Uzmanlardan bitkisel ilaç uyarısı: Ciddi hastalıklara neden olabilir!

Toplumda bitkisel ilaçların doğal ve güvenilir olduğu algısının mevcut olduğunu belirten aktarlar, ancak bitkisel ilaçların yanlış kullanılması halinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabildiğini söyledi.

Konunun uzmanları, bitkisel ilaç kullanırken doğal ve bitkisel de olsa tüm ürünlerin doktor ya da uzman aktarlar kontrolünde kullanılması tavsiyesinde bulunuyor.


Özellikle kış aylarında tüketimi artan bitkisel ilaçların kontrolsüz ve düzensiz kullanılması halinde birçok hastalığı tetiklediğinin altını çizen Batmanlı aktarlar, bitkisel ilaçların da işinin uzmanlarının kontrolünde tüketilmesinin daha faydalı olacağına dikkat çekiyor.

Vatandaşların bitkisel ilaç kullanmadan önce mutlaka bir doktora ya da uzman bir aktara danışarak kendisine uygun olan bitkiyi kullanmasını tavsiye ettiklerini belirten aktar Mehmet Faris Ergün, bilinçli tüketimin sağlık açısından daha doğru bir seçim olacağını kaydetti.

Aktar Mehmet Faris Ergün

Ergün, "Bitkisel ilaç kullanmak isteyen hastaların önce hastalığını teşhis etmesi gerekiyor. Çünkü bazı hastalar buraya gediği zaman rahatsız olduğu hatalığa göre bizden ilaç talep ediyorlar. Halbuki öncelikle doktor tarafından bir teşhis konulmalıdır. Soğuk algınlığı geçirenlere durumlarına göre bitkisel ilaç veriyoruz. Vatandaşların da bu konuya çok dikkat etmeleri gerekiyor. Soğuk algınlığı geçirenlere tarçın, ada çayı, ıhlamur, zencefil, zerdeçal, kış çayı gibi çaylar veya bitkisel karışımlar kullanmalarını tavsiye ediyoruz." dedi.

"Bitkisel ilaçlar uzmanların tavsiyesi ettiği ölçüde kullanılmalı"

Bitkisel ilaçların rastgele kullanılmaması gerektiğini belirten Ergün, "Çünkü bunların içerisinde kalp hastası ve yüksek tansiyonu olanlara iyi gelmeyenler var. Bitkisel ilaçların uzman tavsiyesiyle kullanılması gerekiyor. Buraya gelen hastalara tavsiyemiz bu yöndedir. Bitkisel ilaçların belli ölçülerde kullanılması lazım. Mesela günde iki veya üç defa kullanılabilir. Suda kaynatılarak içilen ve bir şeylere katılarak yenilebilen bitkisel ilaçlar var. Bazı bitkisel ilaçların fazla kullanılması kişiye yan etkileri olabilir. Bu da tansiyonu yükseltip düşürebilir, kalp ritmini değiştirebilir. Bu açıdan bitkisel ilaçların da normal ilaçlar gibi dozajına dikkat etmek gerekir." diye konuştu.

"Düzensiz kullanmak başka hastalıkları tetikliyor"

Bitkisel ilaçların düzenli ve uzun vadede kullanılması durumunda fayda verdiğini söyleyen Ergün, fazla tüketilmesi durumunda ise bazı hastalıkları tetikleyebileceğini belirtti.

Ergün, "Fazla bitkisel ilaç kullanayım da çabuk iyileşeyim diye bir şey yoktur. Özellikle bitkisel ilaçları uzun vadede ve düzenli kullanmak lazım. Bu şekilde olduğu sürece fayda alınabiliyor. Özellikle bölgemizde birçok belirgin hastalıklar var. Bunlar; mide, prostat, bronşit ve astım gibi hastalıklarda hem doktor hem de bizim tavsiyemiz üzerine bitkisel ilaç kullanması gerekiyor." dedi.

"Bitkisel ilaçların kimyasal ilaçlar gibi dozları önemlidir"

Aktar Adil Orhan

Bitkisel ilaçların dozlarının önemli olduğuna dikkat çeken bir diğer aktar Adil Orhan ise, "Vatandaşlar bitkisel ilaç kullanılması ile ilgili uzmanlardan görüş alarak tedavilerini olurlarsa daha sağlıklı tedavi olmuş olurlar. Bundan dolayı rastgele bitkisel ilaç kullanmamak gerekiyor. Mutlaka işin uzmanına danışmak gerekiyor. Çünkü vatandaşın alacağı bitki, ilaçlarla etkileşime girebilir, dolayısıyla mutlaka doktorların görüşü alınarak kullanmak gerekiyor. Çünkü bitkisel ilaçların da kimyasal ilaçlar gibi dozları önemlidir. Doz ayarlaması da ancak uzman işidir. Yani kişinin kafasına göre bitkisel ilaçları kullanmaması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Feyruze Yılmaz

Kendisine iyi geldiği için sürekli çörek otu aldığını ifade eden Feyruze Yılmaz adlı tüketici, "Buraya çörek otu almaya geldim. Bize 'Her şeye iyi geliyor' dedikleri için sürekli alıyorum. Bunun dışında ıhlamur, ada çayı, zencefil gibi bitkileri alıyorum. Bitkisel ilaçları tavsiye ediyorum." dedi. (İLKHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Sağlık Haberleri

Akran zorbalığının belirtileri
Aileler çocuklarının alışılmadık davranışlarını ve özelliklerini tanımlayabilmeli!
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: Aşırı koruma ve kontrol sevgi değil çocuğun ruhunun hapsidir
Diş sağlığı için bebeklere şekersiz beslenme alışkanlıkları edindirin
Uzmanlar, bal kabağı tüketimini tavsiye ediyor