Salgın dolayısıyla evde kal çağrılarına uyan vatandaşlara teşekkür eden Doç. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu, Coronavirus sürecinin henüz tam anlamıyla bitmediğini hatırlattı.
Birçok kişinin uyarıları dikkate alarak, virüsün yayılmaması için evinden çıkmadığını dile getiren Sünnetçioğlu, normalleşme süreci ve havaların ısınması ile vatandaşlara şu tavsiyelerde bulundu:
“Birincisi içinde bulunduğumuz bu zorlu süreçteki Coronavirus salgını halen bitmiş değil; dikkat edilmesi gerektiği altını çizerek sosyal mesafe, maske ve tedbiri elden bırakılmaması gerektiğini belirtmek istiyorum. 2’nci uyarım ise havaların ısınmasıyla vatandaşlarımız piknik alanlarına akın etmektedir. 10 Haziran itibariyle Türkiye genelinde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarında artış olduğunu görüyoruz. İnsanlar evlere çekilince bu tür alanlarda, kene, örümcek gibi canlıların kullanım alanları haline geldi. Bu hususta da dikkatli olunması gerektiğini hatırlatmak istiyorum.”
“Pandemi sürecini atlatmış değiliz”
Pandemi sürecinin henüz atlatılmadığını ifade eden Sünnetçioğlu, Sünnetçioğlu, “Vatandaşlarımızdan durumun ciddiyetini, hafife almamalarını istiyoruz. Havaların ısınmasıyla birlikte piknik alanlarına akın eden vatandaşlarımızın piknik masalarında yanlarında getirdikleri yiyecekleri tüketen ve sohbet edenlerin sosyal mesafeyi korumadığı görülmektedir. Vatandaşlarımız yapılan uyarıları dikkate alarak, toplu olarak bir araya gelmemesini istiyoruz. Maske ve sosyal mesafe noktasında gerekli hassasiyeti gösterdiğimiz takdirde süreci daha hızlı bir şekilde atlatacağımıza inanıyorum.” ifadelerini kullandı.
“Kenelere dikkat"
Piknikçilerin, gittikleri yerlerde kene ve örümceklere karşı dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayan Sünnetçioğlu, "Sıcakların artmasıyla Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarında artış olduğunu görüyoruz. İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığımız tarafından da çalışmalar yürütülmektedir.” dedi.
Özellikle yaz ve sonbahar aylarında görülen KKKA hastalığının, kene tutunması veya keneyle temas sonucunda bulaşabilen bir enfeksiyon hastalığı olduğu anımsatan Sünnetçioğlu, şu ifadeleri kullandı:
"Hastalık, virüs taşıyan hayvanların ve hasta kişilerin kan ve vücut sıvılarıyla korunmasız temas sonucunda da insanlara bulaşabiliyor. Ateş, baş ağrısı, yaygın vücut ağrısı ve halsizlik en sık görülen bulgulardır. Hastalık kontrolünde kişisel korunma önlemleri büyük önem taşıyor. Kırım- Kongo kanamalı ateşinden korunmak için; tarla, bağ, bahçe, orman ve piknik alanları gibi kene yönünden riskli alanlara gidilirken, mümkün olduğu kadar vücudu örten giysiler giyilmeli; pantolon paçaları çorapların içerisine sokulmalı ve ayrıca kenelerin elbise üzerinde rahat görülebilmesi için açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir. Kene yönünden riskli alanlardan dönüldüğünde kişi kendisinin ve çocuklarının vücudunda kene olup olmadığını kontrol etmeli, kene tutunmuş ise hiç vakit kaybetmeden, çıplak el ile dokunmamak şartıyla vücuda tutunduğu en yakın yerden tutarak uygun bir malzeme ile çıkarmalıdır. Kişi keneyi kendisi çıkaramadığı durumlarda en kısa sürede, en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya dokularına çıplak el ile temas edilmemelidir.”
İLKHA