Sağlık Bilimleri Üniversitesi Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Bölümü Anjio Ünitesi’ne Portable Eko cihazı alındı. Türkiye’de bir ilk olan yeni sistem Portable (taşınabilir) Eko cihazı, sağlık çalışanlarının işlerini kolaylaştırıyor.
Yeni sistem Portable Eko cihazı ile doğuştan akciğer damarı tıkalı olan 5 günlük bir bebeğe balon uygulama yapılması suretiyle anjiyo yapıldı. 5 günlük bebeğe yapılan anjiyo ile doğuştan tıkalı olan akciğer damarları başarılı bir şekilde açtırıldı.
Konuyla ilgili İLKHA’ya açıklamalarda bulunan Van Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Heybet Semur, 3 adet anjiyo cihazıyla 2,5 milyon kişiye hizmet verdiklerini anımsatarak, “Şu anda bulunduğumuz ünite anjiyo ünitesidir. Biri monoplan diğeri de biplan olmak üzere 2 tane anjiyo cihazımız var. İpekyolu ek binamızda da bir tane olmak üzere toplam 3 tane anjiyo cihazı ile hastanemiz bu bölgedeki hastalara hizmet vermektedir. Van ili Sağlık Bakanlığımızın belirlediği 30 sağlık hizmet bölgesinden bir tanesi olup 2'nci sağlık hizmet bölgesidir. Yaklaşık 2,5 milyon nüfusa hizmet veriyoruz. Bu bölgede çocuk nüfus oranı ve doğurganlık hızı da yüksektir. Doğal olarak da çocuk hastaların, çocuk kardiyoloji branşını gerektiren hastaların da sayıları fazla. Bu konuda 2 kardiyoloji çocuk uzmanımız var ve ciddi bir özveriyle çalışıyorlar.” dedi.
“Hasta başında eko yapabilen Portable Eko cihazını kazandırdık”
63 gözlü yeni doğan yoğun bakım ünitesinde çalışan 2 uzman doktorun işini kolaylaştırması amacıyla Portable Eko cihazını aldıklarını söyleyen Semur, “Bu bölgede il dışına çocuk kardiyolojisiyle alakalı hasta göndermiyoruz. Bu bizim için büyük bir kazanım. Bu arkadaşlarımız mesleklerini icra ederken tıbbi donanımlarıyla ve fiziki mekânla alakalı eksikliklerini gidermek de bizim görevimiz. Bu konuda kısa bir süre önce yeni bir cihaz aldık. Hasta başında eko yapabilen Portable Eko cihazını kazandırdık. Bununla alakalı bizim bu binamızda 63 gözlü yeni doğan yoğun bakımımız, 24 yataklı çocuk yoğun bakım ünitemiz ve 2 çocuk bakım uzmanımız var. Çok ciddi bir potansiyel var. Arkadaşların işlerini kolaylaştırmak içinde böyle bir cihaz edindik. Ve bugün de 5 günlük bir bebeğe işlem yapılacak.” şeklinde konuştu.
“En modern tıbbi tedaviyi uygulamaktan mutluluk duyuyoruz”
Hakkari, Bitlis, Muş ve Van olmak üzere 4 ilden hastaneye gelen tüm vatandaşlara en modern tıbbi cihazla hizmet verdiklerini belirten Van Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Ümit Haluk İliklerden ise “Kliniğimizde 2 çocuk kardiyolojisi uzmanı var. Yakın zamanda 2 çocuk cerrahımız da ekibimize katılacak. Bölgemizde ve ilimizde tüm başvuran vatandaşlarımıza en modern tıbbi tedaviyi uygulamaktan mutluluk duyuyoruz. Bu anlamda hastanemize personel alımlarında, hekim arkadaşların hastanemizdeki görevlerini getirmesinde ve tıbbi cihaz konusunda alımlarda gösterdiği büyük duyarlılıktan dolayı Sayın Genel Sekreterimiz Op. Dr. Heybet Semur Bey'e ve sayın hocamız Uzm. Dr. Şevki Konür Bey'e çok teşekkür ediyor, arkadaşlarıma da başarılar diliyorum.” şeklinde konuştu.
