Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesinde devam yağışlar nedeniyle tarlada kalan pamuk ve mısır bozulurken, ürünlerini hasat edemediklerini dile getiren çiftçiler, borçlarını ödeyemediklerini, bu nedenle mağdur olduklarını dile getirdiler.
Aşırı yağışlar nedeniyle ürünlerinden istedikleri verimi alamadıklarını belirten çiftçiler, elektrik, gübre ve mazot borçlarını dahi ödeyemediklerini belirttiler.
"Pamuğun fiyatı yüzde 40 düştü"
Çiftçilerin yaşadıkları mağduriyetlerle ilgili İLKHA’ya konuşan Viranşehir Ziraat Odası Başkanı Bahri Ekinci, pamuk ve mısırın büyük bir bölümünün bu yıl tarlada kaldığını ifade etti.
Ekinci, "Bu sene yağışlar mısır, pamuk ve hububat üreticilerinin hasat yapmasına olanak vermemiştir. Yaklaşık 250 bin dönüm mısır ekimi bulunan ilçemizde, ürünün yüzde 20’si hasat edilmiş olup yüzde 80’i ise hasat edilememiştir. Pamuğun ise yüzde 70’i hasat edilmiş olup yüzde 30’u hasat edilememiştir. Ayrıca hasadı yapılamayan pamuğun fiyatının yüzde 40 düştüğü tespit edilmiştir." ifadelerini kullandı.
2018-2019 yılında hububat ekimi yapılamadığını söyleyen Ekinci, 550 bin dönüm hububat ekim alanı bulunan ilçede yüzde 5'lik gibi çok az bir alanın ekildiğini söyledi.
Ekinci, sözlerini şöyle devam ettirdi: "Aylarca yağan yağışlardan dolayı çiftçilerimiz, pamuk ve mısır hasadı yapamadığından dolayı bankalara olan kredi borcu, mazot, gübre, tohum, zirai ilaç ve DEDAŞ'a borçlarını ödeyememişlerdir. Bu sebepten dolayı üreticilerimizin Ziraat Bankası ve DEDAŞ borçları bir yıl ertelenirse iyi olur. Kanaatimizce bu yıl ilçemizde hububat ekimi, yağan yağmurların devam etmesinden dolayı yapılamayacaktır. Hububat ekim alanları pamuk ekim alanlarına bırakılacaktır. Bu nedenle çiftçimize pamuk üretiminde desteğin artırılıp, giderlerin azaltılmasının uygun olacağı kanaatindeyiz."
"Pamuğumuzu 4,5 TL’den almaları gerekirken 3 TL’den aldılar"
Bölge olarak çok büyük mağduriyetler yaşadıklarını dile getiren pamuk üreticilerinden Ahmet Taş, "Çiftçilerimiz çok mağdur durumda, mısır ve pamuğun hâlâ tarlalarda hasadı yapılamamış durumda. Pamuğun fiyatını 4,5 TL ilan etmelerine rağmen buradaki fabrikatörler toplanıp kendi aralarında pamuk fiyatlarını kırdılar. Biçerdöverlerle biçilen pamuğumuzu 4,5 TL’den almaları gerekirken 3 TL’den aldılar. Cumhurbaşkanımızdan isteğimiz bir futbolcuya yardım ediliyor, kredi borcu olana da yardım ediliyor. Ama çiftçinin aldığı yardım sadece gübrede yüzde 5'tir." dedi.
"Köylü milletin efendisidir." sözüyle çiftçiler kast ediliyor diyen Taş, "Eğer çiftçi batarsa devlet batar, devleti ayakta tutan çiftçidir. Her tarafa yardım yapılıyor, maalesef çiftçiye yardım yok. Devlet geçen yıl mazot ve gübre yardımı olarak 42 lira verdi, bu yıl da 43 lira aldık. Çiftçi olarak çok mağduruz. Bu gidişle çiftçiler tarlalarını satarak amele olarak başkasının yanında çalışmaya başlayacaklar." şeklinde konuştu.
Gübre, mazot ve tarım ilaçlarına gelen zamlar ile birlikte bankalara olan borçlarını ödeyemeyecek durumda olduklarını dile getiren İbrahim Atik ise "Çiftçiler gerçekten zor durumdadır. Pamuk ve mısırın yağmurdan dolayı tarlada kalması bizi zor duruma koymuştur. Devletimizden bize yardım etmesini istiyoruz." dedi.
DEDAŞ’ın çiftçiyi zor duruma koyduğunu da öne süren Atik, 2018 yılının 12’nci ayı içerisinde borcunu ödeyemeyenlerin devletin yüzde 65’lik indiriminden yararlandırılmadığını söyledikten sonra "Devletten isteğimiz DEDAŞ’ın çiftçilere çıkardığı bu sıkıntıyla ilgilenmesidir." diye belirtti.
"Yetkililerden yardım bekliyoruz"
Çok fazla borçlandıklarını dile getiren çiftçilerden Mehmet Sait Sunkar ve Ahmet Düzgiden ise "Pamuk ve mısırımız tarlada kaldı. Şu an 200 bin lira borcumuz var. 200 dönüm arazimiz sular altında kaldı, biçerdöver geldi, o da çamurda kaldı. Tüm bu sıkıntılar ile birlikte DEDAŞ da bize ayrı bir sıkıntı çıkarıyor. 50 ile 60 bin lira arası borç çıkardı bize. Ne yapacağımızı bilemeyecek durumdayız. Yetkililerden yardım bekliyoruz. Şanlıurfa Ziraat odası Başkanı bize ‘Pamuğunuzu 4,5’in altında satmayın.’ dedi. Pamuğu toplayanlar ise satmadılar, şu an pamuğa 1,5 ile 2 TL arasında fiyat biçiyorlar." ifadelerini kullandılar.
İLKHA