Üniversite öğrencilerinin yaşadığı barınma sorununa ilişkin değerlendirmede bulunan Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş, Üniversite öğrencilerinin yaşadığı barınma sorunun kendileri için önemli olduğunu belirterek, “Maalesef bizim üniversite olarak buna katkı sağlayabilecek bir pozisyon ve bir durumumuz söz konusu değil. Çünkü Yurt Yapımı Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü’ne aittir. Merkezden projelendirilmesi lazımdır.” dedi.
“KYK yedi yıldır tüm çabalarımıza rağmen, istediğimiz tarzda bir yurt yapamadı”
Rektör Baydaş, “Ben geldiğim ilk günden bu yana öğrencilerin barınma sorununu gündemde tutuyorum. İlk geldiğimiz günden bu yana dillendiriyoruz ama yurtların yapım plan ve projeleri merkezden bu iş ele alındığı için de bizim istediğimiz hızda bize yetişemiyor maalesef. Öte yandan üniversitemizin gelişmesi de çok hızlı oldu. Bu hıza maalesef şehir de yetişemedi. Çünkü tüm öğrencilerin ille de yurtta kalması gibi bir şart yoktur. Yüzde 20-25’lik bir oranda Kredi Yurtlar Kurumu destek verebilseydi eğer, geri kalan öğrencilerin bir kısmı burada veya evlerde kalabilirdi. Ama Kredi ve Yurtlar Kurumu, yedi yıldır bizim tüm çabalarımıza rağmen bizim istediğimiz tarzda bir yurt yapamadı. Şu anda bizim eski kız YİBO dediğimiz yerin alt tarafında 300 kişilik bir yurt yapılıyor. Bu yurt da muhtemelen 2016’nın sonuna kadar biter diye düşünüyorum. Ama söz konusu yurdun yapımı da bizim derdimize derman olabilecek bir seviyede değil. Bizde kız YİBO’nun hemen yanında 450, arttırılabilirse 500-600 kişilik bir yurdun yapılması için kendi arazimizi verdik. Hatta yolumuz da vardı, yolumuzu da verdik. Bahsettiğim araziyi geçen sene vermemize rağmen, Kredi ve Yurtlar Kurumu halen de oraya bir çözüm bulamadı. Biz de bu konuda kamuoyunun şikâyet ettiği gibi şikâyetçiyiz. Şehir olarak biz üniversite öğrencilerinin konaklama ihtiyacını karşılayabilecek bir hızda gidemiyoruz.”dedi.
“300’e yakın yabancı öğrenci var”
Yurt dışından gelen öğrencilere de eğitim verdiklerini belirten Rektör Baydaş, “Bizim Kuzey Iraktan gelip de burada eğitim gören 300’e yakın öğrencimiz var. Bunların hepsi Kuzey Irak’ta memurluk yapıyor ama burada da yüksek lisans eğitimi görüyorlar. Bu öğrenciler eşi ve çocuğuyla gelmiş burada kalıyorlar.” diye konuştu. Nihat Kanat-İLKHA)