"Van Gölü'nde yıllardır yaşanan büyük bir mağduriyet giderildi"

Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe, Van ve Bitlis illerini kapsayan Van Gölü havzasındaki yerleşim alanlarında 20 yılı aşkın bir süredir devam eden "1655 afet kotu" sorunun çözülmesini büyük bir sevinçle karşıladıkların söyledi.

Van Gölü havzasındaki yerleşim alanlarında, 20 yılı aşkın bir süredir devam eden afet kotunun düşürülmesinin mağduriyetleri gidereceğine dikkat çeken Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe, bu sayede gölün kirlenmesini önüne de geçileceğini dile getirdi.

1995 yılında 1655 metre kotuna çekilerek afete maruz bölge olarak kararlaştırılan Van Gölü havzasının afet kotunun 1652 - 1653 bandına çekilmesi konusunda görüş birliğine varılan toplantı neticesinde Bakanlar Kurulu’na sevk edilen karar, Cumhurbaşkanı tarafından onaylanarak Resmi Gazete’de dün itibariyle yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Tuşba ilçesinin en güzel yerlerinde yaşanan imar sıkıntısının ortadan kalktığını belirten Özgökçe, “Yıllardır en büyük sorun olan Afete Maruz Bölge kotunun düşürülmesiyle başta Tuşba ilçemizin İskele mahallesi olmak üzere Van Gölü havzasındaki tüm ilçelerimizde rahat bir nefes alacaktır. Van’ın en güzel yerleri olan sahillerimizdeki mevcut yapıların imar sorunu çözülecek, yeni yapılanmaların önü açılacak ve böylece ilçemizin en güzel yerlerinde yaşanan imar sıkıntısı ve mevcut alanlarda altyapı sorunu ortadan kalkmış olacaktır." dedi.

Van Gölü’nde su seviyesinin yükselmesi sonucu 1995 yılında Van Gölü Havzası’nın afet kapsamına alındığını anımsatan Özgökçe, yaklaşık 20 yıldır bölgenin 1655 metre kotuyla afet bölgesi olarak ilan edildiğini söyledi.

Özgökçe, “Hali hazırda reel kotun 1648 metre olduğu bu kotun 1655 metre olarak sabit kalması birçok vatandaşın yapı ve ikamet izni alamamasından kaynaklı bir mağduriyete sebep oluyordu. Biz de göreve geldiğimiz günden itibaren bu mağduriyetin giderilmesi noktasında yaklaşık 3 yıldır milletvekillerimiz ve bölge belediye başkanlarımız (Tuşba, Tatvan, Gevaş, Ahlat, Adilcevaz) ile birlikte çalışma yapıyorduk." diye konuştu.

"Van Gölü’nün kalan tek problemi arıtma tesisi"

Van Gölü’nün bir an önce kirlilikten kurtarılması gerektiğini vurgulayan Başkan Özgökçe, “Gerek yıllarca üniversitede yaptığımız bilimsel çalışmalar, gerekse şu anki konumumuz itibarıyla tek isteğimiz Van Gölü’nün bir an evvel bu kirlilikten kurtarmaktır. Çevresel etkenleri konusunda yarın öbür gün bir sıkıntı meydana gelecekse biz bunu şimdiden göz önünde bulundurulmasını istiyoruz. Özellikle Kampus-İskele sahil bandında yıllardır çalıştırılamayan, arıtma tesisinden ve yoğun atıklardan dolayı dip çamurlaşmanın çok yüksek olduğu görülmektedir. Ayrıca plankton ve bakteri yoğunluğundan göl renginin değiştiği ve bunların sonucu olarak kıyıya yakın yerleşim alanlarında ve üniversite, sanayi siteleri ve şehirde bile rahatsız edici ölçüde kokuşma olduğu görülmektedir. Her geçen yıl artan bu dip çamurlaşmanın derin olmayan bu sahil bandını gelecek yıllarda doldurarak daha vahim sonuçlar oluşturacağı kaçınılmazdır." diye belirtti. (İLKHA)




 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Van Haberleri

Van'da kaybolan üniversite öğrencisinin cansız bedenine ulaşıldı
Bölgesel ayrımcılığa son verilmesi gerekiyor
HÜDA PAR Milletvekili Ramanlı'dan yeni anayasa açıklaması
Biçerdöverin giremediği tarlalar tırpanlarla biçiliyor
HAKSİAD, il başkanları ve yönetim kurulu üyeleriyle Van'da bir araya geldi