Tarımda Türkiye’nin başkenti özelliğini taşıyan Şanlıurfa’da bu yıl Tarım ve Hayvancılık Fuar’ının ikincisi düzenlendi.
Onlarca kurum ve kuruluşun desteğiyle yapılan fuara, Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç, Haliliye Belediye Başkanı Fevzi Demirkol, Türkiye Halciler Federasyonu Yönetim Başkanı Yüksel Tavşan, Türkiye Tohumcular Birliği Başkanı Yıldıray Gençer, Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ali Öztürkmen, Şanlıurfa Ziraat Odası Yönetim Başkanı Ahmet Eyüpoğlu, Şanlıurfa Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kaya, Start Fuarcılık Genel Koordinatörü Ülker Serviler ve daha birçok kurum başkanı ve politikacı katıldı.
Fuarda kısa bir konuşma yapan Vali izzettin Küçük, ‘Çok şey üretiyoruz ama çok kazanamıyoruz’ dedi.
“Çok üretiyoruz ama az kazanıyoruz”
Küçük konuşmasında, “Sayın Başbakanımız Mardin’de GAP Acil Eylem Planı’nı ilan etti. Önümüzdeki 3-4 yıl içinde GAP bölgesine 27 milyar lira yatırım yapılacak. Bu yatırımın en önemli kısmı ise Şanlıurfa’ya ve kanallara gidecek. Biz çok şey üretiyoruz ama çok kazanamıyoruz. Bütün sorun burada. Türkiye’nin üretimde en önündeyiz, ya kazanç? Kazanç yok. Çünkü pamuğu alıyoruz olduğu gibi tarladan çıkarıp satıyoruz. Narı hemen gönderiyoruz pazara, her yerde nar var, doğru dürüst para etmiyor, buğdayımız da öyle. Ürettiğimiz ürünü işleyemiyoruz, işlememiz lazım. İkinci sorunumuz da verimli olamamamız. Bunları aşmamız lazım. İnşallah bu fuarlar zihinlerde yeni pencereler açacak, sorunlara çözüm üretecek ve ilham verecektir.” sözlerine yer verdi.
“Tarım arazilerimiz gittikçe betonlaşıyor”
Daha sonra sözü alan Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ali Öztürkmen yıllık istatistiklerden söz ederek, betonlaşan arazilere dikkat şekti.
Öztürkmen, “Biz Türkiye Tarımının merkezi olan bir ilin mensuplarıyız. 5403 sayılı Toprak kanunu burada çalışmıyor. Tarım arazilerimiz gittikçe betonlaşıyor, Harran Ovası tarım dışına çıkarak ileride büyük bir kent olacak gibi. 2009 verilerine göre 20 bin dekar arazi, tarım dışına çıkmış. Böyle giderse, biz tarım fuarları yerine, inşaat fuarlarını daha çok yapacağız gibime geliyor. Bu konuda hepimizin elinden geleni yapacağına inanıyorum ve fuarın hepimize hayırlı olmasını diliyorum.” ifadelerini kullandı.
“Böyle bir organizasyonun Şanlıurfa’da düzenlenmesi oldukça önemlidir”
Ardından mikrofona geçen Start Fuarcılık Yönetim Koordinatörü Ülker Serviler ise, fuarın Urfa gibi bir tarım merkezinde düzenlemesinin önemine değindi. Üretici ile nihai tüketiciyi buluşturan yeni sistem ve teknolojileri bir araya getirerek, muhataplarının ilgi ve beğenisine sunan tarımsal bir organizasyonun, ülke tarımının başkenti Şanlıurfa’da düzenlenmesi oldukça önemlidir. Start Fuarcılık olarak böyle önemli bir organizasyonun parçası olmaktan ayrıca gurur duyuyoruz.” dedi. (Abdulhekim Bulut/Hüseyin Sürmeli-İLKHA)