum girdi. Geçen sene de girmişti. Ama tercih yapmadı. Bu sene tekrar girdi. Trafik yoğun olduğundan dolayı çocuğumu ışıklarda indirdim, koşmasını istedim. Zaten okula koşarak geldi, son anda yetişti. Oğlum bir sene daha dershaneye gitti. Tabi bunlar hepsi emektir. Emek, zaman, para ve hepimizin maddi gücü iyi değil. İnşallah tüm çocuklar bir yerlere gelirler. Sınav yerleri çocuklar için biraz sıkıntılı oluyor. Öğrencilerin evlerine yakın yerler olsa biraz daha güzel olur. Çünkü artık ulaşım Gaziantep'te büyük bir sıkıntı. Herkesin aracı yok.  Çocuklar bir şekilde sınava yetişmekte zorlanıyor. Bir sene boyunca emek veriyorlar. Ama bir-iki dakika ile sınavı kaçırabiliyorlar. Bu yazıktır. Sınava geç kalan öğrenciler ağlayarak okulu terk ettiler. Bir dakikalık esneklik yapılabilirdi.” şeklinde konuştu.

“Sınava giren tüm çocuklara başarılar diliyorum”

Oğlunun sınav heyecanına ortak olmak istediği için sınav yerine geldiğini belirten Ayyuş Karaduman, “Oğlum sınava girdi. Bizde sınavlarının iyi geçmesi için burada Kur’an-ı Kerim okuyoruz. Sınava giren tüm çocuklara başarılar diliyorum ve sınavlarının iyi geçmesini diliyoruz. Oğlum derslerinde iyiydi ve inşallah bu sınavda da başarılı olur.”diye konuştu.

Zeynep Serin de, büyük bir heyecanla kızının sınavdan çıkmasını beklediğini ve sınava giren bütün adaylara da başarılar dileyerek, şöyle konuştu:

“Kızım sınava girdi. Geçen sene de girmişti. Şu anda da üniversite okuyor. Bu sene tekrar sınava girmek istedi. Kendisine destek olmak için birlikte geldik. Siyasal ve kamu yönetimi okuyor. Bu sefer puanı daha yüksek gelirse hukuka geçmeyi düşünüyor.”

“Ben onlardan daha çok heyecanlıyım”

Bir kızının ve oğlunun sınava girdiğini belirten Senem Şahin de “Ben de çocuklarımın sınavlarının iyi geçmesi için Kur’an-ı Kerim okuyorum. İnşallah Rabbim hepsinin sınavını kolay kılsın.  Her ikisi de dershaneye giderek bu sınava hazırlanıyordu. Tabi yine de Allah'ın takdiridir. Oğlum hukuk, kızım ise sağlık bölümünü kazanmak istiyor. Ben onlardan daha çok heyecanlıyım. İnşallah başarılı bir sonuç elde ederler.” temennisinde bulundu.

2 oğlunun ayrı ayrı okullarda sınava girdiğini ve çocuklarını sınava yetiştirmede de zorlandığını anlatan Zelal Dağceli ise şöyle dedi:

“Rabbim hepsinin istediği bölümü kısmet etsin. İnşallah kolay geçirsin. Şu anda burada Kur’an-ı Kerim okuyoruz. Çocuklarım son gece sabaha kadar ders çalıştı. İnşallah hayırlısı olsun.

İLKHA





























İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gaziantep Haberleri

Baba ve 2 oğlu depremden 76 saat sonra kurtarıldı
Gaziantep'te art arda deprem
Gaziantep'te 6.4 büyüklüğünde deprem
FETÖ, PKK ve DAİŞ operasyonunda bir zanlı tutuklandı
Gaziantep'te tramvayın çarptığı yaşlı adam hayatını kaybetti