Tarım sigortaları tarımsal üretim yapılan her bölgede, tarım yapılan her ürüne, mümkün olan en geniş kapsamda sigorta güvencesi sağlıyor. Bu şekilde tarım sektöründeki üreticilerin zararlarının önüne geçmesi planlanıyor.
Konuyla ilgili konuşan Van Ziraat Odası Genel Sekreteri Tayfur Kartal, bölge çiftçilerinin tarım sigortalarına gerektiği kadar önem vermediklerini vurgulayarak, üreticilerin hayvan veya bitkilerini sigortalatarak zararın önüne geçebileceğini belirtti.
“Bölgeye has destekler sağlanmalı”
Bölgede olumsuz hava şartları ve uzun kış aylarından dolayı üreticiler için ek maliyet olduğunu belirten Kartal, bu noktada devletin bölge çiftçilerine has destekler sağlaması gerektiğini söyledi.
Kartal, “Bölgemizde hayvancılığın sıkıntıları çok fazladır. Özellikle kış mevsiminin uzun sürmesi nedeniyle ahırlarda hayvanları besleme süresinin uzun olması ek maliyetler getirmektedir. Hayvanlar ahır içerisinde olduğu sürece ek bakımlarıyla giderler artmaktadır. İşte bu olumsuz şartlar bölge koşullarında dezavantajdır. Bu şartları batı bölgeleriyle kıyasladığımız zaman ise büyük bir fiyat farkı olmaktadır. Ayrıca üreticilerimiz, Ziraat Bankası’ndan alınan kredilerde de kefil konusunda sıkıntı yaşamaktadırlar. Kredi almak için bankalar ile çiftçiler arasında ipotek sıkıntısı var. Çiftçinin traktörü, tarlası olduğu halde bankalar bunları ipotek olarak kabul etmiyor. Bu yönde bölgenin dezavantajları da dikkate alınarak, bölgeye has destekler sağlanabilir. Devlet çiftçiyi rahatlatacak uzun vadeli faizsiz krediler de sağlayarak üreticiyi rahatlatmalıdır.” diye konuştu.
“Üreticiler sigortaya yeterince önem vermiyor”
Bölgedeki çiftçilerin tarım sigortalarına gerektiği kadar önem vermediklerine dikkat çeken Kartal, “Bölgemizde sigortacılık çok yaygın değildir. Çiftçilerimizde bu konuda gereken ilgiyi göstermiyor. Bitkisel ve hayvansal üretimde sigortanın bir kısım masrafını devlet karşılamaktadır. Geri kalanını da taksitlendirerek bu şekilde bir kolaylık sağlamakta, fakat buna rağmen üreticiler tarafından talep ne yazık ki yok. Düşünün, bir üreticinin 10 bin liralık kültür hayvanı var, yaklaşık 500 lira olan sigortasını yaptırmıyor. Böylece hayvan telef olsa bunun zararı üreticide kalacaktır.” ifadelerini kullandı.
Son olarak tarımsal sigortanın öneminden bahseden Kartal, “Özellikle buğday hasadı sonbaharda yapıldığı için kuraklık ve don olayı gibi doğal afetler maddi kayıplara neden oluyor. İlkbahar mevsiminde ilimizin bazı bölgelerinde ise yağışlardan dolayı sel olayı meydana gelmektedir bu yönde de zararlar meydana geliyor. Bölgemizde bu gibi afetlerden dolayı bitkisel ürünlerin zarar görmemesi için üreticilerin sigortaya önem vermesi gerekmektedir.” dedi. (Yılmaz Sönmez- İLKHA)