Uzmanlar şarbona karşı uyardı

Son günlerde sıkça gündeme gelen şarbon hastalığına karşı uyarılarda bulunan Veteriner Hekim Umut Deniz Güneysu, en ufak bir belirti görüldüğünde hastaneye başvurulması gerektiğini söyledi.

İlkin İstanbul Silivri'de bir kurbanlık hayvanda tespit edilen şarbon hastalığı gündemdeki yerini koruyor. Şarbon hastalığının kendisini dış etkenlere karşı koruyabilen bir bakteri olduğunu belirten Veteriner Hekim Umut Deniz Güneysu, en ufak bir belirti görüldüğünde hastaneye başvurulması gerektiğini söyledi.

Şarbon hastalığı hakkında açıklamalarda bulunan Veteriner Hekim Umut Deniz Güneysu, şarbona karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtti. Güneysu, "Şarbon dediğimiz hastalığı bilebilmek için öncelikle nasıl bir düşmanla karşılaştığımızı bilmek gerekir. Bacillus antrachis denilen sporlu bir bakteridir. Spor dediğimiz dış etkenlere karşı kendini muhafaza edebilen bir kapsül gibidir. Yıllarca bulunduğu yerde kalabilen, dış etkenlere karşı kendini kuruyabilen bir bakteridir." dedi.

"Deri, akciğer ve sindirim olmak üzere 3 formu vardır"

Muş'ta bir bölgede şarbon olduğunu ve gerekli aşılamaların yapıldığını belirten Güneysu, "Diğer bölgelerde şu an herhangi bir belirti yok. Fakat aşılamalara çıkıyoruz. Özel veterinerler olarak aşılarımızı yapıyoruz. Tabi zoonoz bir hastalık. İnsanlara da geçebilir. Mutlaka et ve et ürünleri ile uğraşırken, kasaplardan et aldığımızda evde yapsak bile mutlaka bir kuruyucu eldiven ile yapmakta fayda vardır. Bunun deri, akciğer ve sindirim olmak üzere 3 formu vardır. Ülkemizde en çok gözüken deri ve sindirim problemleridir. Akciğer formları ülkemizde çok fazla gözükmüyor." diye konuştu.

"Aşılama ve koruyucu hekimlik şart"

Şarbon ile mücadelede öncelikle aşılama ve koruyucu hekimliğin gerekli olduğuna değinen Güneysu, "Mutlaka ortaya çıkmış bölgeler ve bununla beraber yakın bölgeler hatta imkânınız varsa bütün hayvanlarımızı şarbona karşı aşılamamız gerekir." diye uyarıda bulundu.

Şarbonun belirtileri

Şarbon hastalığının belirtilerine de değinen Güneysu, "Şarbonun belirtilerini ilk önce bilmek lazım. Hayvan ölürken doğal deliklerden; burun delikleri, ağız ve anüsten siyah renginde, çikolataya benzer bir kan gelir. Dalak normalin 3 ila 4 katı büyük olur. Et çok kısa sürede bozulmaya başlar. Hayvanı kestiğimiz zaman aynı zamanda kanda pıhtılaşma olmaz. Bunları gördüğümüz zaman mutlaka şüphe edeceğiz. İnsanlara bulaşma süresi bir haftadır. İnkübasyon süresi dediğimiz vücutta etkisini gösterip ortaya çıkması 1 ile 7 gün arasındadır." ifadelerini kullandı.

Şarbonun 1870'lerde bulunan bir bakteri olduğunu ve 140 senedir kendini muhafaza edebilen bir bakteri olduğunu sözlerine ekleyen Güneysu, son olarak şöyle konuştu:

"Sporlu olduğu ve sıcağa ile soğuğa karşı kendisini koruyabildiği için uzun yıllar kendisini koruyabilir. Özellikle mera döneminde, dışarıda otlama döneminde, çok gözüken bir hastalıktır. Onun dışında kurbanda hayvanları mezbaha dışında kestiğiniz zaman bilmeden elimizle temas ettiğinizde 3 ila 5 gün sonra bir sivilce tarzında ardından yanık şeklinde bir yara oluşur. Bu yara ağrılı bir şekilde olur. Bunu görünce hatta şüphe ettiğimiz dakika bile mutlaka hastanelere başvurulmalıdır."

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Muş Haberleri

Muş ve Bitlis'te 154 yerleşim biriminin yolu kapandı
Muş'ta tren kazası: 1 ölü, 2 yaralı
Yapıcıoğlu'ndan Muş'ta 5 kişinin boğulduğu olayla ilgili taziye mesajı
Muş'ta 15 günlük yasak kararı
Aracın arkasına bağladığı demirlerle kazalara adeta davetiye çıkardı