Uzmanlar yaz ishaline karşı aileleri uyarıyor

Aşırı sıcaklıklar nedeniyle çocuk ishalleri konusunda aileleri uyaran uzmanlar, havaların ısınmasıyla birlikte çocuklarda ve bebeklerde sık görülen yaz ishallerinin, gerekli önlemler alınmadığı taktirde önemli sağlık sorunlarına neden olabileceğini söyled

Yazın gelmesiyle beraber yaşlı, genç, çocuk demeden hemen herkesi ele geçiren yaz ishallerinin tehlikeli boyutlara ulaşabildiğine dikkat çeken uzmanlar, havaların ısınması ile birlikte çocuklarda yaz ishallerinde büyük artış meydana geldiğini belirtti.

Zamanında yapılmayan teşhisler nedeniyle birçok çocuğun ishalden dolayı hastanelik olduğunu belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzman Dr. Rahime Tüten Dikmen, hijyen başta olmak üzere tüketilen sulara dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.

Yaz bakterilerinin protozoon denilen gözle görülmeyen parazitler olduğunu ve havaların ısınmasıyla yaz ishali nedeni ile polikliniklere müracaat edenlerin sayısında artış olduğunu söyleyen Dikmen, “İshal, dışkılama sayısında artışla beraber, dışkının şekilsiz bir hal alması olarak tariflenir ve ishal nedeniyle bağırsak hareketleri artar, normal süreden daha kısa aralıklarla dışkılama ortaya çıkar.”dedi.

İshale neden olan pek çok sebebin olduğunu bu sebeplerin başında mikrobik etkenlerin geldiğini belirten Dikmen, “Bunun dışında çeşitli mide, bağırsak hastalıkları, hormonal hastalıklar, ani ısı değişimleri, stres, heyecanlanma, üzüntü, korku gibi psikolojik sebepler, malignite ve kullanılan antibiyotikleri  ise, diğer sebeplerdir.” ifadelerini kullandı.

Sağlıklı ve temiz olmayan suların tüketimi veya bu sularla yıkanan meyve ve sebzelerin yenilmesi ile mikropların vücuda girdiğini ve ishale yol açtığını belirten Dikmen, “Isı artışı ile kişilerin su ihtiyaçları artar ve yaz aylarında daha fazla su tüketir. Her zaman kullanılan suların sağlıklı ve temiz olup olmadığı bilinemez. Hasta hayvan ve insanların dışkıları ile de sulara ve yiyeceklere kontaminasyon olabilir. Dışkı ile kontamine olmuş sularda yaşayan, ishal nedeni olabilecek çeşitli mikroplar bulunmaktadır. Bunlar özellikle durgun sularda, kanalizasyonun karıştığı sularda, iyi ilaçlanmamış içme sularında uzun süre canlı olarak kalır ve çoğalır. Bu suların kullanılması, içilmesi veya bu sularla yıkanmış veya hazırlanmış gıdaların alınması ile, mikroplar ağız yoluyla alınır ve insanların bağırsaklarına yerleşir.” şeklinde konuştu.

Tuvalet hijyenine uyulmaması, el yıkanmaması ayrıca market ve şarküterilerde gıdaların uygun koşullarda saklanmamasının,  yaz ishallerine neden olabileceğini kaydeden Dikmen, konuşmasını şu şekilde sürdürdü.

“Yaz ishallerinde diğer belirtiler, karın ağrısı, karında buruntu hissi, bulantı, bazen kusma, yüksek ateş, baş ağrısı, yaygın vücut ağrıları olabilir. Aşırı sıvı ve tuz kaybına bağlı olarak baş dönmesi, senkop, bayılma, ağız kuruması, ciltte kuruma görülebilir. Elektrolit kaybına bağlı olarak kalp damar sistemine, böbreklere, sinir sistemine ait bulgular, ritim bozuklukları, böbrek yetmezliği, şuur kaybı gibi belirtiler de olabilir. Tedavi olarak kaybedilen sıvı ve elektrolitlerin yerine konması ve mikrobik ishalde antibiyotik tedavisi gerekir.”  (İbrahim Koçyiğit- İLKHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Sağlık Haberleri

Diyabet hastalarında ayak sağlığına dikkat!
Ceviz tüketerek kalbinizi koruyun
Çocuklarda bağışıklığı kuvvetlendirmenin yolları
Uzmanlar: Yutma güçlüğü, nörolojik hastalıkların komplikasyonu olarak görülüyor
Kahve alışkanlığı sağlıklı mı?