Uzmanlar mevsim değişikliği hakkında uyarılarda bulundu

Mevsim değişikliği sırasında sıcaklık farkları yoğun şekilde hissedildiğini belirten uzmanlar, mevsim geçişlerinde ani ısı değişimleri olduğundan bu durumun insanları hem bedensel hem de psikolojik yönden etkilediğini ifade ettiler.

İnsan vücudunu ve sağlığını etkileyen en önemli nedenlerden biri de sıcak-soğuk değişimleridir. Ani değişen hava şartları ve kısa süreli ısı farklılıkları vücudun bu duruma alışmasını zorlaştırırken, bu durumda vücudun strese girmesine yol açarak savunma sistemini zayıflatabiliyor. Özellikle mevsim geçişlerinde bazı hastalıklar ilerleyebiliyor.

Sonbahar-Kış aylarında vücudun direncinin düşmesi sonucu gribal salgınlara daha sık rastlandığını belirten uzmanlar, grip virüslerinin birçok insanı etkilemesinin yanı sıra özellikle kronik hastalığı olan kişiler için daha fazla risk oluşturduğunu ifade ettiler.

Grip virüsü; kalp hastalığı, hipertansiyon ve şeker gibi kronik hastalık grubunda çok daha hızlı ilerleyerek zatürreye dönüşebileceğine dikkat çeken uzmanlar, bu nedenle kronik hastalığı olan kişilerin mevsim değişikliklerine çok dikkat etmeleri gerektiği uyarısında bulunuyor.

Konu ile ilgili konuştuğumuz Sağlık SEN Şanlıurfa Şube Başkanı ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Faruk Günak, mevsim değişikliğinde vatandaşların çok dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.

Bahar aylarında polen alerjisi görülürken, sonbahar ve kış aylarında astım, bronşit ve sigaraya bağlı hastalıkların görüldüğünü belirten Günak, “Sonbahara yaklaşırken genelde Türkiye özelde ise Şanlıurfa için sonbaharın başlarında çeşitli hastalıklar daha fazla görünmektedir. Bu bölgede özellikle alerjik hastalıklar görülürken diğer hastalıkları da tetiklemektedir. Bahar aylarında polen alerjisi görülürken, sonbahar ve kış aylarında astım, bronşit ve sigaraya bağlı hastalıklar görülür. Çocuklarda gribal enfeksiyonlar daha fazla görülmektedir.” dedi.

İklimsel değişikliklerden dolayı hava kirliğinin olduğunu söyleyen Günak, “Ortadoğu’dan ülkemize yayılan toz dalgası var, bu bizim bölgeyi ciddi şekilde etkiliyor. Toz dalgası nedeniyle solunum hastalıkları artmaktadır. Yaşlı ve astım hastaların bu havalarda dışarı çıkmamalarını tavsiye ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Mevsim değişikliğinde; grip, soğuk algınlığı, akut bronşit, astım, alerji, depresyon gibi hastalıkların görüldüğünü hatırlatan Günak, bunlardan korunmak için belenmeye dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti. (Mustafa Bikeç/Mehmet Demir - İLKHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Sağlık Haberleri

Diyabet hastalarında ayak sağlığına dikkat!
Ceviz tüketerek kalbinizi koruyun
Çocuklarda bağışıklığı kuvvetlendirmenin yolları
Uzmanlar: Yutma güçlüğü, nörolojik hastalıkların komplikasyonu olarak görülüyor
Kahve alışkanlığı sağlıklı mı?