​Uzmanlar bayram trafiğinden önce yapılması gerekenler konusunda uyarıyor

​Diyarbakır'da özel bir sürücü kursunda eğitmenlik ve müdürlük yapan Abdullah Akyüz, bayram trafiğinden önce yola çıkacak tüm sürücülere uyarıda bulundu.

Akyüz, bayram tatilini fırsat bilip ailesinin yanına gidecek olanların yanı sıra, farklı şehirlerde tatile gidecek olan yolcuların mutlak bayram trafiğini dikkate alması gerekenler konusunda uyarılarda bulundu.

Bayram trafiğinin yoğun olması, sürücülerin bir an önce yetişme isteği, aşırı hız ve dikkatsizlik her sene ciddi kaza ve ölümlere sebebiyet verdiğini belirten Akyüz, sürücü koltuğuna oturacak herkesin dikkat etmesi gereken temel kuralların bulunduğuna ve bunların en başında yola çıkmadan önce aracın tüm kontrollerin yapılması gerektiğini söyledi.

Yola çıkmadan önce yol durumunu internet üzerinden kontrol ederek ve mümkünse trafiğin az olduğu yolları tercih edilmesini ve güzergâh bu şekilde seçilmesi tavsiyesinde bulunan Akyüz, "Bayram trafiğinin stresi ve yorgunluğu nedeniyle dikkat bozukluğuna bağlı kazalar kaçınılmaz hale gelir. Öncelikle kurallara mutlaka uymalı ve gideceğiniz yere daha erken gitmek adına kurallar dışına çıkılmamalı. Unutmayalım gideceğimiz yere bir saatlik gecikme sizin ve sevdiklerinizin canından daha önemli değildir." dedi.

Emniyet kemeri ve telefon ile konuşma konusuna dikkati çeken Akyüz uyarılarına şu ifadelerle devam etti:

Emniyet kemeri takmak kadar emniyet kemerini doğru takmakta can güvenliğiniz açısından oldukça önemli bir noktadır. Emniyet kemerini takarken boynunuza direk olarak temas etmemesine ve alt şeridinin karnınızın hemen altında olmasına dikkat edilmelidir. Birçok kazanın ana sebebi olan araç başında telefonla konuşma veya mesajlaşma gibi hatalar özelikle bayram trafiğinde ciddi kazalara sebebiyet vermektedir. Bu açıdan araç başında telefon kullanılmamalı iletişim ihtiyacımızı vermemiz gereken molalarda kullanmalıyız.

"Hız yolunuzu değil, ömrünüzü kısaltır"

"Bayram yolculuğunun daha çok şehirler arasında olduğundan dolayı uzun yolda araç kullanmak şehir içinde araç kullanmaya benzemez." diyen Akyüz "Şehir içinde giden bir sürücü yoğunluktan dolayı trafikte her daim dikkatli olmalıdır. Ancak şehirlerarası yolculuklarda sürücü bir süre sonra dikkat dağınıklığı yaşayabilir. Ayrıca uzun süre araç kullanmak insanı yorabilir. Bu nedenle iki saatte bir mola vermekte fayda var. Hem bedenen hem zihnen dinlenmek için 2 saatte bir mola vermeye özen gösterin." şeklinde tavsiyelerde bulundu.

Son olarak tüm sürücülerin yasal hız limitlerine dikkat etmesini isteyen Akyüz "Çünkü Trafik kazalarının büyük çoğunluğu yüksek hız nedeniyle oluşuyor. Olası bir kazanın önüne geçebilmek için yasal hız limitlerine mutlaka uyun. Otobanlarda yasal hız sınırı 120, bölünmüş yollarda 110, şehirler arası çift yönlü karayollarında ise 90 kilometre ile sınırlıdır. Buna ek olarak tabelalarda belirtilen hız sınırını aşmamaya dikkat edin. Hız yolunuzu değil, ömrünüzü kısaltır! Herkese şimdiden hayırlı bayramlar dilerim." dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri

Prof. Dr. Bozan: Kültürel ve medeniyet anlamında kendi değerlerimizle barışık olmak durumundayız
Yetimler Vakfı'ndan Gazze'ye gönderilen doktorlara ilişkin açıklama
Devletten Rojin için adalet istiyorum
Narin Güran cinayetinin dava duruşması bugün de devam ediyor
Dicle Üniversitesinde Gazze yararına kermes açıldı