Unutulmaya yüz tutmuş meslekler yaşatılacak

Mardin Olgunlaşma Enstitüsü, unutulmaya yüz tutmuş meslekleri yaşatmak için eğitim programı düzenliyor. Programın 2 yıl sürmesi beklenirken, kayıtların başladığı duyuruldu.

Gelişen teknolojiyle beraber unutulmaya yüz tutmuş meslekler her geçen gün daha da eriyor. Taş ustacılığından antikacılığa, kalaycılıktan değirmenciliğe, emanetçilikten semerciliğe kadar yüze yakın mesleğin çoğu tarihe karışırken bazıları ise direnmeye devam ediyor.

Mardin Olgunlaşma Enstitüsü, unutulmaya yüz tutmuş meslekleri yaşatmak için eğitim programı düzenliyor. Programın 2 yıl sürmesi beklenirken, kayıtların başladığı duyuruldu.

Ahşap oymacılığı, sedef kakmacılığı, el ve makine nakışı, el dokuma, basmacılık, giyim üretim teknolojisi, kuyumculuk teknolojisi (telkari), yiyecek-içecek teknolojisi ve taş işlemeciliği alanlarında başvuruya açılan programlara şartları uyan herkes başvurabilecektir.

Programa katılan öğrenciler hafta içi her gün, günde 7 saat mesleki teorik ve pratik eğitimler alacaklar. Programı başarı ile tamamlayanlara denklik ve mezuniyet belgesi verilecek.

Bu denklik belgesi ile Mesleki Eğitim Merkezine başvurularını yaparak “Ustalık Belgesi” alabilecekler. Ustalık belgesini aldıktan sonra 1 aylık toplam 40 saat eğitim alarak “Usta Öğreticilik Belgesi” de almaya hak kazanacaklar. Usta öğreticilik belgesi alanlar bu belge ile Halk Eğitimi Merkezlerine ve Olgunlaşma Enstitülerine başvurarak eğitimci olarak görev alabileceklerdir.

Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Metin Değer, “2013 yılında hizmet vermeye başlayan Mardin Olgunlaşma Enstitüsü Mardin ve bölge kültürünü yaşatmaya, bu kültüre ait motif ve sembolleri yeni ürün ve süreçlere dönüştürme çalışmaları yapıyor. Bu kapsamda giyim teknolojisinden, telkâriye, ahşap oymacılığından, dokumaya, iğne oymacılığına kadar birçok meslek ve sanat dalında mesleki beceri kazandırma kursları ile usta yetiştiriyor. Öte yandan AR-GE çalışmaları ile ürettiği ürünleri meraklılarının beğenisine sunmaya devam ediyor. Kurum olarak tarihimizi, kültürel değerlerimizi araştırıp farklı tasarım ve ürünlerin üzerinde yaşatmaya ve geliştirmeye çalışıyoruz, bu kapsamda 2 yıllık programlar sanatların devamlılığı ve usta yetiştirilmesi açısından çok büyük önem arz ediyor.” dedi.

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Mardin Haberleri

Mardin Umut Kervanı 100 aileye gıda yardımında bulundu
Hareket halindeki tır alev aldı
TBMM Başkanı Mustafa Şentop Mardin'de etkinliklere katıldı
HÜDA PAR Mardin'deki elektrik sorunlarını araştırmak için komisyon kurdu
Kızıltepe Umut Kervanından yetim ve muhtaçlar yararına kermes