Batman-Siirt Karayolunda mıcırdan dolayı sık sık yaşanan kazaların ardından Batman Valisi Ahmet Deniz’in talimatıyla mıcır çalışması durdurulmuş ve dökülen mıcırlar temizlenmişti. Batman İl Koordinasyon Kurulunun 2018 yılının 3’ncü Dönem Toplantısı’nda Vali Ahmet Deniz, konuyla ilgili açıklamada bulundu.
Vali Deniz, "Gündemimizde olan Kurtalan-Beşiri-Batman yolu için geçen seneden beri çaba içerisindeydik. Projeleri şu an bitmiş durumda. Biz istiyoruz ki; yıl içerisinde zorluyoruz ama 2019’da kesin yapılacak, 30 kilometrelik yol sıcak asfalt olacak. Dolaysıyla programı, projesi nedeniyle bu yıl yetiştirilmediği için bu süre içerisinde bir sathi kaplama yapılan yolda bazı sıkıntılar oldu. İstenmeyen bazı kazalar meydana geldi. Biz de buna müdahale ettik. Açıkçası Türkiye'nin birçok yerinde benzer sathi kaplama yapılıyor. Türkiye'nin yüzde 20'lerde sıcak asfalt var. Birçok yerde benzer uygulama maalesef istemesek de var. Türkiye'de şöyle bir şey var. Her yıl 4 bin 500 ile 5 bin kişiyi trafik kazalarında kaybediyoruz. Kaybettiğimiz insan sayımız maalesef üzülerek söylüyorum belki bunun bir kısmı yollardan kaynaklı hata olabilir ama birçoğu da aşırı hız ve suça kasıttan meydana geliyor. Yani 120-150 arası aşırı hız yapmaktadır. Bu kazaların birçoğu da yol çalışması sırasında yola bıraktığımız uyarı, ikaz levhaları olmasına rağmen insanlarımızın uymamasıdır." dedi.
"Ölümlü kazanın olduğu gün yolda mıcır kalmamıştı"
Merkeze doğru gelirken Organize Sanayi Sitesinden sonraki yolun rampa olmasının da kazalara neden olduğunu söyleyen Deniz, "Bizim buradaki yolların rampa olması kazalara neden olmaktadır. En son mıcır çalışmalarını durdurduktan 3-4 gün sonra üzücü kaza oldu. Kazanın olduğu gün yolda mıcır kalmamıştı. Trafik levhaları vardı. Allah göstermesin. Kaza olsa 'mıcırlı yolda kaza oldu' deniliyor. Buna dikkat etmek gerekiyor. Ama bu konuda istiyoruz ki hepimiz duyarlı olalım eşimizi, dostumuzu ikaz edelim. Açıkça söyleyeyim 4 bin 500 kişiyi kaybediyoruz. Yeni yollar, sıcak asfaltlar, otoyollar, duble yollar yapıyoruz. Ama buna rağmen ölen insan sayısı, kaza sayısında alçalma göremiyoruz. İnşallah herkes trafik kurallarına uyar. Tüm kurumlarda yapılan çalışmalarda birinci hedefimiz iş güvenliği, her türlü işte, inşaatlarda dikkat edelim. Yol çalışmalarında da eksiklerimiz, hatalarımız olabiliyor. Olmaması lazım. Bir yerde çalışma varsa uyarı levhaları, ikaz lambaları mutlaka iş güvenliği içerisinde koyalım. Türkiye'nin birçok yerinde çukura düşüp de ölen insanlar duyduk. İnsan canı bizim için kıymetli ama bu konuda ülke olarak bazı eksiklerimiz var, olmaması lazım. Dikkat edeceğiz, hassas davranacağız." ifadelerini kullandı.
"Ülke olarak sınıfta kaldığımız konulardan bir tanesi temizliktir"
Karayollarının kenarlarındaki biriken çöplere de dikkat çeken Deniz, "Karayolları ile ilgili yol kenarlarının temizliğiyle ilgili hassas davranılmasını istiyorum. En azından haftada bir bütün yol kenarlarında bulunan pet şişeleri, poşetlerin kalmamasını istiyorum. Buradan basın ile herkese iletelim. Lütfen vatandaşlarımıza iletelim. Lütfen yol kenarlarını kirletmeyelim, çöp atmayalım. Ülke olarak sınıfta kaldığımız konulardan bir tanesi de budur. Denizlerimizin kenarları çöp, pikniğe giden insanlarımız doğayı kirletmektedir. Doğayı kirletmeye kimsenin hakkı yoktur. 'Temizlik imandandır' diyoruz ama uygulamaya geldiğimiz zaman maalesef uygulayamıyoruz. Sizden ricam, yol kenarlarına moloz dökenler tespit edildiği takdirde cezası kesilsin. Yere çöp atanlar ihbar edilmelidir. Biz bunları yapmak zorundayız. Bu çöp, bizim kültürümüzde olmamalıdır. Bu konuyu 'Temiz Batman Temiz Çevre' çadı altında birkaç defa gündeme getirdik ve çok şükür mesafe kat ettik. Ama yol kenarlarına, dere yataklarına, piknik yerlerine, ilgili kurumların ekstra temizliğine önem verilmelidir. İş-Kur'da da yüzlerce insana da iş imkânı sağlıyoruz." şeklinde konuştu.
İLKHA