BURSA - Uludağ Üniversitesinde (UÜ) düzenlenen 4. Bilgilendirme ve Ar-Ge Günleri'nde sergilenen güneş arabası etkinliğin ilgi odağı oldu. Elektrik Elektronik Mühendisliği ve Makine Mühendisliği öğrencilerinin ortak çalışması ile yapılan araç, güneş enerjisinden aldığı enerjiyi pillerinde depolayarak elektrik motoru ile çalışıyor. 7’si Elektrik Elektronik Mühendisliği, 12 de Makine Mühendisliği Bölümü olmak üzere toplam 19 kişilik ekiple yapılan araç, yaklaşık 11 ayda tamamlandı.
Uludağ Üniversitesi Proje Yönetim Merkezi ile UÜ Teknoloji Transfer Ofisi işbirliğiyle düzenlenen 4. Bilgilendirme ve Ar-Ge Günleri” başladı. Üç gün sürecek etkinlikte, üniversitenin olanakları, deneyimleri, projeleri ve yeni fikirleri posterler halinde sunulurken, akademisyenlerin patent aldıkları buluşları da “Akademik Mucizeler Pazarı” kapsamında sergilenecek.
Etkinliğin açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Kamil Dilek, öğretim üyeleri ve öğrencilerin dışında liselere kadar inerek girişimciliği, fikir üretimini teşvik etmeye çalıştıklarını kaydederek, “Şu anda öğretim üyelerinin 60 adet patenti alıcı bekliyor. Ayrıca bu etkinlikte, akademisyenlerimizin projeye hazır 600 adet poster bildirisi vitrinde olacak. Öğrencilerimizin de girişimcilik ruhuyla ortaya çıkardıkları fikirler tanıtılacak. Bunlar yeterli mi elbette değil daha çok çalışmamız lazım. Çalışacağız çünkü vatanımızı ve milletimizi çok seviyoruz” dedi.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay da, sanayinin değişimi ve dönüşümü için projeler hazırladıklarını ve bunları Uludağ Üniversitesi ile gerçekleştireceklerini belirterek, “ULUTEK bu projelerden biriydi. Şimdi de Organize Sanayi Bölgesi içinde iki bölgede pilot uygulama olarak Teknoloji Geliştirme Merkezi’nin şubelerini açacağız” diye konuştu.
Bursa Vali Yardımcısı İbrahim Avcı ise 2023 hedeflerine ulaşmada TTO’ne büyük görevler düştüğünü, girişimcilere ar-ge, fikri mülkiyet hakları konusunda da destek olmasının büyük yararı olacağını söyledi. (Zeki Aras –İLKHA)