Uzmanlardan polenlerden korunma yöntemleri

Van Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Semra Gümüş Gündüz, yaz aylarının gelmesiyle birlikte kavak ağaçlarından etrafa yayılan polenlerden korunma yöntemlerini anlattı.

Yaz aylarının başlamasıyla birlikte özellikle kavak ağaçlarından yayılan polenlerden dolayı ağaçların kesilmesi yola gidildiği belirten Van Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Semra Gümüş Gündüz, ağaçları kesmek yerine, polenlerden korunma yöntemlerinin uygulanmasını önerdi.

Konuyla ilgili İLKHA’ya açıklamalarda bulunan Van Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Gündüz, polenlerden korunmak için gözlük takılmasını, polen dönemi başlamadan önce sprey ilaçlar kullanılmasını tavsiye etti.

Kavak ağaçların polenlerinden çok, çimlerin ve yaban bitkilerinin polenlerinin zararlı olduğuna dikkat çeken Gündüz, “Halkımız kavak ağaçlarının polenlerinin zararlı olduğunu biliyor ama öncelikle şunu bilmemiz gerekiyor; polenler bitkilerin ve dünyanın yaşamı için gereklidir. Bunlardan çok kurtulabilme gibi bir imkânımız yok ki kurtulmamalıyız da çünkü bitkilerin üremesi için bu polenler gereklidir. Belki bundan korunma yollarını öğrenmemiz lazım. Nisan ayından bu yana en çok görülen polenlerde kavak ağaçlarının polenleri ama halkın bildiği gibi kavak ağaçlarının polenleri çok zararlı değil aksine çimler, küçük bitkiler ve yabani otların polenleri daha zararlıdır. Bu zarar dediğimiz şeyler gözlerde yanma, batma hissi, kaşıntı, burun nezlesi, yüz veya vücudun bazı yerlerinde küçük kızarıklıklar gibi geçici alerjik semptomlara sebep oluyor. Alerji bünyesi olan şeylere de alerjisi olan hastalarda biraz daha ağır seyredebiliyor. Alerji astıma, kronik öksürük ve nefes darlığına sebep olabiliyor ama bunlar genelde altta alerjik bünyesi olan insanlar içindir.” dedi.

“Kavak ağaçlarının kesilmemesi taraftarıyız”

Kavak ağaçların kesilmesi yerine, polenlerden korunma yollarına gidilmesi gerektiğini belirten Gündüz, polenlerin en çok yayıldığı saatlerde kapı ve pencerelerin kapatılmasını istedi.

Gündüz, “Kavak ağaçları görüntü olarak güzellik veriyor. Bunun yerine alerjik bünyesi olan vatandaşlarımız bunun korunma yoluna gidebilir. Bu korunma yolları da polenler rüzgarla dağılıyor, zaten rüzgarın çok olduğu sabah ve öğle saatlerinde polenlerin yayılma oranları daha yüksek bu durumlarda evlerden çıkmayabilirler. Mümkün olduğu kadar çimlerin ve bitkilerin çok olduğu ortamlardan uzak durmaya çalışabilirler, yine polenlerin yayıldığı saatlerde evlerin kapılarını, pencerelerini kapalı tutabilirler. Mecbur kalır dışarıya çıkarlarsa eve döndüklerinde kıyafetlerini üzerlerinden çıkarsınlar, elleri yüzlerini bol suyla yıkasınlar ve kıyafetleri mümkünse yıkasınlar veya yatak odalarından çıkarsınlar. O polenleri göremesek de kıyafetlerimizde yapışıp kalıyorlar. Gözlük takabilirler, polen dönemi başlamadan önce sprey ilaçlar kullanabilirler.” diye konuştu.

“Mümkün oldukça yeni kesilmiş çimlerin yanında gezmesinler”

Özellikle yeni kesilen çimlerin yayında gezilmemesini öneren Gündüz, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bu geçici yaşadığımız bir süredir. Şunu bilmeliyiz ki dünyamız için bitkiler gereklidir. Bu bitkilerin de çoğalması için polenlerde gerekli. Çok korkacağımız bir şey değil. Sadece korunabilme korunma yöntemini bulduktan sonra bunlarla yaşayabiliriz. Mümkün oldukça yeni kesilmiş çimlerin yanında gezmesinler. Eğer bahçeleri varsa alerjisi olmayan bir yakınları bu bahçe işleriyle ilgilensin. Astımı olanlar, COAH olanlar ve yahut farklı bir solunum yolu hastalığı olanlar daha çabuk etkileniyorlar.” (Yılmaz Sönmez-İLKHA) 












 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Sağlık Haberleri

Diyabet hastalarında ayak sağlığına dikkat!
Ceviz tüketerek kalbinizi koruyun
Çocuklarda bağışıklığı kuvvetlendirmenin yolları
Uzmanlar: Yutma güçlüğü, nörolojik hastalıkların komplikasyonu olarak görülüyor
Kahve alışkanlığı sağlıklı mı?