Bu bağlamda bazı kamu ve özel kurumlar, personellerine evde çalışma imkânı sunarak sokağa çıkmalarının ve kalabalık oluşturmanın önüne geçerek sağlıklarını korumaları öneriliyor.
Yapılan uyarılardan sonra sokağa çıkan insan sayısında azalma olduğu görülse de Vanlılar dışarıda gezme alışkanlıklarından vazgeçmeyerek, virüsün yayılımını hızlandırıyorlar.
"Devlet kademeli şekilde önlemini alıyor"
İnsanların dışarıya çıkmalarının nedeninin "bende hastalık olmaz bu, virüs bana bulaşmaz" demelerinden dolayı olduğunu ifade eden taksici esnafı İbrahim Bartın, "Önce kahvehaneler şimdi de bazı dükkânlar kapandı. Ben de taksiciyim. Bize de ilerde sadece bir yolcu alabilirsin diyebilirler. Devlet şöyle bir şey yapabilir. 3 gün sokağa çıkma yasağı uygulasa sonra 2 gün yine serbest olsa bu virüsün önüne geçilebileceğini düşünüyorum." ifadelerini kullandı.
Devlet yetkililerinin, özellikle yaşlıların evden çıkmamaları ile ilgili sözlerini hatırlatan Bartın, "Yaşlılar da zannediyor ki sanki onlar hastalığı bulaştırıyor. Hayır. Yaşlıların bünyesi daha zayıf olduğu için kurtulma şansları daha az oluyor bu hastalıktan. Türkiye'de ölenler de hep yaşlı ve kronik hastalığı olanlardır. Hızlı yayılan ve herkesi de etkilemeyen bir hastalıktır." şeklinde konuştu.
Bartın, devletin bir ay vergi almamasını istediklerini söyledi.
"Biz bu virüsü şakaya alıyoruz"
Bu virüsün şakaya alınacak bir hastalık olmadığını ifade eden Müjdat Erçetin adlı vatandaş, "Dışarıya çıkanlar da ya evde canı sıkılanlar ya da çalışmak için gelen insanlardır. İnsanlar ekmeğini düşünüyor. Zengin adamın dışarıda işi yok. Evinde oturuyor. Dışarıda olanlar hep fakir fukara insanlardır. Ayrıca Devletten esnaf ve vatandaşlara yardım etmelerini istiyoruz." dedi.
"Zaruri olmadıkça evden çıkmamalıyız."
4-5 ay önce İran'dan geldiğini söyleyen Hüseyin Nur Muhammedi ise, İslam dinine göre 'temizlik imandandır' diyoruz. Temizliğimize dikkat edersek virüse yakalanmayız inşallah" ifadelerini kullandı.
Muhammedî, "Yaşlı insanlara da gençlerin oturup anlatması gerekiyor. Yaşlılar daha tehlikededirler. 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı olanlar daha fazla tehlikededir. O yüzden geçici olarak evden çıkmayacağız." dedi.
Vanlıların virüsle alay ettiklerini ve İnanmadıklarını kaydeden Muhammedî, "İnşallah kimse yakalanmaz ama yakalandıktan sonra da iş işten geçer. Yüzde 50'lik kesim uyarıları dinleyip evde kalıyor. Ama bu oran çok az." şeklinde konuştu.
"Direk sokağa çıkma yasağı gelse daha iyi olur."
Üniversite hazırlık öğrencisi olduğunu ve insanların dışarıya çıkma nedeninin bilinçsizlikten dolayı olduğunu ifade eden Mervan Aşkan da "İlk vakadan sonra sokağa çıkma yasağı olsaydı bunlar yaşanmazdı. Vaka sayısı da artmazdı. İtalya'da ilk başlarda okullar kapandı ama eğlence yerleri kapatılmadı. O yüzden vaka sayıları bu kadar arttı. Bizim ülkemizde iyi bir çalışma var ama ben yeterli görmüyorum." ifadelerini kullandı.
Yaşlı insanların evde sıkıldıkları için dışarı çıktıklarını söyleyen Aşkan, "Hiçbirinin işi yok dışarda. Yaşlıların ulaşım kartlarının iptal edilmesi iyi oldu. Biraz sayılarını azalttı. 65 yaş sınırlaması getirildi ama bu da yeterli değil bence.Direk sokağa çıkma yasağı gelse daha iyi olur" şeklinde konuştu.
Öğrenci olarak çektikleri sıkıntılara da değinen Aşkan," Arkadaşlarımızla görüşemiyoruz her yer kapalı. Bankalar öğle vakti açılıyor. Lokantalarda da yemek yiyemiyoruz. Sıkıntılar yaşıyoruz. Sokağa çıkma yasağı olmadan bu hastalığın önüne geçilmez." dedi.
İLKHA