Sivas Valisi Salih Ayhan, ilk olarak merkez İşhan köyünde bin 200 dekar alanda 600 ton tohumluk patatesin ekim törenine katıldı. Programda traktörün başına geçen Vali Ayhan, ilk ekimi gerçekleştirdi.
"Sivas'ta patates üretimi ciddi anlamda arttı"
Ekim töreninde açıklamalarda bulunan Vali Ayhan, patatesin toplumsal tüketim açısından çok önemli olduğunu belirterek, "Tohumluk patateste en kaliteli tohumu üreten şehiriz. 2019 verilerine göre; 60 bin dekar üretim yapılarak ülkemizin dört bir yanına Sivas'ın tohumluk patatesi ulaştırıldı. Yemeklik patates üretiminde de ilk 10 sıradayız. Göletlerin, barajların ve sulama sistemlerin yapılmasıyla birlikte ilimizde patates üretimi ciddi anlamda arttı. Ülke ve ilimiz ekonomisine ciddi katkı sunmaktadır." dedi.
Coronavirus salgını süresinde birçok hizmette kısıtlamaya gidildiğini belirten Ayhan, tarımsal faaliyetlerde ise hiçbir azalma olmadığını söyledi.
Bu süreçte birçok tarımsal çalışma yaptıklarını kaydeden Ayhan, "Daha fazla üretim yapılması için birçok çalışma yaptık ve çiftçimizin önünü açtık. İlimizin tarımda ve hayvancılıkta bir üst olacağına inanıyorum. Ekilmedik hiçbir toprak bırakmayacağız. Rabbim bol bereketli kazançlar nasip eylesin. İnşallah güzel de bir hasat yaparak bunun meyvesini alırız." diye konuştu.
"4 fabrikayı buradan destekliyoruz"
Vali Ayhan'ın bir sonraki durağı merkez Dikmencik köyü oldu. Burada şeker pancarı ekimini yapan Vali Ayhan, üreticilerden bilgi aldı.
İlde barajlar, göletler ve sulama kanalları yapıldıktan sonra ciddi manada fiziki bir alt yapı oluştuğunu kaydeden Ayhan, şöyle devam etti:
Bunun üzerine de inşallah bu bitkisel üretimde ciddi bir çeşitlenme ortaya çıkacak. Bulunduğumuz mevki, İmranlı Barajı ve Pusat Özen Barajı'nın beslediği 200 bin dönüm bir arazide bu sene ilk defa 35 bin dekar şeker pancarı ekimi gerçekleşecek. Ürün çeşitliliği farklılaşmış olacak ve yeni bir endüstriyel ürün olan şeker pancarıyla bu bölge ilk defa tanışmış olacak. Şeker pancarı sıralamasında ilimiz 6'ncı sırada. Geçen yıl 160 bin dekar alanda yaklaşık 800 bin ton şeker pancarı üretilmiş oldu ve bunun çok önemli bir tarafı da ilimizin coğrafi büyüklüğünü dikkate aldığımızda 4 fabrikayı Erzincan, Malatya, Turhal ve Kayseri'yi besleyen bir ilimiz. İnşallah bu senede pancar kotasında bir artırım gerçekleştirildi 150 bin ton. Yani hedefimiz dolayısıyla 930 bin ton kotamız var, inşallah bu kotanın bir milyon tonu da aşacağını ümit etmekteyim. Rakama vurduğumuzda yıllık neredeyse 300 milyon TL'den daha fazla ilimiz ekonomisine katkı sağlamaktadır. Dolayısıyla bu ürün çeşitliliğimiz, iklimsel özelliklerimiz, coğrafi büyüklüğümüz, alt yapımız, çiftçilerimizin motivasyonu, heyecanı ve kurumlarımızın desteği ile şeker pancarında Sivas öncü olmaya devam ediyor ve 4 fabrikayı da buradan desteklemiş oluyor.
Konuşmasının devamında Ayhan, "Üretim devam ediyor, hayat devam ediyor. Ekilmedik hiçbir toprağımızın kalmaması içinde gayret gösteriyoruz. Modern tarım tekniklerini kullanarak da üretim rekoltesini artırıyoruz. Bende bir çiftçi çocuğu olarak geçmişte şeker pancarıyla haşır neşir oldum. O zaman ki metotlar, yöntemler, ekim sistemi ve teslimat durumları dikkate alındığında olağanüstü bir yol kat ettiğimiz aşikardır. Bölgenin şimdiki altyapısıyla birlikte bölgenin ürün çeşitliliği farklılaşacak ve katma değeri yüksek ürünlerle tanışmış olacak ve çiftçimizin yüzü gülecek, cebi dolacak, ekonomi canlanacak." dedi.
İLKHA