VAN- İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklamada Van Gölü suyunun mikrobiyolojik açıdan kalitesinin tespit edilmesi amacıyla belirlenen 29 ayrı nokta bulunduğu ve bu noktalardan geçtiğimiz yıl 232 numune alındığı belirtildi.
Kontroller Rutin Olarak Yapılmaktadır
Belirlenen kriterler çerçevesinde bu yıl toplam 29 ayrı noktadan 58 numune alındığını ve bu numunelerin her 15 günde bir gereğinin yapılması için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne, bilgi için de Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğüne bildirildiğini belirten Van İl Sağlık Müdürü Dr. Bilal Acar, " 2008 yılında Antalya ilinde yapılan toplantıda alınan kararlar neticesinde her yıl Yüzme Suyu Kalitesi Yönetmeliği gereği Van Gölü sahilinde halkımız tarafından en sık kullanılan plaj ve yüzme alanlarından Müdürlüğümüz Çevre ve Çalışan Sağlığı Birimince numuneler alınmaktadır" dedi.
2011'de 232 Numune Alındı
Yüzme sezonu olan 15 Haziran ve 15 Eylül tarihleri arasında numuneler alındığını belirten Dr. Acar, "15 günde bir Van Gölü sahili şeridi olan Merkez sahilleri ile Akdamar, Gevaş, Edremit, Ünseli ve Erciş sahilleri olmak üzere 29 nokta belirlenmiş olup, rutin olarak bu noktalardan mikrobiyolojik olarak su numunesi alınmaktadır. 2011 yılında 232 adet göl suyu numunesi alınmış, sonuçlar Yüzme Suyu Kalitesi Yönetmeliğine uygun çıkmış, sonuçlar gereği için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne, bilgi için her 15 günde bir Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğüne bildirilmiştir" diyerek ölçümlerin rutin olarak devam ettiğini belirtti.
Su Kalitesi İyi
29 ayrı numune alma noktası belirlendiğini söyleyen Acar şöyle devam etti: "29 numune alma noktası belirlenmiştir.(Merkez, Edremit, Gevaş, Ünseli, Erciş, Çelebibağ Sahilleri) Bu güne kadar 58 adet göl suyu numunesi alınmış, çıkan 58 sonuç Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Kurumuna bildirilmiştir. Sonuçlar Yüzme Suyu Kalitesi Yönetmeliğine uygun çıkmıştır. Ayrıca ilimizde halkımıza hizmet verilmekte olan Özel Yüzme Havuzları da gerek alınan su numunesi sonucunda ve gerekse yapılan sıhhi inceleme ile sürekli denetlenmektedir."
Halkımız Çevre Temizliğine Dikkat Etmeli
Dr. Acar, "Ancak Van Gölü Sahilinde yapılan denetim ve gözlemde yoğun bir fiziksel kirliliğin olduğu tespit edilmiştir. Bu kirliliğin nedeni ise özellikle yazın göl sahiline piknik ve mesire amaçlı giden halkımızın artan çöplerini o bölgelerde bırakmalarıdır. Rüzgârın etkisiyle gölde yoğun bir fiziksel kirlilik oluşmaktadır. Tüm Vanlı hemşerilerimizden tek isteğimiz doğal zenginliklerimizi ve güzel Van Gölümüzü kirletmemek için azami dikkat gösterelim ve kirletenleri de uyaralım" diyerek halktan çevre temizliğine dikkat etmelerini istedi. (Mahmut Aytekin-İLKHA)