Uyuşturucu madde bağımlılığı ile mücadele ve ortadan kaldırma çalışmaları konusunda öneri ve uyarılarda bulunan HÜDA PAR Midyat eski İlçe Başkanı İsa Altunkaynak ile Midyat Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürü Hüseyin Tunç, önemli açıklamalarda bulundular.Gençlik üzerinde oynanan kirli oyunların bertaraf edilmesi için önemli girişimlerde bulunduklarını belirten Altunkaynak uyuşturucu madde ve bağımlılığı ile mücadele konusunda her kesim ve kurumun çok ciddi tedbirler alması gerektiğine vurgu yaptı.
“Uyuşturucu neredeyse bakkallarda satılacak duruma gelmiştir”
Uyuşturucu ve benzeri maddelerin çok kolay temin edilebilir duruma geldiğini ve gençlerin çok kötü bir durumda olduğunu ifade eden Altunkaynak şöyle konuştu:
“Özellikle uyuşturucu kullanımı neredeyse 12 yaşa kadar düştüğü gözlenmektedir. Özellikle ülkemiz nezdinde yaptığımız araştırmalarda maalesef neredeyse bakkallarda bile satılabilir duruma gelmiştir. Bu da gösteriyor ki gençliğimiz manevi olarak büyük bir buhran içerisinde kıvranmaktadır. Sanayi sitemizde ziyaret yaparken, cami girişinde üstü başı yırtılmış perişan halde bulunan 3 genç kardeşimiz önümüzü keserek, ‘ne olur başkanım bizi bu işten kurtarın, biz bittik artık ölmek istiyoruz’ diyerek yardım istemelerine şahit olduk. Bu da gösteriyor ki, gerçekten de gençliğimiz ekonomik, sosyal ve kültürel ve manevi yönden bir boşluk içerisindedir.”
“Kamu görevlileri ve STK’lar çok daha ciddi bir çalışma göstermeliler”
Uyuşturucu ile mücadele konusunda kamu görevlilerinin yeterince görevlerini yerine getirmediği kanısında olduklarını belirten Altunkaynak STK’larında bu konuda aktif rol almaları gerektiğini söyledi.Altunkaynak, “İlçemizde gerek jandarma, gerek emniyet teşkilatının ve sivil toplum kuruluşlarının ve mutlaka üzerlerine düşeni hakkıyla yerine getirmeleri gerektiğini belirtmek istiyoruz. Tabii ki biz burada hiçbir çalışma yapmadıklarını ifade etmiyoruz. Ancak daha etkin bir mücadele ile bu illetin önüne büyük bir oranda geçilebileceğini düşünüyoruz. Uyuşturucu konusundaki mücadelenin etkin olabilmesi için devletin en başta kötülüklerin anası olan içki üretimini bırakması lazım ki bu faydalı olabilsin. Devlet hem içki üretecek, hem de yolda seyreden şoförlerin içkili olup olmadığı trafik ekiplerince denetlenecek. .Eğer içkiliyse, eğer bir uyuşturucu kullandıysa (ki içki uyuşturucunun yan koludur) ,o sürücülere ceza verilmesi de aslında bir nevi haksızlık olarak görüyoruz. Çünkü başta devlet bunu üretirken aynı zamanda içenlere ceza kesmesi gayri ahlaki ve aynı zamanda gayri hukuki olarak görüyoruz.” dedi.“Eğitim müfredatına uyuşturucu ile mücadele için özel ders ve programlar konulmalı”
Devletin bir ana gibi vatandaşlarını kucaklaması, analık görevinin ise hiçbir zaman çocuklarının kötü yola düşmesine fırsat verilmemesi olduğunu ifade eden Altunkaynak, “Özellikle Milli Eğitim Bakanlığı müfredatına uyuşturucu ile mücadele kapsamında, mutlaka manevi yönden gençlerin desteklenmesi hususunda, ahlaki yozlaşmanın önüne geçmek için uyuşturucuyla ilgili derslerin ve özel programların oluşturulması gerekmektedir. Yine gençlik merkezlerinin aktif hale getirilmesi uyuşturucuyla mücadelede etkin rol alacağı kesindir. Yine gençlerin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntıların da bertaraf edilmesi gençliğin hayatları üzerinde oynayan uyuşturucu baronlarının önünü kesecektir.” diye konuştu.“Bataklık kurutulmadan sineklerle uğraşmak fayda vermez”
Altunkaynak son olarak şu uyarılarda bulundu: “Sosyal, ekonomik ve kültürel etkenler gençliğin içerisine düştüğü sıkıntıların bertaraf edilmesi için son derece önemli ve etkin bir durum olduğu herkes tarafından kabul edilen bir gerçektir. Özellikle müftülüklerin, dini kurumların ve sivil toplum kuruluşlarının bunu mutlaka gündemlerine alması veya en azından arada bir camii imamlarının hutbelerinde mutlaka uyuşturucu ile ilgili gerekli ehemmiyeti vermeleri bunun önüne geçilebilmesi için önemlidir. Yani bataklık kurutulmadan sineklerle uğraşmanın bir fayda vermeyeceğini herkesin bilmesi gerekir.”
