Uzmanlar, uyuz hastalığının her geçen gün arttığını belirtiyor!

Dermatoloji (Cildiye) Uzmanı Doktor İlker Erden, uyuz hastalığının her geçen gün arttığını, son yıllarda ise hastalığın salgın halinde gözüktüğünü belirterek uyarılarda bulundu.

Uyuz hastalığının insanların yaşam kalitelerini ciddi anlamda etkilediğini ifade eden Dermatoloji (Cildiye) Uzmanı Doktor İlker Erden, İLKHA muhabirine, uyuz hastalığından kurtulmak için yapılması gerekenleri anlattı.

Uyuz hastalığının ciddi kaşıntılı bir hastalık ve bulaşıcı olduğunu, uyuzun kuluçka süresinin 15 güne kadar uzayabildiğini aktaran Erden, uyuz hastası olanların mutlaka bir hekime gitmesi gerektiğini kaydetti.

İlker Erden

"Son yıllarda salgın olarak gözüküyor"

Uyuz hastalığının günümüzde oldukça yaygın gözüktüğünü belirten Erden, "Son yıllarda salgın halinde gözükmektedir. Bu aslında dünya için de ülkemiz için de böyledir. Özellikle uyuz hastalığı düzensiz göçlerden dolayı artmaktadır. Toplu yaşam yerleri, toplu kullanılan eşyalar, insanların tatil kültürünün gelişmesi, otellerde kalınması ve uzun seyahat gibi nedenler uyuz hastalığının yayılmasında büyük bir etken. Uyuz hastalığı parazitel bir hastalıktır. Deri altında gezen ve şiddetli kaşıntıya sebep olan bir hastalıktır." dedi.

"Tedaviye riayet edilmiyor"

Günümüzde tedavi yöntemleri gelişmesine rağmen hastalığın tedavisinde zorlandıklarını vurgulayan Erden, şöyle devam etti:

"Bunun en büyük sebebi; tedavilere riayet edilmemesi ve hastaların prosedürlere riayet etmemelerinden kaynaklanıyor. Uyuz hastalığının tedavilerinde ailede kaşıntı olsun olmasın tümünün tedaviye riayet etmesi, tedavi sürecinde eve misafir kabul edilmemesi ve misafirliğe gidilmemesini önermekteyiz. Tedaviden sonra mümkünse kıyafetlerin kaynatılması, kaynatılamıyorsa 60 derece sıcaklıkta yıkanmasını, yine kıyafetlerin kapalı, havasız bir poşette bir hafta süreyle bekletilmesini önermekteyiz."


"Aile içindeki birinde uyuz vakası varsa ailenin tümü tedavi olmalı"

Ayrıca kıyafetlerin ve çarşafların güneş altında bir hafta bekletilmesini de önerdiklerini ifade eden Erden, "Uyuz paraziti insan dışında yaşayamamaktadır. Aslında kıyafetlerin 2-3 gün bekletilmesi yeterli olmaktadır ama günümüzde şiddetli uyuz vakalarından dolayı bu süreyi bir haftaya çıkardık. Hastalar tedavi süresince genelde hasta kişi tedavi oluyor ve diğerleri tedavi olmadıkları için bulaşlar sonradan yayılmaya devam etmektedir. Uyuz olan bir kişide uyuzun bir kuluçka süresi var ve bu süre 15 güne kadar uzayabilmektedir. 'Benim şikayetim yok' diye tedavi olmayanlarda bir hafta, 10 gün sonra uyuz bulguları ortaya çıkmaktadır." şeklinde konuştu.

"Mutlaka hekime görülmeli"

Uyuz hastalığı insanın konforunu bozan, gece kaşıntıyla uyandıran ve ciddi deri döküntülerine neden olan bir hastalık olduğuna işaret eden Erden, şunları söyledi:

"Hastalarda uzun süre boyunca geçmeyen uyuz hastalığı kişinin hem psikolojisini hem yaşam konforunu bozabilmekte ve ciddi hayat kalitesinin düşmesine sebep olabilmektedir. Uyuz hastalığına karşı hekiminizin önerdiği tedaviyi düzenli bir şekilde uygulamalısınız. Bulaştan uzak durulmalı, tedavi sırasında kremler düzenli kullanılmalıdır. Ailece tedavi olunması ve tedaviye riayet edilmesi gerekmektedir. Dirençli vakalarda mutlaka hekimle görüşülmesi önerilmektedir. Hastalar genelde ya aktarlara gidiyor ya da uygun olmayan ilaçlar kullanıyorlar. İlaçları uygun dozlarda ve sürelerde kullanmıyorlar. Bu da uyuz tedavisini son derece güçleştirmektedir."(İLKHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Sağlık Haberleri

Teknoloji bağımlılığı çocuk ve gençlerin sağlığını tehdit ediyor!
Obezite çocuklarda hipertansiyon riskini artırıyor!
Kuruyemişler kalp ve damar sağlığını koruyor
Kasıktan dize doğru yayılan ağrıya dikkat!
Dr. Ceylan: Doğru zaman, doz ve süreyle antibiyotik kullanımı gerekmektedir