Vali Baruş: "Bizlerin kurallara uyması yetmez, çevremizdekilerin de uymaları gerekir"

Covid-19 denetimlerine katılan Malatya Valisi Aydın Baruş, il genelinde 146 bin 146 denetim yaptıklarını söyledi.

İçişleri Bakanlığının Covid-19 salgını nedeniyle “Sağlık için, hepimiz için” sloganı ile 81 ilde başlattığı denetimler, ülke genelinde olduğu gibi Malatya'da da yapılmaya devam ediliyor.

Vali Aydın Baruş, beraberinde İl Pandemi Kurulu üyeleriyle eski Malatya’da Covid-19 denetimi yaptı. Esnafı denetleyen Vali Baruş, masa ve sandalyelerin sosyal mesafe kurallarına göre düzenlenip düzenlenmediğini kontrol etti.

Vali Aydın Baruş ve beraberindekiler, esnaf ve vatandaşlara maske, mesafe ve hijyen uyarısı yaptı.

“Özellikle maske konusunda bir bilinç var”

Baruş, “Her hafta yaptığımız denetimleri bu hafta eski eski Malatya’nın merkezinde yapıyoruz. Bu denetimlerdeki amacımız kamuoyunun, esnafın ve vatandaşın duyarlılığını arttırmak. Yoksa bu denetimleri eksik bulmak için yapmıyoruz. Malatya’da denetim ile görevli 500 arkadaşımız var. Ayrıca polisimizden ve jandarmamızdan oluşan ekip de gece gündüz denetimlerine devam ediyor. Denetim yönünden çok eksiğimiz yok. Vatandaşımızda da artık bir bilinç oluştu. Özellikle maske konusunda bir bilinç var. Sosyal mesafe konusunda da aynı duyarlığı oluşturmak için bu bilinçlendirme denetimlerimiz devam edecek. Vatandaşımızın burada sosyal mesafeyi korumasını sağlamak için hem esnafımızı uyarıyoruz hem de esnafımıza gelen müşterileri uyarıyoruz. Yine denetim ekibimiz de aynı uyarıları tekrarlıyorlar. Yoğun olarak bu denetimler devam ediyor. Bu denetimler sonucunda iş yerinde kuralları ihlal edenleri saptadıklarımıza arkadaşlarımız önce bir uyarı yapıyor, devam ettikleri taktirde para cezası uyguluyoruz. Buna rağmen devam da ederlerse iş yerlerini kapatıyoruz.” dedi.

“Malatya genelinde 146 bin 146 denetim yapmışız”

Esnafların mağdur olmaması için kurallara harfiyen riayet etmeleri gerektiğini kaydeden Baruş, “Hem kendi sağlıkları için hem de müşterilerinin sağlıkları için. Çünkü bu Pandemi sürecini çok iyi yönetmemiz gerek. Normal hayat içerisinde, sosyal hayat içerisinde, devam eden hayat içerisinde bu kuralları uygulamazsak yarın hayatımız kısıtlanmaya başlar. Biz yasakların gelmesini istemiyoruz. Esnafımızın vatandaşımızın mağdur olmasını da istemiyoruz ama bu tamamen kurallara uymaya bağlı. Sadece denetimle bu işi başaramayız. Her esnafın, her dükkânın başına birisini dikmemiz mümkün değil. Bunu yaptığımız yerler var. Örneğin; düğün salonları, taziye yerleri. Buralarda nöbetçi arkadaşlarımız bekliyor, buralarda sosyal bir kalabalık oluşmaması için gerekli tedbirleri alıyorlar. Ancak esnafımız ve vatandaşlarımız normal günlük hayatlarında bu kurallara riayet etmezlerse hastalığı evlerine götürürler, aile fertleri mağdur olur, ölenler olur, hastaneye düşenler olur. Bu nedenle bu konuda çok dikkat sarf etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Şimdiye kadar biz Malatya çapında İç İşleri Bakanlığı Denetim Sistemi merkezi burada denetimde bulunan bütün arkadaşlarımız denetimde bulunduğu işletmenin durumunu o sistem içerisine giriyorlar.  Malatya genelinde 146 bin 146 denetim yapmışız. Bunlardan 1269’u ihbar üzerine denetim. Çünkü biz vatandaşlarımızdan hem polis araçlarımızdan hem camii anonslarından bilgi verip, sıkıntılı bir durumla karşılaştıklarında bize ihbar etmelerini istiyoruz. Çünkü sadece bizim kurallara uymamız yetmez, çevremizdekilerinde kurallara uyması da gerekir.” tavsiyelerinde bulundu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Malatya Haberleri

Dağda mahsur kalan çobanlardan biri hayatını kaybetti
İlahiyatçı-Yazar Özkan Yaman'dan gençlere altın öğütler
Şahsiyet, sahabeyi anlamadan inşa edilemez
Çöken binanın enkazında kalan kepçe operatörü kurtarıldı
Malatya'da bir bina yıkım esnasında çöktü: Bir kişi enkaz altında