Uzmanlardan çocuk, yaşlı ve kronik hastalığı olanlara sıcak hava uyarısı

​Artan hava sıcaklıklarına karşı uyarılarda bulunan uzmanlar, hava sıcaklarına karşı yaşlı, çocuk ve kronik hastalığı olanların daha dikkatli olması tavsiyesinde bulundular.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi genelinde hava sıcaklığında geçen haftaya göre 6-7 derece artış oldu. Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa, Siirt, Şırnak ve Batman'da sıcaklık 40 dereceyi aştı.

Sıcak havadan bunalan vatandaşlar klimalı mekânlarda oturmayı tercih ederken, bazı kişilerde park ve bahçelerdeki gölgelik alanlarda serinlemeyi tercih ediyor.

Sıcak havaların meydana getirebileceği rahatsızlıklar konusunda uyarılarda bulunan uzmanlar, hava sıcaklarına karşı yaşlı, çocuk ve kronik hastalığı olanların daha dikkatli olması tavsiyesinde bulundular.

Diyarbakır Dicle Memorial Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Erhan Aydın, sıcak havanın yaşlılarda kalp krizine ve beyin kanamasına neden olabileceği uyarısında bulundu.

Güneşin tepede olduğu saatlerde dışarı çıkılmaması tavsiyesinde bulunan Aydın, sıvı tüketiminin artırılması gerektiğini belirtti.

Hava sıcaklıklarının artmasıyla beraber sıcağa bağlı bir takım problemlerle karşı karşıya kalındığını dile getiren Aydın, “Bu problemlerin özellikle küçük yaş grubundaki çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalıkları olan hastalar başta olmak üzere hepimizi etkileyebilecek sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Bu sağlık sorunlarından karşı karşıya kaldığımız; sıcağa bağlı tansiyon düşmesi, sıvı kayıplarına bağlı baş dönmeleri, buna bağlı kas ağrıları ve çarpıntı, özellikle yaşlılar ile kronik hastalığı olanlarda kalp krizi riski gibi herkesin karşılaştığı risklerle karşı karşıya kalıyoruz.” dedi.

“Özellikle saat 11.00 ile 15.00 arası dışarı çıkılmamasını tavsiye ediyoruz”

Hava sıcaklıklarından korunmak için tavsiyelerde bulunan Aydın, “Bu risklerden korunmak içi öncelikle havanın çok sıcak olduğu zamanlarda dışarı çıkılmamasını öneriyoruz. Eğer dışarı çıkmak gerekiyorsa en kısa zamanda işimize gideceksek iş yerimize gitmeliyiz. Yani sıcaktan uzaklaşmamızı öneriyoruz. Saat 11.00 ile 15.00 arası dışarı çıkılmamasını tavsiye ediyoruz. Özellikle yaşlılar, kronik hastalığı olan hastalar ve 5-6 yaş arası çocukların mümkün oldukça hava sıcakken dışarı çıkmamalarını öneriyoruz. Bunun yanında bol sıvı tüketilmesi, eğer açık alanlarda çalışılıyorsa çalışmaya ara verilmesi, sıvı tüketiminin ihmal edilmemesi, dinlenmeye zaman ayrılması çok önemli. Bu gibi tedbirler alınırsa daha az sorunlarla karşı karşıya kalırız.” ifadelerini kullandı.

“Aşırı soğuk su tüketmekten uzak durmalıyız”

Sıcak havalarda aşırı soğuk su tüketiminin insan sağlığı açısından zararları olduğunu söyleyen Aydın, “Aşırı soğuk su tüketmek üst solunum enfeksiyonlarına, kulak, burun, boğaz ile ilgili enfeksiyonlara yol açabilir. O yüzden aşırı soğuk olmayacak ama soğuk su ve soğuk içecekler tüketebiliriz. Bunlarda bir sakınca bulunmamaktadır. Sıcak havalarda özellikle az az ve sık sık beslenmeleri gerekmektedir. Fazla yemenin ve ağır yemek tüketmenin vücuda getirecek ek yükler, sıcakla beraber artacağı için bir takım problemlerle karşı karşıya kalınabilir. O yüzden az az ve sık sık beslenilmeli, özellikle hazmı kolay sıvı içeriği yüksek gıdalar ve örneğin sebze ve meyvelerle ağırlıklı olarak beslenilmelidir.” şeklinde konuştu.

Sıcak havalarda çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalığı olan hastaların risk altında olduğunu ifade eden Aydın sözlerine şöyle devam etti:

Sıcak havalarda herkesi etkilemekle beraber özellikle çocuklar, yaşlılar, kronik hastalığı olan hastaları daha çok etkiler. Sıcağın etkisiyle vücudumuzdaki damarlarda bir genişleme ile önemli hayati organlara giden kanın daha çok deride ve diğer damarlar içinde göllenmesi söz konusudur. Sıvı kaybıyla beraber bu tansiyon düşüklüğüne ve hayati organlara giden kan dolaşımında bir azalmaya yol açar. Bununla beraber örneğin kalp krizi riski, beyin kanaması riskinde artış meydana gelir. Özelikle yaşlı, kronik hastalığa sahip, kalp hastalığı olan, tansiyon hastalığı olan hastalar kalp krizi ve beyin kanaması gibi problemlerle karşı karşıya kalabilirler. Bu yüzden dikkatli olunması gerekir.”

İLKHA















İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Sağlık Haberleri

Ceviz tüketerek kalbinizi koruyun
Çocuklarda bağışıklığı kuvvetlendirmenin yolları
Uzmanlar: Yutma güçlüğü, nörolojik hastalıkların komplikasyonu olarak görülüyor
Kahve alışkanlığı sağlıklı mı?
Başarıyı engelleyen psikolojik engel: Erteleme alışkanlığı