VAN - Bilim Sanayi ve Teknoloji Genel Müdürü Doç. Dr. Cevahir Uzkurt, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) bünyesinde kurulma kararı alınan 'Teknoloji Geliştirme Bölgesinde" incelemelerde bulunmak için Van'a geldi.
YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ile görüşen Uzkurt, Rektör Battal'dan çalışmalar hakkında bilgi aldı.
Burada gazetecilere açıklama yapan Uzkurt, YYÜ öncülüğünde 'Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nin kurulduğunu hatırlatarak, ancak bunun kuruluş aşamasının kısa sürede gerçekleşmediğini söyledi. Van'da kurulmuş olan Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nin alt ve üst yapılarının yapılma aşamasında olduğunu aktaran Uzkurt, "Burası hem Van hem de bölge için çok önemlidir. Buradan gelen her projeye biz elimizden gelen desteği vereceğiz. Biz buraya gelerek kampüs alanında yapılacak olan yapılarla ilgili bir takım incelemelerde bulunduk. Binalar yapıldıktan sonra üniversite, akademisyenlerimiz ve öğrencilerimiz sanayicilerle bir araya gelerek sanayiyi daha yenilikçi bir hale getireceğine inanıyorum" dedi.
Gençlere hibe desteği
Gençlere önemli destekler sunduklarını söyleyen Uzkurt, "Üniversitemizin son sınıfında olan yada mezuniyeti üzerinden 5 yıl geçmemiş olan gençlerimize iş fikirleri karşısında 100 bin TL hibe veriyoruz. Gençlerimiz fikirlerini projelendiriyor biz de Bakanlık olarak bunu değerlendiriyoruz. Uygun görülen projelerde de 100 bin TL hibe veriyoruz. Önemli olan bu projelerin gerçekleştirilmesidir. Projenin sonunda ürün çıkar veya çıkmaz bu önemli değil. Önemli olan gençlerimiz şimdiden kendi yaratıcı fikirleriyle kendilerini denemeleridir. Biz bunu istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Bugüne kadar 5 bin projenin kendilerine geldiğini belirten Uzkurt, "Bu projelerin yaklaşık yüzde 40'ına destek verdik. Biz bu projeleri satmaları yada yatırımcı bulmaları amacıyla gençlerimizin bir kısmını Amerika'ya gönderdik. Oradaki şirketlerle görüşmeleri için. Hem ulusal hem de uluslararası bir şirket bulsunlar diye. Şu anda Ankara ve İstanbul'dan çok sayıda müracaat var. Biz istiyoruz ki bu bölgeden de projeler gelsin. Bu nedenle bu desteklerimizi buradaki gençlerle veriyoruz" diye konuştu.
Uzkur sözlerini şöyle sürdürdü. "Proje için harcanan parada kısıtlama yok. Devlet, proje için ayrılan paralar harcandıkça daha fazlasını yerine koymaya hazır. Sorunumuz para değil, AR-GE desteklerinden yaralanacak potansiyelimizi harekete geçirememektir. Üniversitelerde çok yetenekli hocalar var. Biz istiyoruz ki bu beyinlerindeki güzel projeleri sanayicilere ve sanayiye yansısın. Bu yıl bir seferberlik başlattık ve illeri geziyoruz. Valilik, Rektörlük ve sanayicilerle bir araya geliyoruz. Ülkenin geleceği için yeni teknolojileri, yeni bilgileri kendi ilimizde, kendimiz üretmemiz gerekir. Aksi takdirde lazım olan bir makineyi gidip dışarıdan almak zorunda kalacağız. Bu nedenle geleceğimizi ipotek altına almamız gerekiyor." (Fırat Arslan-İLKHA)