Uzun yıllar tütün ekimiyle geçimin sağlandığı Sason ilçesinde köylüler tarafından kurulan çilek bahçelerinde yılın ikinci hasadı yapılıyor.
İlçeye bağlı köylerde evlerinin önünü çilek bahçesine dönüştüren köylüler, özellikle sabahın serin saatlerinden öğle saatlerine kadar çilek hasadı yapıyor.
Batman’ın önemli bir markası haline gelen ve ilçe ekonomisine katkısı 40 milyon lira civarında olan “Sason çileği” üreticilerinin yüzünü güldürüyor.
Hava sıcaklığının 20 dereceye düştüğü Sason’da çilek tarlalarında hasat yapan üreticiler, Coronavirus salgınına karşı tedbir alarak tarlada ter döküyor. Burada toplanan çilekler, çevre illerin yanı sıra birçok ülkeye de gönderiliyor.
Çilek yetiştiricileri, İLKHA muhabirine yaptıkları açıklamada, yılın yarısından fazla çilek hasadının yapıldığını söyledi. Yılda iki defa hasat yaptıklarını belirten çilek üreticileri, kasım ayına kadar hasadın sürdüğünü ifade etti.
Salgın sürecinde girdi maliyetlerinin aşırı yükseldiğine de dikkat çeken çilek yetiştiricileri, yetkililerden gübre desteği talebinde bulundu.
Mayıs ayında başladıkları çilek hasadına halen devam ettiklerini belirten çilek yetiştiricisi Mehmet Çaçan, çileğin çok bereketli bir ürün olduğu anlattı.
“Geliri yüksek temiz bir ürün”
2013 yılından bu yana çilek ektiklerini aktaran Çaçan, yılın 7 ayı boyunca çilek hasadının sürdüğünü kaydetti. Çaçan, “Şu anda 3 dönüm arazi üzerinde çileğim var. Çilek geliri yüksek ve temiz bir üründür. Yılda iki sefer çileği ekiyoruz. Birincisi etap mart ayında, ikinci etap ise ağustos ayından sonra çilek hasadımız kasım ayında don düşene kadar devam ediyor. Tarladaki günlük çilek hasadımızı müşterilerimizin talebine bağlı olarak kesiyoruz. Kimi müşterimiz günlük 100 veya 200 kilo istediklerinden isteğe göre çilek topluyoruz.” diye konuştu.
“Geçen sene 180 liraya aldığım gübreyi bu sene 400 liraya aldık”
Girdi maliyetlerinden şikayet eden Çaçan, gübre fiyatının bir sene içesinde nerdeyse 3 kat arttığına dikkat çekerek şunları söyledi:
“Çileğin kilosu 5 buçuk liraya kadar düşmüştü ama şu anda 7 liradan veriyoruz. Bir hafta sonra da çileğin kilosunu 7 buçuk liraya çıkarmayı düşünüyoruz. Gübre fiyatları çok yükselmiş durumda. Geçen sene 180 liraya aldığım gübreyi bu sene 400 liraya aldık. Girdilerdeki artışa göre gidersek çileğin kilosunu 10 liraya satsak ancak bizi kurtarır ama işçi yerine ailece çalıştığımız için bizi idare ediyor. Sason çileği Türkiye genelinde aroma kalitesi en yüksek ikinci sırada olduğu için tadı çok güzel. Tarlamızdaki çilekler Erzurum, Van, Mardin, Muş, çevre illere gidiyor. Hatta geçen sene yurt dışına bile ihraç ettik.”
“Sason çileğinin kalitesi ve aroması yüksek”
Çilek üretiminde hormonsal ve kimyasal ilaçları kullanmadıklarını belirten bir diğer çilek yetiştiricisi Hüseyin Bayındır, “2013 yılından beri çilek üretiyorum. Çilek üretimi zahmetli ve girdi maliyetleri çok fazladır. Çilek üretirken özellikle hormonal ve kimyasal ilaç kullanmayarak organik çilek üretmeye ağırlık veriyoruz. Çileklerimiz organik olduğu için tonaj bakımından biraz düşük olsa da kalite ve aroması yüksektir. Çilek ekimine mayıs ayında başlarız, temmuz ayında bahar sezonu kapanır ve yaz ayında bitki bir müddet dinlenmeye geçtikten sonra son baharda tekrar verim almaya başlarız. Ta ki don olayı başlayıncaya kadar çilek hasadı yapılır. Don olayından sonra çilek hasadı biter.” dedi.
“Çilek bölgenin en kapsamlı geçim kaynağı durumunda”
Tarlada sattıkları çileğin kilosunun marketlerde 16 liraya kadar çıktığına işaret eden Bayındır, “Önceki yıllarda devlet çilek ekimine yüzde 100 hibe veriyordu fakat şu anda yüzde 70 veriyor. O da sadece fidan ve naylon desteğidir. Çilek Sason bölgesinin en kapsamlı geçim kaynağı durumundadır. İlk hasat günlerinde 8 dönümlük arazimizde günde bin 500 kilo çilek topluyoruz. Çileğin kalitesine göre kilosunu 6 buçuk ila 7 buçuk liraya komisyonculara tarlada satıyoruz. Komisyoncularda market ve manavlara satmaktadır. Sason çileğimize çevre iller dışında birçok batı illerine kadar talep var. Tarlada komisyonculara sattığımız çileklerimiz marketlerde 14 ila 16 lira aralığında satılmaktadır.” ifadelerini kullandı.
Bayındır son olarak şunları söyledi: “İl Tarım Müdürlüğünden istediğimiz gübre ile ilaçlama desteği ve çilek tarlalarımıza belli periyodlarda mühendislerin gelerek ürünlerimizin durumunu kontrol etmeleridir. Çünkü yerinde müdahale bahçede bulunan ürünü kurtarır.”