Uzmanlar kurban etinin tüketilmesi konusunda uyardı

Uzmanlar, kesilen kurbanın etinin en az bir gün bekletildikten sonra tüketilmesi gerektiğine dikkat çektiler.

Yaklaşan Kurban Bayramında et tüketimi hakkında uyarılarda bulunan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Hasan Turan, kurban etinin sindirimde rahatsızlıklara neden olmaması için en az bir gün bekletildikten sonra tüketilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde et tüketiminin azlığına işaret eden Dr. Turan, et tüketiminin insan için önemli bir faktör olduğunu ancak aşırıya gidilmemesi uyarısında bulundu.

Et tüketiminin sınırlı olması gerektiğini söyleyen Turan, “Özellikle bazı metalik hastalıkları olan, gut hastalığı ve kronik böbrek yetmezliği bulunanlar için fazla et tüketiminin zararlı olabileceğini düşünüyoruz. Bunun sınırlı olması gerektiğini biliyoruz. Dolayısıyla et tüketiminde hastalığını bilen insanlar ona göre et tüketilmelidir. Birden bire gıdalara yüklenmek doğru olmaz. Hem gastro intesinas sistemi açısından hem de bağırsak ve diğer metabolik hastalıklar karşısında sıkıntı oluşturabilir. Dolayısıyla insanlarımıza kurban etini günlere bölmesini öneriyoruz. Daha kontrollü bir şekilde etlerini tüketmeleri gerekir. Hiper tansiyon, kolestrol ve metabolik hastalığı olanlara doktorlarının kendilerine daha önceki uyarılarını dikkate almalarını öneriyorum.” Dedi.

“Dinlenmiş et hem pişirme hem de sindirim açısında daha kolay olacaktır”

Kurban kesimin hijyenik ortamlarda yapılası gerektiğine vurgu yapan Turan, “Bölgemizde hava sıcaklığı yüksek olduğundan dolayı etimizi doğru muhafaza etmeliyiz. Bu dönemde çok kısa bir sürede etin tüketilmesi durumunda etin dinlenmemiş olacağını ve sindiriminde sıkıntılar olacağını düşünüyoruz. Etin bir süre dinlenmesi gerektiğini tavsiye ediyoruz. En az bir gün ya da 48 saat dinlenmiş et hem pişirme hem de sindirim açısında daha kolay olacaktır.” ifadelerini kullandı.

Aşırı et tüketiminin bulantı, kusma ve ishale neden olabileceğini aktaran Turan uyarılarına şöyle devam etti:

“Aşırı et tüketiminde etler yağlı ise bunlar yüksek hiperkollestrolamiye sebep olabilir. Yaşlılarda sindirim rahatsızlığı, ishal, mide bulantısı ve kusma gibi rahatsızlıklara sebep olabilir. Ayrıca prediyabetik hastalarda böbrekle ilgili bazı sıkıntılar meydana getirebilir.”

İLKHA



İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Sağlık Haberleri

Diyabet hastalarında ayak sağlığına dikkat!
Ceviz tüketerek kalbinizi koruyun
Çocuklarda bağışıklığı kuvvetlendirmenin yolları
Uzmanlar: Yutma güçlüğü, nörolojik hastalıkların komplikasyonu olarak görülüyor
Kahve alışkanlığı sağlıklı mı?