“Gençlerimizi sokaktan çekmek için çabalıyoruz”
Gençleri sokaktan çekmek için büyük bir çaba sarf ettiklerini belirten Midyat Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürü Hüseyin Tunç, bunu spor faaliyetleriyle başardıklarını söyledi.Tunç, “Uyuşturucuyla mücadelemiz devam ediyor. Gençlik merkezimizde kurslarımız açık ve devam ediyor. Hangi meslek ve branşta olursa olsun halk eğitim merkezi ile işbirliği yaparak bu kurslarımız devam etmektedir. Devam eden kurslarımızdan bazıları; Kur’an Kursu, gitar ve çocuk gelişimi kursu, fotoğrafçılık, resim, Türkçe, matematik, kütüphanemizi gençlerimize ayırmış bulunmaktayız. Gençlerimizi merkezimize çekebilmek için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Şu anda 4900 öğrenci kaydımız bulunmaktadır. Gençlik merkezimizde ve bunlarla ilgili her türlü faaliyet kapalı spor salonumuzda sürdürülmektedir. Karate, voleybol, basketbol, atletizm, masa tenisi ve buna benzer spor faaliyetlerini sürdürüyoruz. Şu anda okulların kapanmasıyla spor kayıtlarımız başladı ve büyük bir yoğunluk var”.dedi.“Müslüman olarak gençlerimizin vebali boynumuzdadır”
Gençleri her türlü zararlı alışkanlıklardan korumak için herkesin üstüne düşeni yapması gerektiğini ifade eden Tunç, bunun vebalinin herkesin boynunda olduğunu söyledi.Tunç, ”Yani herkesin buna bir katkısı olsun. Elimizden gelen gayreti göstermeliyiz. Gerçekten bu gençlerin bu durumundan çok muzdaripiz. Bırakın uyuşturucuyu, sigaradan bile çocuklarımızı vazgeçirmeye çalışıyoruz. Bunu bir Müslüman olarak herkes düşünürse, herkes yapmaya çalışırsa. Boynumuzda bulunan bu vebali anlayabilirsek. Bu çocuklar bizimdir, bütün gençler bizim evlatlarımızdır. Herkes elinden geleni karınca kararınca yapıp sahip çıkarsak, Allahın izniyle bunun hakkından gelip başaracağız. Tabi ihtiyaç ve eksiklikler var. Bizim yapmak istediğimiz bir proje var. Her mahalleye veya semte 200 kişilik sosyal yaşam alanı oluşturmak. Her gencin gidebileceği yerler oluşturulmalı. Buralarda bir İŞKUR elemanı görevlendirip gençlerimizi oralardan, sigaradan, uyuşturucu ve kötülüklerden bir kişi bile çekebilirsek ne ala. Şu anda uyuşturucu ile ilgili gençlerimizi bu illetten kurtarmak için her birimize önemli görevler düşüyor ve bu konuda Kaymakamımız olsun. İl Müdürümüz olsun, bu konu da maddi ve manevi destekleri var. Biz de elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Yani gerçekten bunu manevi olarak düşündüğümüz zaman üzerimizde bir vebaldir. Bu gençlerimize sahip çıkılmadığı zaman, başka yollara saptıkları zaman bunu vebali hepimizin üzerindedir. Bunun telafisi yoktur. Bunu böyle bilelim. Herkese teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.
İLKHA