Çocuk Kardiyolojisi Uzm. Dr. Serdar Epçaçan da akciğer damarı tıkanık olan 5 günlük bebeğe anjiyo yapacaklarını belirterek, “Bebek 5 günlük bize solunum sıkıntısı ve morarma nedeniyle geldi. Yaptığımız tetkiklerde akciğer damarında ciddi bir darlık olduğunu ve akciğere kan gitmediğini tespit ettik. Bu nedenle yeni doğan uzmanı arkadaşlarımızla beraber yatırıp tedavi etmeye karar verdik. Hastamızı yatırdık ve yeni doğan uzmanımız akciğere giden doğuştan nüks dediğimiz damarın açık kalması ve bize zaman kazandırması için ilaç başladılar. Biz de gerekli hazırlıkları yaptık ve bu hastayı anjiyoya alarak akciğer damarındaki darlığı gidermeye çalışacağız. Başarılı bir işlem olmasını ümit ediyoruz.” diye konuştu.
“Son teknoloji ürünü Türkiye’de ilk kullanan hastane biz olduk”
Son teknoloji ürünü olan Portable Eko cihazını Türkiye’de ilk kendilerinin kullandığını söyleyen Epçaçan, “70 civarında hastayı takip ediyoruz. Bunların çoğunun eko kardiyografi dediğimiz kalbin doğuştan veya sonradan olan bozukluklarını tespit etmek için gerekli ultrason cihazının işlemini yapabilmek için bu hastalar aşağıya polikliniğimize gelmek zorunda kalıyorlardı. Çok düşük ağırlıklı, solunum yetmezliği olan ve ciddi anlamda ağır olan hastalarımızı aşağı indirmekte zorlanıyorduk. Bu nedenle genel sekreterimizle ve hastane yöneticimizle görüştük. Kısa bir süre içerisinde, hastayı yerinden oynatmadan direkt küvezinin içerisinde makinanın başında yapabileceğimiz bir cihaz temin ettiler. Cihazımız oldukça iyi, son teknoloji ürünü Türkiye’de ilk kullanan hastane biz olduk. Daha yeni üretildi. Türkiye’ye yeni girdi. Bundan sonra hastalarımızın başına biz gideceğiz. Onların aşağıya gelmesine gerek kalmayacak. Bu hem hasta konforu açısından çok daha iyi olacak hem de hastanın sağlığı için de daha hızlı müdahale şansımız olacak.” diye belirtti.
“Tüm işlemler Türkiye standartlarının üzerinde teknik donanımla yapılmakta”
Yıl boyunca 200’e yakın çocuğu başarılı bir şekilde anjiyo yaptıklarını dile getiren Epçaçan, şunları kaydetti: “Fetal Ekokardiyografi cihazı yani anne karnındaki bebeğin kalbine baktığımız cihaz ve endoskopik eko dediğimiz transojotel eko cihazımız var. Bunun dışında özellikle yeni doğan çocukların yoğum bakım ünitemizde genel durumu kötü olan nakledilmesi transferi yerinden oynatılması dahi ciddi hayati sorunlar oluşturabilecek bebeklerimiz için yeni olarak aldığımız Portable Eko cihazımız var. Ünitemizde bunun dışında ritim problemleri için elektrokardiyografi cihazı dışında 10 adet ritim holter cihazımız ve 2 tane de tansiyon holter cihazımız ve ayrıca çocuklarımız için efor testi cihazımız bulunmakta. Çocuk kardiyoloji alanında bir poliklinikte yapılması gereken bütün işlemler bizim çocuk polikliniğimizde yapılmakta ve Türkiye standartlarının üzerinde bir sayı ve teknik donanımla yapılmakta. Bunun dışında hastalarımızda yeni doğandan itibaren tüm çocukluk yaş grupları için hem tanısal hem tedavi amaçlı anjiyo işlemleri hastanemizde başarılı bir şekilde yapılabilmekte. Bu yıl içerisinde yaklaşık 200'ün üzerinde hastayı bu şekilde başarılı olarak anjiyo işlemiyle sağlığına kavuşturmuş olduk.” (Yılmaz Sönmez-İLKHA)