Van İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisinin temeli atıldı

Van Gölünü kirlenmekten kurtaracak “Merkez İleri Biyolojik Atıksa Arıtma Tesisinin temeli, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin de katıldığı törenle atıldı.

Van Gölünün kirlenmesinin önüne geçilmesini sağlayacak olan “Merkez İleri Biyolojik Atıksa Arıtma Tesisi”nin temeli, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin de katıldığı törenle atıldı.

Mevcut atık su arıtma tesisinin eski ve yetersiz oluşu nedeniyle İpekyolu ve Tuşba ilçelerinin kanalizasyon ve atık sularının neredeyse yüzde 75’i hiç arıtılmadan Van Gölüne akıtılıyordu.

Van Gölü'nü kirlilikten kurtaracak olan "Merkez İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi"nin ihale sözleşmesinin imzalanması sonrası tamamlanması için 2 yıl süre belirlenen arıtma tesisinin yapımına 27 Nisan'da başlanılacağı açıklanmış ve 87 milyon TL’ye mal olacağı belirtilmişti.

Temel atma törenine Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Van Milletvekilleri Beşir Atalay, Burhan Kayatürk, İlçe Kaymakamları, belediye başkanları, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın ve Büyükşehir Belediyesi bürokratlarının yanı sıra kamu kurum temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Temel atma töreninde konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, önceki yönetimlerin hizmet yapmadığını dile getirerek, “Çünkü niyet bozuk, İyi niyetle yola çıkarsanız, Allah da sizin yardımcınız olur. Niyet bozuksa hiçbir hizmet yapmazsınız” dedi.

“Van Gölü terk edilen bir alan haline gelecekti”

Önlem alınmaması durumunda Van Gölü’nün bir süre sonra çamur ve balçık içinde kalacağını belirten Özhaseki, böyle bir durumda Van Gölü’nün, kokudan etrafta oturulamayacak, terk edilen bir alan haline geleceğini ve temizlenmesinin de teknik olarak mümkün olmayacağını söyledi.

Kentte bu yatırımın yapılmasının elzem olduğunu vurgulayan Özhaseki, 2 yıl içinde projenin tamamlanarak bütün kirli suların temizlenmesini ve ondan sonra göle akıtılmasını hedeflediklerini söyledi.

21 yıl Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlığı yaptığını ve ilk yapmak istediği çalışmalardan birinin de arıtma tesisi olduğunu kaydeden Özhaseki, konuşmasına şöyle devam etti:

“Van atık su tesisi için çok titiz davrandık”

"Belediyeler bu işleri sevmez. Su, kanal hizmetleri başa beladır.” diyen Özhaseki, “Belediyeler kolay kolay bu işi yapmazlar ama bir kent için elzem olan budur. Bir belediye başkanı vicdani sorumluluk taşıyorsa birinci derece yapması gereken iş su ve alt yapı arıtma tesisi işidir. Bundan dolayı Van’ın atık su tesisi için çok titiz davrandık” ifadelerini kullandı.

“Niyet bozuksa hiçbir hizmet yapmazsınız”

İnsanoğlunun tabiatı kirletmeye başlamasıyla ekosistemin bozulduğunu ve Allah'ın denge üzerinde yarattığı evrenin insanların elleriyle bozulduğunu belirten Özhaseki, “Eskiler, ‘hayat 4 şey üzerine kaimdir’ derlerdi. Hava, su, toprak ve ateş. Bunlar varsa hayat var. Bunlar olmadan hayat olmaz. Bunları bozmamak lazım. Eğer Van Denizinde bu önlemi almasaydık rengi, tadı bozulacaktı ve kokusuyla her tarafı rahatsız edecekti. Buralar yaşanmaz hale gelecekti. Bu projeyi Van için en önemli yatırımlardan biri olarak düşünüyorum. 20 yıl önce belediye başkanlığında bunu yaptığım halde neden birçok belediye başkanı bunu yapmaz ki. Özellikle kayyum atadığımız belediyelerde, bölgeye çok gelen biri olarak söylüyorum; suların 15 günde bir aktığı, kanalizasyon hizmetlerinin verilmediği yerleri gördüğüm için söylüyorum. Neden buraya gelen arkadaşlarımız bunları düşünmezler ki. Çünkü niyet bozuk. İyi niyetle yola çıkarsanız Allah da sizin yardımcınız olur. Niyet bozuksa hiçbir hizmet yapmazsınız. Kayyumlar atandığında mecliste eleştiri aldık. ‘Seçimle gelen insanların yerine adam atanır mı?’ diye. 21 yıl belediye başkanlığı yaptım ama benim suç işleme özgürlüğüm yok. Vatandaş hizmet için oy vermiştir. Kanun hizmet alanını belirlemiştir. Bu alandaki işleri yapmakla görevliyim. Bunun dışında suç işlersem kanun yakamıza yapışmasın mı? Belediye başkanları, gazeteciler, öğretim üyeleri suç mu işlesinler? Bu ülkede kimsenin suç işleme özgürlüğü yok.” şeklinde konuştu.

