2009 ve 2010 yılları arasında Akdeniz`de mevcut rezervlerinin 30 katından fazla doğalgaz sahası keşfeden işgalci İsrail Avrupa ya da Doğu Asya`daki büyük pazarlara yapılacak ihracatla on milyarlarca dolar kazanmayı umuyor. Ancak tedarik ve altyapı anlaşmaları yetersiz.
Mısır`dan gelen doğalgazdaki kesintiler Ürdün`de mutfakta kullanılan doğalgaz fiyatının yüzde 50 artmasına neden olurken elektrik fiyatları yükseldi, geçen aylarda halk Kral ve hükümetine karşı büyük gösteriler yaptı.
İsrail`in eski Ürdün büyükelçisi Oded Eran, "Ürdün İsrail`in en acil ihtiyacı ve muhtemelen ilk müşterisi olacak," dedi. Aynı zamanda Ulusal Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü üyesi olan Eran, Mısır`dan gelen doğalgazdaki kesintilerin aylarca süren tartışmalara neden olduğunu ifade etti ve "Ürdün`de istikrar sağlanması İsrail için çok büyük önem taşıyor." dedi.
Ürdün`ün doğalgaz ihracatı konusunda bilgi sahibi kaynaklar, ülkenin gelecek yıl Aqaba Limanı`nındaki sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) tesisinin kurulumunun tamamlanmasının ardından herhangi bir ülkeden ihraç etmeye başlamak istediğini belirtti.
Enerji arzı anlaşmaları konusunda Irak ve Katar ile de görüşen Ürdün için siyonist İsrail ile anlaşmaya varmak üzere.
Filistin`de Gazze Şeridinde elektrik kesintileri ve Ürdün Hükümetinin sınırdaki Filistinlilerden aldığı vergiyi meşru Hükümet Hamas`a aktarmamasının üzerine birde bu doğalgaz antlaşması Ürdün Kralını zorlayacaktır.
Doğruhaber / Dışhaber Servisi