“Unutkanlık alay konusu yapılmamalı”

Alzheimer ve tedavi süreci hakkında bilgi veren uzmanlar, Alzheimer’ın hem hastayı hem de yakınlarını etkileyen bir hastalık olduğuna dikkat çekiyorlar.

Alzheimer’ın çoğu insanın zaman zaman yaşadığı bir sorun olduğunu belirten uzmanlar, yaş ilerledikçe ortaya çıkan demans yani bunamanın en sık görülen tipi olan Alzheimer, hem hastayı hem de yakınlarını etkileyen bir hastalık olduğunu erken tedavisinin ise önemli olduğunu belirtiyorlar. 

“21 Eylül Dünya Alzheimer Günü” öncesi, Alzheimer (unutkanlık) hastalığı hakkında açıklamalarda bulunan Nöroloji Uzmanı Dr. Recep Toprak, Alzheimer’ın ileri yaş hastalığı olduğunu belirterek, “Unutkanlığın nedenleri oldukça fazladır. Genç yaşlarda unutkanlığa yol açan nedenlerin tamamı ileri yaşlarda da unutkanlığa yol açabilir. Ancak, sadece ileri yaşlarda görülen ve unutkanlığa yol açan Alzheimer gibi bazı hastalıklar genç yaşlarda unutkanlığa yol açmaz.” dedi.  

Alzheimer bulaşıcı değildir, erken tanı çok önemlidir

Alzheimer’ın ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan sinsi bir hastalık olduğunu belirten Toprak, “Alzheimer hastalığının ameliyat, diş tedavisi ya da kan transfüzyonu ile bulaşıcılığı konusunda herhangi kesin bir bilgi yoktur. Yavaş ilerleyen ve sinsi bir hastalıktır. Önceleri kısa süreli unutkanlıklar şeklinde ortaya çıkmaya başlar. Hastalık ilerledikçe, hastanın günlük işleri aksar, sorduğu bir şeyi tekrar sorar, yakınlarını tanıyamaz hale gelir.” ifadelerini kullandı.

Alzheimer’in belirtileri

Alzheimer hastalığının, temel olarak 10 tane belirtisi olduğunu söyleyen Toprak, bu belirtileri şu şekilde sıraladı:

-Günlük yaşamı etkileyecek kadar unutkanlığın başlaması

-Gündelik işlerin aksaması, konuşurken kelimeleri hatırlamaya çalışmak

-Tarihleri ve her zaman yürüdüğü yolları hatırlayamamak

-Çok basit konularda bile karar vermede güçlük çekmek

-Hesap yapamamak, pratik düşünmekte zorluk çekmek

-Eşyaların yerlerini karıştırmak, davranışlarda ve ruh halinde değişiklik

-Karakter özelliklerinin değişmesi, insanları suçlamak

-Sorumluluk sahibi olmaktan kaçmak

Alzheimer kontrol altında tutulabilir

Hastalığın kesin tedavisinin olmadığını, ancak kontrol altında tutulabileceğini söyleyen Toprak, “Kontrol altında tutulabilmesi için erken tanı çok önemlidir. Yapılan mevcut tedaviler sayesinde hastalığın ilerlemesi yavaşlatılarak hastanın yaşam kalitesi arttırılmaya çalışılır. Ayrıca tedavi süresince ortaya çıkan psikolojik problemlerle başa çıkabilmek için de çeşitli antidepresan ilaçlar kullanılır. Alzheimer’in tedavi süreci mutlaka nörologların takibinde yapılmalı, onlardan habersiz hastaya hiçbir tıbbi ve bitkisel ilaç verilmemelidir.” diye konuştu.

Alzheimer hastalarına hayatlarının her alanında destek olunmalıdır

Alzheimer hastalarının ailelerine büyük görev düştüğüne vurgu yapan Toprak, “Öncelikle hastanın kendisine, cesaret ve güven duygusunu aşılamak için çabalamak gerekir. Hastanın yapacağı işleri, ev eşyalarının yerleri bir kâğıda not alınmalıdır. O’nun hastalık sürecinde mutlaka yardıma ihtiyacı olduğu kendisine kabul ettirilmelidir. Hasta kesinlikle azarlanmamalı, ona sevgi ve şefkat ile yaklaşılmalıdır.” dedi.

“Hastanın unutkanlığı alay konusu yapılmamalı

Unutkanlığı yüzünden hastaya tepki gösterilmemesi gerektiğini belirten Toprak, son olarak şu uyarılarda bulundu: “Unutkanlığı alay konusu yapılmamalıdır. Beslenmesine dikkat edilmeli, doktor kontrolleri aksatılmamalıdır. Arabayla trafiğe çıkmamaları konusunda ikna edilmeli ve bunu anlatırken mutlaka geçerli sebepler sunulmalıdır. Hastanın hobileri varsa mutlaka devam ettirmesi konusunda destek olunmalı, hobileri yoksa hobi edinmeleri için çaba gösterilmelidir.” ifadelerine yer verdi.  (İLKHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Sağlık Haberleri

Diyabet hastalarında ayak sağlığına dikkat!
Ceviz tüketerek kalbinizi koruyun
Çocuklarda bağışıklığı kuvvetlendirmenin yolları
Uzmanlar: Yutma güçlüğü, nörolojik hastalıkların komplikasyonu olarak görülüyor
Kahve alışkanlığı sağlıklı mı?