“Bu paralar huzurumuza kurşun olarak dönüyorsa birileri bunun hesabını sorar”

Belediyelerde yanlış işlerin yapıldığına değinen Bakan Özhaseki, “Bunu nereden anlıyoruz, taşeronlarla belediyelere adam doldurulmuşsa, yüksek ücretler verilerek, el altından paralar kesilerek bir yerlere gönderiliyorsa bu en büyük suçtur. İhanettir. 4 yıl önce Patnos Belediyesinde sözleşmeli geçici işçilere 6 bin 300, daimi işçilere ise 7 bin 500 lira maaş veriliyor görünüyor. Parası varsa versin ama maaş verecek para yok. Hepsi göstermelik. Ellerine bin lira harçlık veriliyor, geriye kalanı ise dağa gönderiliyor. Seyir mi edelim? Yatırım bütçelerine bakıyoruz yüzde 0, 1, 2. bütçelerinde bir şey yok. Parayı devlet gönderiyor. Beyefendiler bunları taşeronlar vasıtasıyla dağa gönderiyor. Arka odalarında 3'lü komite oturuyor. Vatandaşa nasıl racon keseceklerini hesaplıyorlar. Bunlara göz yumulamaz. Bu paralar, yarın sana bana kurşun olarak dönüyorsa huzurumuza kardeşliğimize kurşun olarak dönüyorsa birileri gelir bunun hesabını sorar. Geldik ve soruyoruz. Bu ülkede huzur hâkim olacak. Kimse kötü günleri rüyalarında bile göremeyecek. Bundan sonra bu niyetlerle belediyelerimizde hizmet etmeye devam edeceğiz.” diye konuştu.

“Su fakiri bir ülkeyiz, israf edemeyiz”

Türkiye’nin su zengini bir ülke olmadığının altını çizen Bakan Özhaseki, israf etme gibi bir lüksümüzün olmadığını söyleyerek konuşmasını şöyle sürdürdü:

“BM verilerine göre 2050 yılında dünya nüfusu 9 milyar olacak. 7 milyar insan suya ulaşamayacak. Zaten şu anda bile 700 milyondan fazla insan bizim kirlettiğimiz ve daha sonra temizleyerek tabiata verdiğimiz suları kullanıyorlar. İnsanlar Türkiye’nin altı üstü su sanıyorlar. Öyle değil, su zengini bir ülke değiliz. Türkiye’de ne kadar ırmak, nehir akarsu varsa bunların debisi Avrupa’daki tuna nehrinin yarısı kadardır. Su fakiri bir ülkeyiz. O nedenle israf edemeyiz. Bu konuda dikkatli olmamız lazım. O nedenle kimsenin farkında olmadığı bu hizmetin burada verilmesi gerekiyordu. Van Gölü için önlem alınmazsa, bu güzelim denizimiz bir süre sonra çamur ve balçık içinde kalacak. Kokudan etrafta oturulamayacak, böylece terk edilen bir alan haline gelecek ve temizlenmesi teknik olarak mümkün olmayacaktı. İnsanlar buraları terk edecekti.”

“Van Gölü’nün kirlenmesine dur diyoruz”

Bakan Özhaseki’nin konuşmasından sonra söz alan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, sadece Van için değil tüm Van Gölü havzası için çok önemli, tarihi bir günü yaşadıklarını belirterek, “Mevcut atık su arıtma tesisinin eski ve yetersiz oluşu nedeniyle İpekyolu ve Tuşba ilçelerimizin kanalizasyon ve atık sularının neredeyse yüzde 75’i hiç arıtılmadan maalesef Van denizine veriliyor. Bu acil sorunun çözümü için süratle vaziyet aldık, projeyi revize ettik, kaynak bulduk, ihalemizi yaptık ve bugünde inşallah bu tesisimizin temelini atıyoruz.” dedi.

Vali Zorluoğlu, “İlimiz ve bölgemizin tarımı, sanayisi, turizmi, sosyal ve kültürel hayatı açısından büyük önem arz eden Van Gölü’nün kirlenmesine inşallah hep birlikte dur diyoruz. Kısa bir süre içerisinde halen vahşi depolama biçiminde şehre çok yakın bir bölgeye adeta atılan çöplerimizle ilgili sorunumuzu da çözmek üzere ihale sürecini başlattık. Bu projeyle mevcut vahşi depolama alanı rehabilite edilerek kapatılacak. Oradan enerji elde edeceğiz. Ayrıştırma tesisi yapacağız. Fermantasyon tesisi yapacağız. Yeni düzenli depolama sahası açacağız ve ilçelerimizde kuracağımız transfer istasyonlarımızla da günlük ortalama bin tona yakın çöpü inşallah çevreye hiçbir zarar vermeyecek şekilde modern sistemlerle tesisimizde bertaraf edeceğiz. Burada en önemli husus belediyemizin kasasından bir kuruş bile çıkmayacak. Aynı zamanda burada üretilen enerjiden de pay alarak belediyemize ilave kaynak sağlayacağız.” şeklinde konuştu. (Yunus Tuğrul-İLKHA)




















 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Van Haberleri

Van'da kaybolan üniversite öğrencisinin cansız bedenine ulaşıldı
Bölgesel ayrımcılığa son verilmesi gerekiyor
HÜDA PAR Milletvekili Ramanlı'dan yeni anayasa açıklaması
Biçerdöverin giremediği tarlalar tırpanlarla biçiliyor
HAKSİAD, il başkanları ve yönetim kurulu üyeleriyle Van'da bir araya geldi